HENT hírlevél

Szerzői jogi per indul Kínában

A kínai jogérvényesítésben ritka lépésre szánta el magát a helyi kalózkodás elleni szervezet: szerzői jogi pert indított több weboldal mellett az egyik legnagyobb helyi fájlcserélő oldal ellen is. A jogvédők egy nemrég bemutatott kínai alkotás illegális letöltése kapcsán léptek fel.

Az ipari társadalmak közül valószínűleg Kína az, amely a legkevesebbet tesz a szellemi tulajdonjogi jogsértések ellen. Azonban most egy ritka lépésként a helyi filmipari jogvédelmi szervezet, a China Film Copyright Protection Association (CFCPA) szerzői jogsértési pert indít az ország talán legnagyobb fájlcserélő oldala, a VeryCD ellen. A szervezet az Ip Man 2 című harcművészeti film illegális terjesztése kapcsán nyújtott be keresetet az alkotás szerzői jogait birtokló stúdió, a Dasheng International Media (DIM) képviseletével együttműködve.

A kereset szerint a film egy héttel az áprilisi bemutatót követően már letölthető volt a VeryCD oldalán keresztül, ráadásul az illegális letöltések száma május elejére elérte a 10 milliót. A jogvédők és a stúdió becslése szerint a letöltések legalább harmada kiesett bevételnek minősíthető, így a jogtulajdonos mintegy 100 millió jüan (USD 14,7 millió) összegű kárt szenvedett el.

A stúdió képviselője szerint évente 110 kínai film kerül a belföldi mozikba, de ezek közül alig 13 hozza vissza a gyártási költségeket. A filmek 90 százaléka csak veszteséget termel, így ilyen körülmények között elengedhetetlen a kalózkodás elleni fellépés. A CFCPA adatai szerint a 18 és 35 év közötti korosztály több mint 50 százaléka választja az illegális filmnézési lehetőségeket. Ők évente átlagosan több mint harminc kalózfilmet néznek meg.

A kalózkodás elleni szervezet két további weboldal ellen is eljárást indít, amelyek a többszöri hivatalos figyelmeztetés ellenére is internetkávézók illegális tartalomszolgáltatóiként üzemelnek. Várható, hogy a kínai jogvédők az érintett internetkávézók ellen is keresetet nyújtanak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mat666 #6
    XXDD
  • Papichulo #5
    "Kína lakossága 3 milliárd körül mozog"

    Azert annyira meg nem szaladt el. 1.3mrd korul vannak.

    Raadasul a 10 millios szam csak egy specifikus filmre vonatkozott, nem az osszes illegalis letoltes ennyi.

    Amugy meg, 1.3mrd/10mil = ±0.7%

    Sem a foldrajz, sem a matek, a McD-ben lehet meg karriered :)
  • Magiszter #4
    A másik meg hogy Kína lakossága 3 milliárd körül mozog. Ebből 10 millió volt a letöltés. Tehát mekkora kárról beszélünk? A lakosság 0,003%-a tölti le amit csinálnak...
  • vasziszdasz #3
    A jogvédők és a stúdió becslése szerint a letöltések legalább harmada kiesett bevételnek minősíthető

    Csak a harmada? Kínában? Hoppá! Ott nem akkora kamu számokat hazudnak be mint nálunk?
  • Magiszter #2
    Nah igen. Ez kb olyan mint hogy most SG-zés közben várom hogy jöjjön a postás és hozzon 20 milliárd forintot, de mivel SG-zek ezért nem hallom a csengőt. Tehát az SG oldala 20 milliárd forint kárt okozott és perelem mint a hülyegyerek. Nevetséges ez a kalóz-fóbia ami egyesekben van.
  • DeviloftheHell #1
    nem szenvedett semmilyen kárt, elesett a bevételtöl amit szeretett volna....