MTI

Súlyos bűncselekmény a WikiLeaks kiszivárogtatása

A Fehér Ház hétfőn súlyos bűncselekménynek minősítette a titkos kormányzati iratok nyilvánosságra hozatalát, a kiszivárogtatókat pedig bűnözőknek bélyegezte meg, a külügyminisztérium szerint pedig támadás indult a nemzetközi közösség ellen.

Hillary Clinton "agresszív" lépéseket helyezett kilátásba azok felelősségre vonása érdekében, akik szerinte a dokumentumok ellopása révén emberek életét sodorták veszélybe és nemcsak az amerikai nemzeti érdekek, hanem "a nemzetközi közösség ellen is támadást indítottak". Clinton az Egyesült Államok nevében elítélte a kiszivárogtatást és reményét fejezte ki, hogy Washington külkapcsolati rendszere kiállja majd ezt a próbát.

Mint mondta, az amerikai külpolitika lényegét nem a kiszivárogtatott sürgönyök, hanem Washington hivatalos állásfoglalásai testesítik meg. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a privát diplomáciai megbeszélések nem állnak ellentétben sem a közérdekkel, sem pedig a demokrácia intézményével, és a bizalmas tárgyalás a diplomácia hatékony eszköze.

A WikiLeaks folytatja a diplomáciai iratok közélését a következő napokban, hetekben és talán hónapokban is - közölte a honlap szóvivője, Kristinn Hrafnsson. Noha a kiszivárogtatás miatt az amerikai külügyi tárca "agresszív" lépéseket helyezett kilátásba, ez nem riasztotta el az internetes oldal szerkesztőit. A szóvivő szerint a "fokozatos közlések" az év végéig is elhúzódhatnak. A következő kiadásokkal kiválasztott térségekre koncentrálnak, ahol szövetséget keresnek a helyi médiával - mondta a The Wall Street Journalnek Hrafnsson, aki szerint az amerikai bírálat túlzó, és az a vád sem hihető, hogy az iratok nyilvánosságra hozatalával emberi életeket sodornak veszélybe. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokon kívül a reagálás enyhébb volt, és "a sajtó üdvözölte a leleplezéseket az amerikai külügyminisztérium belső működéséről".

Bár többen pletykaszintű értesülésekről beszélnek, a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai üzenetek a lényeget tekintve egy szuperhatalom külpolitikájáról szólnak - hangoztatta a bizalmas dokumentumokat Európában az elsők között megszellőztető Der Spiegel főszerkesztője. Georg Mascolo a dpa hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: az általa vezetett hírmagazin nem fizetett pénzt a WikiLeaksnek, amely névtelenségbe burkolózó forrásoktól származó kényes vagy bizalmas dokumentumok publikálására "szakosodott".

A főszerkesztő közlése szerint a Der Spiegelnek mintegy 50 munkatársa dolgozott öt hónapon keresztül a kapott információk feldolgozásán. Ennek módját, a felhasználás mikéntjét, az értékelést és a következtetések levonását a szerkesztőség döntötte el, abba a WikiLeaks nem szólt bele - hangoztatta Mascolo. A főszerkesztő a politikusok megítélésénél jóval érdekesebbnek találja például azt a tényt, hogy az amerikai kormány folyamatosan értesült a német koalíciós tárgyalások menetéről, hogy amerikai diplomaták részt vettek az ENSZ-en belül folyó kémkedésben, vagy hogy az arab világ nagy része roppant kritikus szemmel figyeli Irán nukleáris programját.

Az amerikai New York Times, a német Der Spiegel, a brit The Guardian, a spanyol El Pais és a francia Le Monde szerkesztőségében közel 120 újságíró már hetek óta elemzi és kommentálja a WikiLeaks által hozzájuk eljuttatott negyedmillió titkosított amerikai dokumentumot - közölte nyilatkozatában a francia partnerlap főszerkesztője. Sylvie Kauffmann elmondta: a világlapok közösen állították össze a publikációs menetrendet, amelyről e-mailben, telefonon és értekezleteken folyamatosan egyeztetnek egymás között.

