39
  • sandz
    #39
    Ez az egész ügy egy ökörség. A n-hexán (azaz normál hexán) hosszú távon tényleg egészségtelen, de nem veszélyesebb, mint a benzin. Nagy N-el írva még nem láttam, de valószínűleg valami újságírói baki. Megcsinálni az elszívó rendszert, aztán seggbe rúgni, a munkavédelmist, meg azt aki az ilyen esetekből világra szóló szenzációt akar csinálni, és a probléma meg is van oldva. A vegyiparban sokkal komolyabb anyagokkal dolgozunk nap, mint nap. Ez a cikk, és az egész történet röhejes és szánalmas.
  • Merces
    #38
    ..hány kinai.....mer a kinai nem ember mi? Meg mi az, hogy az Apple vizsgálata ,azt hittem orvoshoz mentek akinek feltünt hogy ezeket kicsit megmérgezték , nem vagy te kicsit almarajongó?
  • cateran
    #37
    " Egyébként kiváncsi vagyok, a vásárlók hány százaléka lenne hajlandó a drágább terméket venni, ha garantálják, hogy egyetlen kínai sem sérült meg a gyártás során."

    Ugy erted az Apple termekek most olcsok,de lehetnenek sokkal drgabbak is? Asztaqrva...3x annyiba kerulnek most,mint akarmi mas,ami ugyanazon a gyartosoron keszul,alma logo nelkul...
  • kpbendi
    #36
    Tévedésben vagy. A hatóság a gyártót bünteti meg, ha mérgező terméket forgalmaz. Az áruháznak max. megtilthatja a termék árusítását és a gyártó nem védekezhet az áruházláncok túl alacsony felvásárlási áraival.
  • NEXUS6
    #35
    Ismerve a magyar viszonyokat ez a szerződés max 1 évre szól, ami opcionálisan meghosszabbítható. Ergó a kis almánk bármikor kibaxhatná a Winteket és mehetne pl a Flexhez gyártatni.

    Gondoljatok bele, hogy pl a Flex mióta van itt Zeg-en? A csájniz biznicmanoknak ezexerint itt megéri dógoztatni, jobban mint Kínában? Hmmm...
  • kpbendi
    #34
    Tudtommal pont az Apple vizsgálata tárta fel az egészségkárosodást. Tehát amint megtudták, kötelezték a beszállítót a technológia váltásra.
    Egyébként kiváncsi vagyok, a vásárlók hány százaléka lenne hajlandó a drágább terméket venni, ha garantálják, hogy egyetlen kínai sem sérült meg a gyártás során. Szvsz max 1-2, akinél nem az ár a legfontosabb paraméter és még hajlandó is foglalkozni etikai kérdésekkel. Pont azok az olcsó számítástechnika legnagyobb fogyasztói, akik aztán otthon a gép mögül okoskodnak, hogy mekkora g..cik a multik, amiért az árversenyben beáldozzák a munkások egészségét.
  • nextman
    #33
    Az, hogy a többi IT cég is ezt csinálja, nem jelenti azt, hogy az apple és SJ ártatlan lenne. Nem, mind hibásak.
    A baj az, ha akarnék se tudnék olyan IT eszközt venni, ami nem így készül, mert olyat nem csinál senki. Pedig engem érdekelne a lehetőség, hogy ne olyan cuccot vegyek meg, amihez 20 másik ember vére tapad.
  • Cleawer
    #32
    "Teszem azt, Te megveszed azt a bort 1200/uvegert, aminek literjet a magyar termelo 70Ft-ert ad el egy boraszatnak, majd az ertekesiti supermarketeknek, akkor arrol nem a termelo tehet, hogy hozzad ennyiert kerult es Te sem tehetsz semmi azert, hogy a boraszat ilyen haszonnal dolgozik."

    Igen. De a teszkót, osant, lidlt basszák meg ha dioxinos cuccot árul. Szóval a profit is az övé és a felelősség is. Tehát SJ-t is és az almát is lehet baszogatni, mert kiharcolták.
  • Merces
    #31
    ...hát legalábis a Suzuki igazgatója kimegy (mert a japók ismerik a kommunista szinjátékot).Különben meg eccerű ez, ha tudott róla akkor bűnös, ha nem akkor ártatlan osz pont.
  • JL666
    #30
    úgy látom itt mindenki szakképzett jogász. Én nem vok az. De gondolom az alma a beszállítóival szerződést köt, amiben benne van, mikor mondhatja fel. És ha nincs benne, hogy ilyen esetben felmondhatja, akkor jelentős kártérítést fog fizetni. Gondolom ilyennek nem teszi ki magát, miért tenné?

