MTI

Újabb nagyszabású kiszivárogtatásra készül a WikiLeaks

Újabb nagy mennyiségű titkosított dokumentum nyilvánosságra hozását ígérte hétfőn a WikiLeaks oknyomozó portál egy Twitter-bejegyzésben.

A kiszivárogtatás idejéről és témájáról nem adott tájékoztatást az oldal, de jelezte: ezúttal hétszer annyi dokumentumot hoznak majd nyilvánosságra, mint októberben, amikor 400 ezer iratot tettek elérhetővé a portálon az iraki háborúval kapcsolatban. "Az újabb közzététel hétszerese lesz az iraki háborús feljegyzéseknek. Hónapok óta nagy (rajtunk) emiatt a nyomás. Segítsenek erősek maradni" - írják a távirati stílusú mikroblog bejegyzésben, amely egy, a portál számára adományokat gyűjtő oldalra vezető linket is közzétesz.


Az oldal alapító-főszerkesztője, Julian Assange ellen szexuális bűncselekmények miatt az elmúlt napokban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Svédország. A titkosított dokumentumokat közlő portál első nagyszabású akciója idén júliusban az afganisztáni háborúval kapcsolatos 77 ezer dokumentum nyilvánosságra hozása volt, ezt októberben 400 ezer, az iraki háborúban elkövetett katonai visszaélésekről szóló feljegyzés és irat követte. Ez utóbbi a történelem legnagyobb mértékű katonai kiszivárogtatása volt.

Az adattömegek nyilvánosságra hozása után a WikiLeaks a Pentagon fekete bárányává vált, mivel az oldal szerkesztői nem voltak hajlandóak elárulni, hogyan jutottak a titkos dokumentumokhoz. A gyanú Bradley Manningre, az amerikai hadsereg egyik szakértőjére terelődött, akit már májusban őrizetbe vettek, miután májusban megjelent az oldalon egy 2007-es videó egy bagdadi helikoptertámadásról, amelyben civileket is megöltek. Manninget jelenleg Washingtonban tartják fogva, és súlyos börtönbüntetésre ítélhetik, ha bűnösnek találják az adatok kiszivárogtatásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #8
    Az még elgondolkodtatóbb, hogy már egyszer megpróbálták nemi erőszak miatt elővenni Assangert, akkor azonnal visszavonták, most megint elővették, ráadásul azt állítják 2 nőt is megerőszakolt... Tisztelem Assanger munkásságát, de a képeket, videókat vizslatva, ki nem nézném belőle, hogy 2+ nőt is megerőszakolt.
  • Tetsuo #7
    Egyetertek veled, de nem lehet mit tenni, korozik es le is ultetik ha elkapjak.
    Budahazy ellen sincs semmi bizonyitek, megis addig fog ulni, amig vkik ugy gondoljak.
  • Tetsuo #6
    Ujsagirok azert raharapnak, ha nemis a legfobb demokratak...
  • NEXUS6 #5
    Egy szinten kíváncsi vagyok mivel jönnek elő. Bár szerintem, aki nem csak a cnn rövid híreit nézte ezekről a háborúkról, hanem elolvasott 1-1 úti beszámolót, vagy akár magas beosztást betöltő katonák könyveit, azoknak ezek az infók nem mondtak semmi újat. Az átlagember meg nem fog 10 000 jelentést átnyálazni, amiből ráadásul minden konkrét infót nevet kitöröltek.
  • Rotyoka #4
    nyugi már rakat országban körözik állítólagos nemi erőszak miatt... Szánalmas..
  • richard45 #3
    Kiváncsi vagyok, mikor fog a kedves úriember meghalni egy "véletlen" és "előreláthatalan" balesetben.
  • Pocok256 #2
    "Az oldal alapító-főszerkesztője, Julian Assange ellen szexuális bűncselekmények miatt az elmúlt napokban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Svédország."

    Van olyan fogyatékos aki ezt el is hiszi, hogy ez a vád igaz... Komolyan mikor kiadták ezt a elfogató parancsot nem hiszem el, hogy valaki is komolyan gondolta ezt ....
  • hangulati #1
    vatabulsit