MTI

Magyarországot is értesítették WikiLeaks-ügyben

Magyarországot is tájékoztatta előzetesen az Egyesült Államok kormánya a WikiLeaks várható kiszivárogtatásáról - közölte a Külügyminisztérium. A volt washingtoni nagykövet szerint nem fognak sérülni a kétoldalú kapcsolatok.

"Magyarország is azon országok között volt, amelyeket az amerikai külügyminisztérium tájékoztatott arról, hogy a WikiLeaks bizalmas információkat hoz nyilvánosságra" - tájékoztatott a szaktárca. A Külügyminisztérium jelezte: nem kívánja kommentálni a kiszivárogtatás ügyét, mivel nem jelentek meg konkrétumok a Magyarországra vonatkozó diplomáciai iratok tartalmáról. A Der Spiegel német hetilap internetes kiadásában arról számolt be, hogy a WikiLeaks oknyomozó portál Magyarországra vonatkozóan 734 diplomáciai iratot szivárogtatott ki, a dokumentumok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származott. Az újság nem közölte a dokumentumok tartalmát.

"A magyar-amerikai viszony van annyira erős, hogy nem fognak sérülni a kétoldalú kapcsolatok a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai dokumentumok miatt" - mondta Simonyi András volt washingtoni nagykövet. "Nem tudok elképzelni olyan információt, amely alapjaiban megrengetné a magyar-amerikai kapcsolatokat" - mondta, megjegyezve ugyanakkor, elképzelhető, hogy napvilágot látnak olyan értesülések, amelyek kellemetlenek lehetnek. Úgy fogalmazott, olyan információk jelenhetnek meg, amelyek arra késztetik a magyar elitet, hogy egy kicsit magába nézzen.


Simonyi András pár éve a Colbert Report amerikai showban is szerepelt, amikor annak házigazdája megnyerte a Megyeri-híd elnevezéséről indított online szavazást

"Mindenki kapaszkodjon meg, kiderülhet, hogyan látják őket külföldön" - mondta. Sokan meglepődhetnek, hogy nem olyan képet alkottak róluk az Egyesült Államokban, amilyet elképzeltek maguknak - jegyezte meg. Simonyi András figyelmeztetett: egyetlen politikai oldal se próbáljon ebből az ügyből belpolitikai előnyt kovácsolni, mert itt a hosszú távú magyar-amerikai kapcsolatokról van szó. A volt diplomata kifejtette, a kiszivárogtatással nem az az igazi gond, hogy egyes személyekről esetleg kritikus megjegyzéseket közölnek. Ezekért meg lehet sértődni, de szerinte ennél nagyobb probléma, hogy sérül a diplomácia talán legfontosabb része, az az "informális közlekedés", amely nélkül a diplomácia szinte működésképtelenné válik.

* Elmondta, hogy a hivatalos diplomáciai közléseket megelőzi az informális kommunikáció, amelybe sok minden belefér. Az álláspontok közelítése érdekében akár magánvéleményüknek is hangot adnak a tisztségviselők, és ebbe a kommunikációba belecsúszhat olyan vicces vagy kevésbé vicces megjegyzés, esetleg kritika, amely a nyilvánosság előtt nem hangozna el. "Ez a világ legtermészetesebb dolga, ha ezt kivesszük a diplomáciából, akkor nemcsak szegényebb lesz, hanem kiesik ez a fontos összekötő elem" - mondta. A diplomaták a jövőben kétszer is meg fogják gondolni, milyen informális közléseket tesznek, "én ezt tartom a legnagyobb drámának" - fejtette ki.