    Mikor a szerződést meg megkötötték nyílvánvalóan tudtak róla. Aki kínában gyártat, nyilván tisztában van azzal, hogy nem úgy néznek ki ott a gyárak mint németországban. Ettől függetlenül voltam kínában, Shenzhen-ben ami nagy ipari város és sokkal élhetőbb, mint BP például, lenne mit tanulni. És nem is piszkos...Amilyen metró van, amögött bármely európai város metrója elbújhatna...

    Amúgy meg a nike vietnámban hogy dolgoztat, meg az összes többi cég? Meg mekkora profitot szerez egy 20 ezres cipőn?
  • nlght
    #29
    Ha egy fejlett országban történt volna mindez, akkor már rég tele lenne vele a híradó és sokkal súlyosabb következményei lennének mind a diplomáciai, mind a tőzsdei síkon.
  • drzen
    #28
    Igen. Abban az esetben ha a Suzuki tisztában volt azzal, hogy a nekik beszállító cég Mária nénit olyan körülmények között dolgoztatja aminek eredményeképp levághatja, sőt le is vágta az úját, akkor azon a bocsánatkérés nem segít. Ez egyértelműen hiba. Kínos hiba.

    Lehet ezt kerülgetni, de felesleges.
  • kpbendi
    #27
    Nem az Apple gyárában történt az eset, hanem egy kínai beszállító gyárában.
    Ha a Suzukinek csapszeget beszállító falusi manufaktúrában levágja az ujját Mari néni, akkor jöjjön ide Japánból bocsánatot kérni a Suzuki vezérigazgatója? Esetleg a részvényesek is, meg mindenki, aki Suzukit vezet?
  • coolbboy83
    #26
    Aki a kínai üzemekben dolgozik - tudja miért megy oda.
    Kedves fotelokos emberkék..... (" miért nem készül pl Németországban" ) ... no comment.
    MEGVENNÉL EGY HTC TELEFONT 400 EZERÉRT ???? IDIÓTA !!!! Vagy egy fos alap Acer notebookot 500 ezerért ? JAAA HOGY NEM ???? Akkor meg miről beszélünk b+....

    Mert egy német nem fog annyiért dolgozni, mint egy kínai :-)
    Európában 1 hely van, ahol megy a rabszolgatartás :-) ÉS IGEN: MAGYARISZTÁN AZ !!!
  • coolbboy83
    #25
    Nem :-) Te megvetted valamely más PC gyártó cuccát, aki ugyanezt teszi.... :-)
  • Retechegér
    #24
    Még jó hogy nincs ilyen apples szarom, így nem vádolhatnak bűntársként, mert megvettem attól aki embereket nyomoríttat.
  • drzen
    #23
    Hibás egy adott cég abban, hogy olyan beszállítókkal áll kapcsolatba ahol ez megtörténhet? Ha tud róla, igen. Ez ennyire egyszerű.
  • philcsy
    #22
    "137 károsult közül 100-an 80 000 és 140 000 jüan (8960 és 15 680 euró) közötti kártérítést kaptak"
    kb. 1 millió euró. Ennyiből basszus kiépíthettek volna egy szellőzőrendszert. De még lenyúlnivaló is maradt volna. :)
  • NEXUS6
    #21
    Jaj, most ne játszuk már el, hogy SJ az az ősamőba, amiből az egész nyűves bioszféra kifejlődött és kérem ő nem gondolta volna, hogy ez lesz kérem az egészből amikor először osztódott, háborúk, betegségek, infláció, pláne!
    SJ már akkor számítógéppel üzletelt, amikor nekünk még az okozott szájbermámort, hogy a kvarcóránk pittyent egyet.
    Ez a baszaxszás a kínai munkásokkal, kínai gyerekmunkásokkal láne nem új sztori. Az Apple évek óta nyüglődik vele, nagyjából van valszeg egy stratégiájuk, hogy hogyan kommunikálják le, és nagyjából műxik, mert még senki nem kezdte e bojkottálni a termékeiket.
    Lehet, hogy nem érdemlik meg jobban, hogy baxogassák őket, mint a Sony, vagy a Samu, vagy akármelyik cég, csak épp hiába vannak egy ideje ilyen szempontból reflektorfényben nagyban tesznek az egészre.
    Pedig némi kis profitveszteség árán ők lehetnének a jófijúk, de hát ennyire nem érdekli őket a kínai munkásember.

