Berta Sándor

Lengyelországban tesztelik az EU megfigyelő-rendszerét

Jelenleg számos cég és kutatóintézet dolgozik automatikus biztonsági rendszereken. A cél az, hogy a jövőben a számítógépek maguktól is felismerjék a veszélyes helyzeteket és időben értesítsék a rendőrséget. Az új megoldások egy részét Lengyelországban tesztelik majd.

"Az Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment (INDECT) program keretében olyan rendszereket fejlesztünk ki, amelyek azonnal riasztják üzemeletetőiket, ha vészhelyzet következne be. Ilyen helyzet lehet, ha például egy csomag a megszokottnál hosszabb ideig áll valahol, vagy ha egy kamera képén egy fegyver bukkan fel" - közölte Andrzej Dziech, a Krakkói Műszaki Egyetem munkatársa. A szakember a legnagyobb európai biztonságtechnikai fejlesztési kutatókonzorcium koordinátora.

Az INDECT-tel kapcsolatban szeptember elején bevezetett titoktartás már érezteti a hatását, a kutató rendkívül megfontoltan válaszol a kérdésekre és kizárólag írásban hajlandó reagálni a megkeresésekre. Dziech ugyanis tart a bírálók haragjától. A kritikusok egyike Roland Albert, a Német Kalózpárt szóvivője, aki kijelentette: "A projektet nagyon veszélyesnek és etikailag elfogadhatatlannak tartjuk. Az INDECT-nek köszönhetően egy automatikus lakosság-szkennelő jön létre." A programban összesen 17 európai vállalat és intézmény, valamint a lengyel rendőrség vesz részt, a koordinátora hivatalosan Lengyelország.


Hogy jogosak-e az aggodalmak? Az mindenképpen elgondolkoztató, hogy az INDECT munkájában részt vesznek a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) munkatársai is. Az is érdekes, hogy miért kellett egy európai uniós közpénzekből finanszírozott projektet részben titkosítani? Az már korábban ismertté vált, hogy a program keretében a szakemberek internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. Emellett szóba került, hogy robotrepülőgépek járőröznének a városok felett.

Idén májusban pedig kiszivárgott egy ütemterv arról, hogy az Európai Unió az ellenőrzési technológiák mely kombinációjával (ujjlenyomat-tesztek, arc-, fülkagyló-, tenyérterület-, írisz- és retinaelemző megoldások, valamint nyelvhasználat-, a kézírás-, a mozgás- és a viselkedéselemző rendszerek) akarja megfigyelni az állampolgárait. Ezenkívül készül az a különleges kereső, amely bizonyos speciális címszavak után kutatja át az internetet, majd a találatokat kombinálja és összehasonlítja a meglévő adatbázisok tartalmával. S akkor még a biometrikus személyazonosításról és titkosítási technológiákról nem is esett szó.

Azt Dziech is kénytelen volt elismerni, hogy az első prototípusoknak 2013-ig el kell készülniük. Ugyan a munkának eddig csak körülbelül a 30 százalékát végezték el, de azt várják, hogy az első rendszerek már hamarosan működőképesek lesznek. A legnagyobb problémát a számítógépek számára az emberi viselkedés elemzése jelenti. "Az emberek a számítógépek szemében mindig másképp néznek ki: különböző ruhákat hordanak, emiatt megváltoznak a körvonalaik és ehhez társul még a számos különböző perspektíva figyelembe vétele. A számítógépeknek már az is nagy nehézséget okoz, hogy mondjuk egy széket definiáljanak" - hangsúlyozta Cristian Sminchisescu, a Bonni Szimulációs Intézet informatikai professzora.

A szakmai problémák mellett vannak etikai aggályok is, például miként lehet megkülönböztetni a normális viselkedést a nem normálistól. Ugyan az INDECT létrehozott egy etikai bizottságot, de az meglehetősen érdekesen közelítette meg a kérdést: azt akarta, hogy a kutatók tanulmányozzák a tolvajok és rablók viselkedési mintáit, majd ezeket táplálják be a számítógépekbe. Egy tavaly körbeküldött kérdőíven például egy ilyen kérdés szerepelt: miként ismerne fel egy rablót, egy zsebtolvajt, egy drogkereskedőt, egy drogfüggő személyt, egy elveszített gyereket, egy pedofilt, egy terroristát és egy huligánt a ruházata és a viselkedése alapján? A gond csak az, hogy nem minden bűnöző viselkedik tolvajként vagy rablóként.

Mindenesetre a szakemberek nem foglalkoznak az etikai aggályokkal. Már megkapták a lengyel rendőrség engedélyét, hogy Varsóban és Gdanskban éles teszteket hajtsanak végre. Emellett tárgyalásokat folytatnak Krakkó, Bécs és más európai városok vezetőivel hasonló tesztek elvégzésére. Vannak továbbá olyan biztonsági cégek, amelyek örömmel felhasználnák a prototípusokat és az új technológiákat a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyet Lengyelország és Ukrajna közösen rendez meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zord01 #9
    Orwell megmondta előre.
    Majd ne csodálkozzon a sok birka ember, ha kamerát raknak a hálószobájába, meg a wc-jébe, és állam bá napi 24 órában fog minket figyelni.
  • philcsy #8
    #2 Igen.
    #6 Jelenleg is az igazoltatások töredékénél találnak valós problémát. Itt ha a gép félrejelez az ember ránéz és passzolják az esetet. Túlterhelést is lehet kezelni ha a gép az eseteket fontosság szerint súlyozza. + a gép tanulhat is.
    Nem lesz ez probléma. Az emberek meg lenyelik.
  • Merces #7
    Az öregem folyton ugy viselkedik mint valami suttyó tolvaj és nem veszi észre magát,talán mégiscsak jó valamire ez a redndszer
  • Rotyoka #6
    Csupán az hogy minden 12. riasztás lesz valós riasztás ergo nem lesz annyi rendőr ami elég lenne a feladathoz. Mert az is viselkedhet tolvajként vagy rablóként a gép szerint aki nem tudatosan csinálja és persze nem is tolvaj és rabló... Egy helyen lehet majd használni, bankoknál. Ahol meglát olyan embert akinek a feje fullosan el van fedve riaszt, de itt ismét bukta van ha egy vallásos muszlim nő megy be.
  • bakagaijin #5
    Hmm, melyik része megvalósíthatatlan?
  • Rotyoka #4
    Az ötlet jó, csak éppen a megvalósítás lehetetlen.
  • DeviloftheHell #3
    usa diktál többi követi--->birkák
  • Ferrer #2
    Muszáj az EU-nak afelé haladnia, hogy az európai USA legyen?
  • okosan gyerekek #1
    "A gond csak az, hogy nem minden bűnöző viselkedik tolvajként vagy rablóként."

    A gond csak az, hogy nem csak ez a gond. A nagyobb gond az, hogy nem mindenki bűnöző, aki tolvajként vagy rablóként viselkedik. Ez a ki-beb@szott nagy gond. De persze lenyelhetjük ezt is, csak akkor senki ne károgjon, hogy nincsen cigánybűnözés... ugye uraim.