Berta Sándor

Saját leleplező oldalt indít egy volt Wikileaks-dolgozó

A 32 éves egykori Wikileaks-szóvivő, Daniel Schmitt, alias Daniel Domscheit-Berg várhatóan még ebben a hónapban elindítja saját leleplező portálját, amely nyitottabb lesz a Wikileaksnél.

Az új oldal leginkább abban fog különbözni a sokat támadott riválistól, hogy itt mindenki maga határozhatja majd meg, hogy kik és milyen formában hozzák nyilvánosságra az általa beküldött dokumentumokat. A platform kizárólag a titkos anyagok gyors és biztonságos továbbításához szükséges technikai infrastruktúrát fogja biztosítani. "Ez a honlap jóval nyitottabb és áttekintőbb lesz a Wikileaksnél" - nyilatkozta Daniel Domscheit-Berg.

A berlini informatikus szeptemberben távozott a leleplező portáltól, miután komoly vita alakult ki a Julian Assange és közte. Az aktivista azzal vádolta meg a Wikileaks alapítóját, hogy visszaélt a hatalmával, majd dühösen reagált a felvetéseire és figyelmen kívül hagyta azokat. "Assangeból pont az a nyitottság hiányzott, amit az egész időszak alatt elvártunk más szervezetektől és a különböző kormányoktól. Ugyanakkor a honlapon belül hiányzott ez a nyitottság" - jegyezte meg a sokáig az ausztrál Wikileaks-vezető jobbkezének számító Domscheit-Berg.

Az elképzelések szerint a projektben a Wikileakstől időközben távozó más aktivisták is szerepet kaphatnak. Az új platform egyfajta névtelen elektronikus postafiók lehetne a médiák számára. Ezekbe a postafiókba tölthetnék fel az informátorok a birtokukba került anyagokat és már itt eldőlne, hogy mely sajtóorgánumra bízzák a titkaikat. Domscheit-Berg nem akarja elkövetni a korábbi hibákat, mert mint elmondta, azokból volt néhány. Ezek egyike, hogy túl kevés volt a segítő. Ilyen kevés emberrel nem lehetett körültekintően átvizsgálni a rendelkezésre álló dokumentumokat. Egyúttal elmulasztották fejleszteni, kibővíteni a portál rendszerét, pedig ez szükséges lett volna ahhoz, hogy az infrastruktúra kibírja a megjelentetések utáni nagy rohamokat.

A mostani rendszer az új Wikileaks-hálózat első eleme lehet, Domscheit-Berg véleménye szerint akár ezer leleplező oldal is elférne a világhálón. A férfi jelenleg a tapasztalatait összefoglaló könyvén dolgozik, amit mindenképpen szeretne kiadni. A mű várhatóan jövő januárban kerül a boltok polcaira. A címe találóan Inside Wikileaks, az alcíme pedig "a világ legveszélyesebb oldalánál eltöltött időm" lesz. A témák között szerepel a honlap szerkesztőinek harca az USA kormányával, az afrikai diktatúrákkal, a befektetési bankokkal és a szcientológiai egyházzal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasedeny2 #10
    nagyon nem lesz jó ez az internet így, én attól félek.
  • torzsvendeg #9
    Reszkess ámerika!
    Csak az a baj hogy ez szélmalomharc. Semmit nem tudnak elérni vele.
    Maximum Győzike koporsógyára fellendül.
  • nlght #8
    MrImy +1
  • MrImy #7
    Mindenki a félelemről regél, de nem veszitek észre, hogy a civilizációnk fejlődőséhez milyen rettentő bátorság szükségeltetik. Elég csak Luther példájára gondolnotok, akit az európai hatalmak holtan szerettek volna látni.

    Bátor emberekre, ha úgy tetszik hősökre mindig szükség volt, van és lesz.
  • Skynet85 #6
    Tádááá egy ujabb hulla jelölt.:D Nem értem én ezt, mert még ha sok pénz is van benne, mit ér a pénzel 2m mélyen a föld alatt, ha pedig igazság mániás akkor láthatja, hogy qrvára csak anyi változott, hogy most már megmutatja a hatalom kendőzetlenűl, hogy bizony bármikor elteszünk bárkit láb alól ha kell, mondva csinált indokkal.

    Bár szerintem jön még 1-2 ilyen hero és már mondva csinált indok sem kell, hanem egyik napról a másikra fognak eltünni, némi a vezetőkön látható kaján vigyorral karöltve...
  • hangulati #5
    en is inditok egy leleplezo portalt. kuldjetek informacoot!
  • MsUser #4
    Szőr van a kalkulátorban!
    De a rendszer nem hagyja majd és folyik tovább a nép butítás.
    Soha semmilyen hatalmon lévő "kormány, bank, szekta" nem fogja hagyni hogy a nehezen összeharácsolt vagyont elvegyék tőlük és oda kerüljön ahova való.
    Aki kiszivárogtatja az igazat az törvényt sért, és ha máshogy nem megy törvénytelenül eltiporja a törvény. Hát ez vicc
  • sanyicks #3
    mibe hogy ahogy elindul pár hónap múlva meggyanyúsítják valamivel... talán még előtte.
  • duke #2
    Szerintem mar most sorban allnak a rendorsegen azok a nok, ferfiak, gyerekek, akiket megeroszakolt, vagy bizonyithatoan meg fog majd eroszakolni. :)
  • morden #1
    Érdekesnek hangzik, hajár! csak nehogy ebből az emberből is szexuális bűnöző legyen :D