    És ebből elgondolkodhatsz azon is, hogy te mennyire érdekled őket? (A pénzeden kívül - és nem kell a rizsa, hogy te nagyon jól tudod, hogy tőkések. Mert ha tudod miért véded őket?).
  • endrev
    #20
    Most nem azért, de láthatóan a Wintek a ludas és hazudik az Apple-nek. Az Apple-től nem bocsánatkérést kellene kérni, hanem nyomásgyakorlást a hazug, korrupt és gátlástalan Wintek-vezetőkre.
  • sanyicks
    #19
    Ez így van csak ez után ahogy teszi a mártírt sj meg hogy sajnálják fú de nagyon, és továbbra is ott gyártat az eléggé gáz. Ha olyan nagy a pofája akkor hozza európába a gyártást azt hello. Ha nem ne tereljen, mondja ki szépen "le vagytok szarva, dögöljetek meg én számolgatom a pénzt tovább.
  • sanyicks
    #18
    Mert te pont globális látásmóddal rendelkezel mi? Ehehe... Sima apple vérfanboy vagy. Amit sj mond az a jó, amit az apple csinál azt mindig jó, most is megpróbálod ki bs-elni, hogy igazából ők jók, nekik semmi közük nincs semmihez, miközben a világ talán legtúlárazottabb termékéről beszélünk, amit fillérekért gyártanak, és aranyáron adnak. Talán ha éppen ha csak kis profitja lenne, akkor érthető lenne, de nem így van. Nyilván azért az appleről van szó mert náluk a legdurvább is a dolog.
    Lehet hogy azt hiszed hogy mindenhol a szent apple birodalmad ellen áskálódó emberek vannak, de nem így van. Az apple egy marketing cég egy tömegmanipulátor pojácával az élén, és gondolod ha az óriásvállalat 1000 féle szegmensben résztvevő 1000 ellenséggel rendelkező samsung vagy akár sonynál hasonlóak vannak, akkor pont a "szegény" applet vennék elő?
    A német autógyárak hogy tudnak akkor sikeresen működni európai gyárakkal? Ha jól tudom a sony is frankón el van japánban.
  • vatuszi
    #17
    Ez a cikk az Apple-ről, a Wintekről és az N-hexánról szól, de lényeget alig érinti.

    A mocskos tőkéseknek a profit hajhászása a dolga. Lehet siránkozni ezen, de fölösleges. Az Apple ugyan undorító és Steve Jobs egy féreg szerintem, de esetünkben ártatlan ő és a cége is.

    Az alig érintett lényeg: a kínai gazdasági csoda azon alapul, hogy ott nincs környezetvédelem, nincs munkanélküli segély, az orvosi ellátás fizetős, a nyugdíj az éhenhaláshoz is kevés, cserébe nagyon alacsony a vállalatok adója. Vagyis a kínai állam a hunyó, hiába próbálják másra kenni a szart.
  • Ferrer
    #16
    Akkor szerinted Steve Jobsot is ki kéne adni?
  • G_ArchAngel #15
    Nincs igaza, mert 1., ez nem az Apple gyara, hanem egy beszallito 2., nem csak az Applenek gyartanak ezek a kinai cegek, hanem az IT vilag 95%-nak, de az Apple-t fikazni divat jelenleg.

    A tularazast hagyjuk, annak semmi koze se a kinaiakhoz, se hozzank.
    Ezek a termekek ugyanugy par dollarert kerulnek el a Samsungoz vagy Sonyhoz, mint az Applehoz.
    Teszem azt, Te megveszed azt a bort 1200/uvegert, aminek literjet a magyar termelo 70Ft-ert ad el egy boraszatnak, majd az ertekesiti supermarketeknek, akkor arrol nem a termelo tehet, hogy hozzad ennyiert kerult es Te sem tehetsz semmi azert, hogy a boraszat ilyen haszonnal dolgozik.
    Nezd meg a Dell es Sony magasra pozicionalt laptopjait. Semmivel sem jobbak, mint sajat kozepkategorias termekeik, csak jobb burkolatba lettek beepitve. Ott is fizetsz az exkluzivitasert, az Applenel is, Audinal is.
    Errol szol, senki nem tartja a pisztolyt a fejedhez, hogy megvedd, de akkor ne az Applet fikazd, hanem abba gondolj bele, hogy amit veszel videokartyat, azert mindenki ugyanannyit fizet a gyarnak.
    Az mas, hogy hozzad mikent is mennyiert kerul.
  • G_ArchAngel #14
    Az a baj, hogy vagy nagy haszon kell, vagy semmi.
    A kapitalistaknak nem jarhato ut a 2-3% novekedes es haszon, a leheto leghatasosabb kornyezet es egeszsegvedelem mellett.
    Talan a skandinav orszagokban igen - bar mar onnan is olvastam csodakat - de nem latom jelet, hogy elterjedjen a kornyezettudatos modell.
  • NEXUS6
    #13
    Momentán igaza van.
    A bennük levő hardverhez képest az almás termékek, dúrván túlárazottak bármilyen más gyártó termékéhez képest. Erre más gyár miért tud jobban figyelni és ők miért is nem?
  • NEXUS6
    #12
    Nem azért mondom, de menjen csak valaki el Romániába. 10 Km-ekenkeresztül csak az elhagyatott gyárakat látja, valamelyik város a mai napig tök fehér a közeli cementgyár miatt, ami azóta már bezárt. Dúrvább dolgok vannak 1000X ott a mai napig, mint ebben a videóban.
    Mi lehetett ott 20 éve!?

