Berta Sándor

Amerikai vizsgálatok indultak az Apple ellen

Komoly bajba kerülhet a Steve Jobs vezette konszern, mivel a cég alkalmazásboltjára vonatkozó új szabályok miatt az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) mellett már a tengerentúli igazságügyi minisztérium is vizsgálódik.

A The Wall Street Journal tudósítása szerint a szaktárca elsősorban arra kíváncsi, hogy az új rendelkezések sértik-e a szabad piaci versennyel kapcsolatos jogszabályokat. Amennyiben a vizsgálat azzal az eredménnyel zárul, hogy az Apple törvénysértő módon jár el, akkor a társaság egész üzleti modellje veszélybe kerülhet. Az FTC szintén hasonló okból indított eljárást, ugyanakkor a szervezet képviselői hangsúlyozták, hogy csupán egy előzetes vizsgálatról van szó. A minisztérium, az FTC és az Apple részéről ugyanakkor senki sem kommentálta a hírt.

Eric Goldman, a Santa Clara Egyetem Jogi Intézetének igazgatója elmondta: a külső hivatkozásokra mutató alkalmazások kitiltása a vállalat rendszeréből kissé agresszív lépés. Más jogi professzorok úgy vélték, hogy az új rendszer potenciálisan magában hordozza egy trösztellenes vizsgálat elindításának a lehetőségét. Axel Dauchez, a Deezer nevű francia cég elnöke közölte: az Apple által alkalmazott modell sosem lesz életképes Európában.


Jobs okosan azt hangsúlyozta, hogy 70%-os részt kapnak a fejlesztők, nem pedig azt, hogy 30%-ot kap az Apple, és a termék máshol nem árulható olcsóbban

Az európai lapkiadók két hete már követelték a konszerntől, hogy biztosítson számukra szabad hozzáférést az iPad készülékekhez. A vállalatok ugyanis maguk akarnak dönteni a fizetési rendszerekről és az árakról, valamint szeretnék megismerni előfizetőik adatait. Ezzel szemben az Apple által bevezetett új szabályok tovább mérgesítették a helyzetét.

Belgiumban már korábban versenyhatósági vizsgálat indult az Apple ellen, míg az FTC már tavaly júniusban hivatalos vizsgálatot kezdeményezett az almás céggel szemben. Az Apple-t azzal vádolták, hogy az iPod és az iTunes szolgáltatások kapcsán tisztességtelen módon háttérbe szorít más szoftverfejlesztőket. Az FTC azt vizsgálja, hogy a felvetés megállja-e a helyét és Steve Jobsék a magatartásukkal valóban hátráltatták vagy akadályozták-e a piaci versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ScarY MAN #9
    elolvastam azt a mondatot, rögtön le is tekertem, tudtam hogy valaki ellövi ezt a poént :D:DDD
  • fergusonpapa #8
    badarság nem darabolnak itt semmit se.

    am miért állnának le a fejlesztök??nem hülyék h egy rakás pénzt keres 1 maréknyi ember kis fejlesztgetéssel.
  • pixx #7
    MS is ilyen volt, azt is feldarabolták egy időre, őket is felfogják. Az elmúlt 3-5 évben túl gyorsan nőtt. Le fogják állítani.
  • Globalmaster #6
    Az Újpest nem vizsgálódik?
  • philcsy #5
    "Hanem az, hogy monopol helyzetre törekszik, kizárva minden más fejlesztőt."
    Milyen monopol helyzetre gondolsz?
    A teljes piacon nincs túl nagy részesedése.
    A saját platformján meg csak lehessen már monopol helyzetben. :)

    "antitörsz ellenes per végén"
    Az Apple nem tröszt.
    A vizsgálat indítása nem jelent semmit. Szinte minden nagy vállalat ellen indítanak ilyen vizsgálatot és csak egy néhányan darabolnak fel. Hidd el az Apple-t nem fogják.
  • MacropusRufus #4
    Nem az a baj, ha túl nagyra nő. Olvasd el megint a cikket. Hanem az, hogy monopol helyzetre törekszik, kizárva minden más fejlesztőt.
    Amúgy én a fejelsztők helyében magas ívről köpnék a cuccaikra. Megnézném, hogy meddíg élne az AppleStore, ha nem lenne fejelsztés alá csak a sok sit amit a cég kiad. Amúgy ebbe bele fog törni a Jobs bicskája ha nem változtat a cég üzletpolitikáján.
    Mondjuk az Applenál kb. 100x nagyobb mamutvállalatot is daraboltak már 23623623 részre az antitörsz ellenes per végén- Ez volt anno az AT&T...
    És az nem egy picike "kft"-volt pár 5-6millió felhasználóval, hanem az USa legnagyobb telefonszolgáltatója volt kb. 100millió ügyféllel.
    Jobsnak agyára ment a dolog. És igen, ebbeől a szemontból tökéletesen azonos az MS-nel.

    Jobs bácsi nem ismeri a magyar mondásokat, pedig van egy frankó: sokat akart a szarka nem bírta a farka.. ennyi meg egy Bambi.
    Jobs meg fogja szívni ha nem változtat a magatartásán, tudomsúl kell vennie, hogy nema seggéből jönna a passzát szél, bármennyire is szeretné.


  • NEXUS6 #3
    A forradalmárok módszereik miatt elűzik a hatalmasokat, majd új hatalmuk megtartása érdekében ugyan azokat a módszereket kezdik alkalmazni.


    Apple 1984
  • a_n_d_r_e_w #2
    Valaki tul nagyra no, rogton el is kezdik vizsgalgatni. Eddig pfuj MS volt, most johet a pfuj Apple is. Hajra hajra (popcorn)
  • Szefmester #1
    Szeretjük az ilyen híreket. Hajrá körte. :)