Berta Sándor

Izlandon alapított céget a Wikileaks

Az elmúlt hónapokban különböző titkos dokumentumok megjelentetésében jeleskedő szervezet a szigetországban jegyezte be a Sunshine Press Production nevű vállalatot.

A hírt megerősítette két izlandi hírportál, a Vizir és az IceNews is. A honlapok tudósítása szerint az új cég székhelye hivatalosan a Reykjavik mellett található Mosfellsbaer település egyik apartmanblokkjában van. A Sunshine Press Production vezérigazgatója Julian Assange, a Wikileaks alapítója és egyben vezetője lett. Az elnökségben helyet kapott még Ingi Ragnar Ingason filmes szakember és Kristinn Hrafnsson újságíró. Assange helyettese Gavin MacFadyen londoni professzor lett.

Az új vállalkozás céljairól ugyanakkor ellentmondó hírek láttak napvilágot. Amit a különböző információkból ki lehet hámozni az az, hogy a Sunshine Press Production elsősorban adományokat akar gyűjteni vagy médiatartalmakat és sajtóanyagokat akar készíteni. Hrafnsson kijelentette, hogy mindenekelőtt médiatartalmakat, ezen belül is videókat és nyomtatott sajtótermékeket szeretnének előállítani és terjeszteni. Jelenleg azonban még nagyon az út elején járnak, nincsenek üzlethelyiségeik és alkalmazottaik sem. A szakember nem tudta megmondani, hogy mennyi munkatársuk lesz.

A Wikileaks izlandi cégalapítása mögött alighanem az állhat, hogy a Wikileaks vezetőjét és szerkesztőit az elmúlt hónapokban számos támadás érte. Az izlandi parlament pedig idén június közepén fogadta el a digitális médiák munkájának védelméről szóló előterjesztést, amit az Izlandi Modern Média Kezdeményezés (IMMI) nevű szervezet nyújtott be. A jogszabály erősen támogatja az online vállalkozások munkáját és kiemelt védelmet biztosít az újságíróknak, valamint azok informátorainak. A dokumentum elkészítését támogatta a Wikileaks két tagja, Julian Assange és az azóta távozott Daniel Domscheit-Berg, alias Daniel Schmitt.

A Sunshine Press Production megalapítása akár azt is jelentheti, hogy hamarosan Svédországból Izlandra költöztetik át a Wikileaks központját és szervereit, így azok nagyobb biztonságban lesznek, mint a kontinensen. Assange egyébként nemrég maga vetette fel, hogy akár Svájc vagy Kuba is szóba jöhet lehetséges székhelyként a Wikileaks számára. A férfi Svájcban kíván letelepedni.

A Wikileaks alapítójának komoly esélye van arra, hogy ő legyen a Time magazinnál a 2010-es év embere. Assange jelenleg a lista második helyén található, így minden esélye megvan a nem mindennapi elismerés bezsebelésére. Mindenesetre illusztris társaságba került, hiszen a konkurensei között megtalálhatók Barack Obama, Sarah Palin, Steve Jobs, Lady Gaga, a nemrég megmentett chilei bányászok és az amerikai munkanélküliek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #4
    wikileaks=bullshit (bikaszar=mo. szar) harom perc alatt zokogo kisgyermekeket lehetne beloluk csinalni, de nem teszik. vajhh miert? megmondom a valaszt: azert, mert akkora fenenagy demokracia van a vilagon. ezert leendo celorszagokba telepitik oket. ti nem igy csinalnatok? nem. miert nem? mert sok boxot neztetek. ott nem szabad ovon alul utni. a politika pedig pont errol szol.
  • Amergin #3
    Már Izland is "támogatja a terrorizmust"? Hát akkor egy "megelőző csapással" bombázzák le az igazságos usákok! Ezek a vikingek mindíg is szélsőséges terroristák voltak, a génjeikben van. Atomot nekik!
  • bakagaijin #2
    Hmm, de vajon miért nem Sealand? Közelebb is van.
  • hangulati #1
    ugy latszik, elfogyott a jueszely jegkeszlete. szegeny izland.