    Nálunk is nem azért sikerült felére csökkenteni a CO2 kibocsájtást, mert olyan jól áttértünk valami fejlettebbe technológiára, hanem mert a gyárakat bezártuk. Kína nem, ott van 10%-os fejlődés, nálunk meg max stagnálás. Valamit valamiért.
  • G_ArchAngel #11
    Az a baj veled, hogy csak trollkodni jársz minden Apple-vel kapcsolatos cikk alá és semmilyen globális látásmóddal és véleménnyel nem rendelkezel a legtöbb témát illetően.

    Nem kell szabadkoznod, pont elégszer bizonyítottad.
  • G_ArchAngel #10
    Nem, sajnos nem hallotam róla...
    Bár nem voltam sem túl fiatal, sem túl öreg akkor, ez nem került közel az akkori területekhez, amelyeket érdeklődve követtem.

    Ellenben nem vinnék Afrikába, mivel már konkrétan kiszemelték maguknak Vietnámot.
    És nem az Apple, hanem azok a távol-keleti cégcsoportok, akik gyártanak a Sonynak, Applenak, Samsungnak, Dellnek, HPnak. Alapvetően egy két kivételtől mindenkinek az egész világon.
  • JL666
    #9
    nem csak Steve Jobs nem gyártat otthon. Mindenki kínában gyártat, szal ez nem újdonság. És nem vagyok benne biztos, hogy kis otthoni fúráshoz, faragáshoz mindenki a német jó minőségű csavarhúzót veszi meg, meg a minőségi fiskars ollót a kínai helyett. Nem mondom, hogy ez nem probléma, de az egészet SJ nyakába varrni...
  • BlueGold
    #8
    Nem tudom hány éves vagy, de el kell szomoritanom Magyaroszágon (tudod a Balkán északi részén). Az 1980-90 években pont igy így mentek a dolgok. Már dolgoztuk nyugatra, de mindig mi kaptuk meg a legveszélyesebb vegyszereket és eljárásokat. Pl. addig nem adták el a vizbázisú "riston film" eltávolitó technikát (Nyomtatott áramköröket gyártottunk), amig az "utolsó 200 literes hordó" szerves oldoszert is el nem használtuk! Ha majd a kinaiak nagyon reklamálnak akkor elviszik Afrikába a veszélyes anyagokkal dolgozó gyárakat.
  • sanyicks
    #7
    Annyi köze van hozzá, hogy nagyon jól tudja mi megy ott, nagyon rég óta. De mégsem usában gyártat rendes körülmények között, vagy kínában sem teszi ugyanezt. Pedig a 200%-os haszonkulcs megvan, pénz van rá. Sőt emelhetné is az epl cuccok árát, úgy is megveszi az a bizonyos réteg...
  • cSuwwi
    #6
    kemény ez a videó
  • G_ArchAngel #5
    Erdemes megnezni, hogy mennek a dolgok Kinaban.

    Akinek sikerult ertelmeznie a videot es a cikket, az talan rajon, hogy ez kurvara nem Steve Jobs-rol es az Apple-rol szol. Egyszeruen most ezzel a nevvel lehet minden botranyt eladni ugy, mint 10 eve Bill Gates-szel es a Microsoft-tal.
    Szerencsetlen 1 bites haterek meg akkor is ugrottak, most is ugranak es a jovoben is fognak - akkor talan majd a Google lesz a kovetkezo celpontjuk.
  • JL666
    #4
    SJ-nem mi köze hozzá? Adott megrendelést, hogy gyártsanak le x telefont.
  • shaddam
    #3
    Várhatják jobs szarik rájuk és számolja a pénzt
  • tiburon26
    #2
    nem laktál meg jól steve?
  • gombabácsi
    #1
    "A vállalat vezetői tisztában voltak azzal, hogy az N-hexán súlyosan egészségkárosító hatású, ennek ellenére alkalmazták a szert."

    Hát akkor ezeket a vezetőket meg kell büntetni. Esetleg kiadni Kínának.