Simonyi András meggyőződése szerint a kiszivárogatott dokumentumokból stratégiai, biztonságpolitikai titkok nem derülnek ki, "a többit pedig meg fogják emészteni az országok". Arról is beszélt, hogy a magyar diplomáciai sürgönyökben is előfordulhatnak kritikai megjegyzések, hiszen a diplomaták egy-egy értesülés hátterében az érintett személyiséget is jellemzik, egy-egy szarkasztikus megjegyzés is bekerülhet egy jelentésbe. Nem lehet kizárólag száraz információkat közölni, a külpolitikát is emberek csinálják - mondta, azt azonban leszögezte: nagykövetként soha nem engedett át olyan táviratot, amely becsmérlő megjegyzést tartalmazott volna a fogadó országról.

Simonyi András 2002 és 2007 között állt a magyar diplomáciai képviselet élén az amerikai fővárosban. Az egykori nagykövet anekdotaként elmondta, hogy az amerikai adminisztráció az utóbbi napokban bocsánatot kért valamelyik nyugati fővárosban a nyilvánosságra került dokumentumok tartalmáért, amire olyan választ kapott: "Nem tesz semmit. Ha tudnák, hogy mi magukról miket szoktunk írni..."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #18
    Lesz az még antiszemita, meg terrorista, sőt még esetleg pedofil is...
  • hangulati #17
    bocs. nem akartam senkinek celzott valaszt irni, csak ez a bongeszo tul okos. nem valasz, csak egy hozzaszolas. elnezest.
  • hangulati #16
    az egyik topicban pont irtam, hogy van itt eleg provokator. erre mit ad Isten?
    a leveltitok, es a maganelet akkor is szent, ha egyesek nem igy gondoljak. manapsag egyre tobben gondoljak, hogy ez nem igaz, de csak addig, amig nem lesz beloluk is aldozat.
  • Skynet #15
    A mocskos zsidók nemgyőznek kapkodni amiért terítik a szennyest,az Amazon gyorsan lekapcsolta a wikileaks-et (na ki az amazon fejese ha nem egy Lieberman nevű tetűhintás)....
  • sedward #14
    Az embereknek joguk van tudni micsoda nem mondom milyen kupacot hoznak össze a politikusok az adófizetők pénzéből. Persze cenzúrázni, újságokkal hamis információkat megíratni, országokat megtámadni, embereket megfigyelni, hamis vádak alapján üldözni, kinyírni természetes, de ezeket megírni az bűn...
  • duke #13
    "A WikiLeaks fejét máris elkezdték "sexual abuse" miatt körözni. :)"

    Ja nemzetkozi elfogato parancsot adtak ellene. Az furcsa, hogy csak egy sima szexualis eroszakkal gyanusitjak. Tegnap biztosra vettem, hogy minimum gyermek pornografiaval kapcsolatban vadoljak majd, vagy valamilyen terror cselekmenyben valo reszvetelel, de ezek szerint nem olyan sulyosak azok az anyagok.
  • Bhalage #12
    erre valahogy szamitani lehetett, nevetseges
    (remlem annak utananeztek hogy a faszi meg veletlenul se legyen full impotens:)
  • MrImy #11
    Jó lenne ha egyéb ilyen közügyi dokumentum nyilvánosságra kerülése is következmények nélküli lenne: pl. fiktív számla, kamu szerződések stb.

    Már csak az a kérdés, hogy olyan világot akarunk-e ténylegesen építeni, ahol a rendszer szerves része a bűnözés, jelen esetben a dokumentumok szerzői részéről szervezett bűnözésről beszélhetünk.
  • Kensin #10
    A WikiLeaks fejét máris elkezdték "sexual abuse" miatt körözni. :)
  • hangulati #9
    Osztrigas Mici majd megmondana a frankot, ne feljetek. ott legalabb van mire odacsapni... persze, mindig van mire odacsapni. ha magunknak nincs is, masnak mindig. probaltam is a minap. elkialtottam magam, hogy „ezt a tesztat!”, racsaptam az elottam alldogalo szemely seggere, es gyorsan bocsanatot kertem, mielott a keze odaert volna. es nem jott a pofon. pedig raragasztottam, „hulye vagyok” matricat. bruhaha.