A lapok abban is megegyeztek, hogy amikor egyikük kihúz egy nevet egy táviratból vagy nem közöl bizonyos ismertetőjegyeket adott személyek biztonságának érdekében, akkor a többiek is ugyanígy tesznek. A WikiLeaks ezt követően az újságírók által feldolgozott diplomáciai jegyzékeket közli honlapján, elfogadva a lapok által meghatározott szabályokat - hangsúlyozta a Le Monde főszerkesztője. Azt is megerősítette, hogy ingyen jutottak a dokumentációhoz: "Nem fizettünk semmit és soha nem is kértek meg rá (hogy fizessünk)". A főszerkesztő szerint nincs "semmilyen különös ok arra, hogy kételkedjenek a dokumentumok eredetiségében, illetve hogy azt gondolják, hogy bekerültek közéjük hamisítványok".

Sylvie Kauffmann arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai külügyminisztérium eddig semmit nem cáfolt és azt sem mondta, hogy hamisak a közölt diplomáciai táviratok. "Meg aztán nekünk is van értékítéletünk: vannak olyan feljegyzések, amelyeknek a komolyságára tartalmi szempontból nem tudunk megesküdni, így azokkal nem foglalkozunk" - tette hozzá. A Le Monde vezetősége azt közölte, hogy nem mondja meg pontosan, hogy hány újságíró dolgozik a WikiLeaks által megszerezett amerikai diplomáciai sürgönyök feldolgozásán, de annyit elárult: "megközelítőleg 120 újságíró dolgozott rajta heteken át, védett körülmények között. De azért nem kell egy izlandi bunkerre gondolni! Mindegyik csapat a saját szerkesztőségében egy arra kijelölt helyen dolgozott".

A Le Monde tudatta, hogy az elkövetkező napokban is folytatják a táviratokkal foglalkozó írások közlését, de a hatalmas információtömeg miatt csak fokozatosan. A Le Monde vezetőségének elmondása szerint nincsen sok kapcsolat a WikiLeaks és a lapok szerkesztőségei között azóta, hogy a portál a rendelkezésükre bocsátotta a dokumentumokat. "A WikiLeaksnek vannak képviselőik, akik nem nagyon publikus személyek, de a szerkesztőségek ismerik őket" - közölte a Le Monde.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #19
  • sanyicks #18
    nembaj, tpb-n már 820 seedere van az egész cuccnak :DDDD
  • psishock #17
    több mint 10gbits/s ddos támadás alatt voltak kb 1 napja. El tudom képzelni hogy mára jócskán növekedhetett a támadás ereje. Okkal nem elérhető. :)
  • Kara kán #16
    1989, Málta, fordulópont volt az emberiség lezüllesztésének történetében, de az okok megértéséhez vissza kell menni egész 1973. október 6-ig. Mi volt akkor? Kitört a Jom kippuri háboró Izrael és több arab állam között. 20 napot tartott, de az a 20 nap megrengette a világot. Több okból is. Az arabok szovjetek általi felfegyverzését látva a zsidók végképp belátták, hogy a Szovjetuniónak, mint nagyhatalomnak meg kell buknia. Elkezdődött tehát a kommunista Góliáth térdre rogyasztása, és ez alig 26 év alatt be is következett. 1989-ben Reagan és Gorbacsov Máltán eldöntötte a világ általuk ellenőrzött részének „demokratizálását”, és ez az egyébként kívánatos folyamat annyira el lett cseszve, ahogy azóta is abból koldul Kelet-Európa, Afrika, Dél-Amerika és még sok más térség. Gyakorlatilag 100 évvel vetették vissza ezeknek az országoknak a fejlődését, és még nincs vége az alagútnak.
  • Kara kán #15
    Kiszivárogtatás?
    A http://www.wikileaks.org/ nem elérhető.
    Onnan nem szivárog ki semmi.
  • halgatyó #14
    Érdekes figyelni a taktikájukat. Mármint azokét, akik mindig tudják -- és meg is mondják derekasan!! -- hogy nekünk mi a jó, és hogy miről mit kell gondolnunk.

