Berta Sándor

Valós időben elemzi a látottakat egy biztonsági kamerarendszer

Egy új térfigyelő hálózat valós időben figyeli és elemzi az eseményeket. A három kamerából álló rendszer központi szoftvere magától kiszúrja a különleges vagy szokatlan eseményeket.

A Fraunhofer Társaság Alkalmazott Információtechnikai Intézetének (FIT) mérnökei a biztonsági kamerarendszert úgy tervezték, hogy az emberi szemhez hasonlóan működjön és képes legyen ellenőrizni a közterületeket és az épületeket. A FIT Smart Eyes Security System nevű központi szoftver folyamatosan, valós időben elemzi a beérkező felvételeket és azonnal kiszúrja a különleges vagy szokatlan eseményeket, például, ha egy mérkőzésen a stadion egyik szektorában egy szurkoló felmászik a kerítésre.

A tömegrendezvényeken a legnagyobb problémát az jelenti a biztonsági személyzet számára, hogy megkülönböztesse a rendzavarókat az egyszerű ünneplőktől. Néha a két tábor tagjai nagyon jól elkülöníthetők, ugyanakkor viszont gyakran előfordul, hogy a rendzavarók elvegyülnek a tömegben. A szakemberek az új térfigyelő rendszert a Smart Eyes: Attending and Recognizing Instances of Salient Events (SEARISE) nevű európai uniós program keretében fejlesztették ki és a képek rögzítéséről, továbbításától és kiértékelésétől kezdve egészen a riasztásig teljesen automatikusan működik.


"Az épületek tetejéről felvett vagy a közterületeken végrehajtott videós megfigyelések felbecsülhetetlen értéket jelentenek. Egyes helyzetekben korlátozottak az emberi megfigyelő lehetőségei. Ha például egy stadionban egy szurkolói szektort kell szemmel tartania számos részlet elkerülheti a figyelmét. Csak bizonyos területeket fürkészhet át tüzetesen és hamar elfárad. Ilyen esetekben a Smart Eye rendszerek egyértelműen előnyben vannak" - hangsúlyozta dr. Martina Kolesnik, a FIT munkatársa.

A Smart Eye Security System egy fixen rögzített és két úgynevezett ultraaktív kamerából épül fel. Utóbbiak képesek nagyon gyorsan egymás után több pontra összpontosítani, sőt, az ott történő eseményekre akár rá is közelíteni. A rendszer fő eleme egy központi szoftver, amely hierarchikusan, ugyanakkor modulárisan épül fel. Képes a viselkedési és mozgási minták megtanulására és tipikus modellekként való elraktározására. A program megkülönbözteti egymástól az eseményekben részt vevő és az azokból kimaradó embereket, valamint minden szokatlan eseményt feljegyez. Ilyen esemény lehet, ha egy elvileg teltházas koncerten néhány szék feltűnően üres marad.


Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Smart Eye Security System különböző szempontok alapján keresést is végezhet adatbázisában, így megtudható, hogy mely személyek a legfeltűnőbbek, kik randalíroznak a leggyakrabban. Kolesnik szerint a megoldás további előnye, hogy a szoftver minden jelenlegi kamerarendszerrel kompatibilis, így a meglévő megoldások mellé egyszerűen beszerezhető és konfigurálható.

A rendszer működését bemutató videók

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)