    Először megvádolták a Wiki főemberét nemi erőszakkal meg hasonlókkal. Ők (akik egyébként a buzik nyilvános meztelen masírozását és a közlekedés megbénítását rendjénvalónak tartják) olyan világot hoztak létre, ahol bizonyos "bűnökért" (amiket ők korlátlanul aggathatnak másra) valóságos autodafét lehet rendezni.

    Aztán fenyegették, nomeg -- gondolom, és okkal -- nyilván megpróbálták némi anyagi előny meglobogtatásával meg az ezzel kombinált zsarolással "jobb belátásra" bírni, természetesen nem nyilvánosan

    Aztán jött ez a szerver-túlterheléses támadás. Hogy ne lehessen elérni a forrást.
    Majd ők közvetítik az információkat. Áááááá!!!! Én meg beszopom a NYT szintű lapok által felém közlésre alkalmasnak nyilvánított infókat mert...
    mert hülye vagyok!

    Most jön ugyanis a taktika következő állomása: a nem túl fontos infók TÖMEGES, információs dugulást okozó mennyiségű zúdítása a képünkbe.
    Figyeljétek meg: csak kevesen fognak ezen felülemelkedni, hogy a LÉNYEGET, A FONTOST megpróbálják elcsípni. Ha egyáltalán feltűnik egy pillanatra a nagy hangzavarban.

    Például: amikor volt az össz-európai tömeghisztéria a DEMOKRATIKUSAN MEGVÁLASZTOTT (és nem az áldemokrata módszerű csalással) Haider ellen
    Vajon akkor miket írtak egymásnak ezek a förmedvények? Hogyan hangolták össze a nagy hisztérikus demokrata-derbit?!?!
    Kik irányították az egészet?
    Hogyan "győzték meg" a kétkedőket, az ingadozókat? És a Haider mellett kiállni hajlókat, hogy fogják be a pofájukat?

    Vagy itt volt ugye az albán "kisebbség" fellázítása a szerbek ellen. Vajon akkor miket irkáltak egymásnak? Szóba kerültek-e a magyarok is? Esetleg az "elkerülendő fejlemények" rovatban?!?!?

    És az össz-európai bevándorlási politika? Meg a cigánykérdés? Meg általában a demográfiai fejlemények jövője?
    Meg az, hogy van-e joga egyik népnek a tökével és az asszonyok méhével elfoglalni egy másik országot, onnan az őslakosságot kiüldözni?

    Amikor a "brit tudósok" nevű zsarolóbanda lebukott, akkor hogyan szervezték meg, hogy a sajtó agyonhallgassa az egészet, aztán újra visszatérjen ehhez a CO2 hazugságáradathoz?

    És még ezer és ezer nyomasztó és nagyon fontos kérdés. Mindarról, ami a "rendszerváltás" nevű nagy össznépi átveréssorozat óta történt, és jól láthatóan egyirányba sodorja a népeket,
    tudatilag és gazdaságilag,
    olyan irányba, amelybe maguktól nem akarnak menni?!?!?!
    Nem az az igazi nagy kérdés, hogy ki kit lőtt le Irakban!!!
  • MrImy #13
    Luk. 12,2
    Mert nincs oly rejtett dolog, mely napfényre ne jőne; és oly titok, mely ki ne tudódnék.

    Részemről nagyon örülök az eseménynek! Nem lehet vétkezni a szeretet törvénye ellen büntetlenül!
  • maxy182 #12
    Remélem nem véletlenül érzem az iróniát a hsz-edben... :D
  • item #11
    Nyugodj le és vedd be a gyógyszered. Még a végén agyvérzést kapsz.

    (Szegény: USA, APPLE, meg a többi ártatlan,jólelkű cég)
  • morden #10
    Azóta már felkészültebb hírportálokra kikerült az a hír, hogy a Wikilekas januárban 1( vagy kettő) usa bank belső etikátlan levelezését teszi közzé yesss gyorsan üssék lovaggá Assangert mielőtt kinyírják (Anarkin találta ki).