Felföldi Beáta

A Google meghátrált Kínában

A Google leállította a kínai honlapra érkező látogatók automatikus átirányítását a hongkongi oldalra, mivel a kínai kormány nemtetszését fejezte ki a cég cenzúrakerülő magatartása miatt.

Mivel a Kínában lévő google.cn domain működése nem felelt meg az ottani törvények előírásainak, az oldalt megnyitókat a hongkongi Google.com.hk-ra irányították át, ahol már nincsenek érvényben a kínai korlátozások. Ez akkor a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnt a cég számára, de a kereső ezzel sérti azokat a kínai törvényeket, melyek a politikailag megkérdőjelezhető tartalmak szűrését prioritásnak tartják a szabad internethasználathoz való joggal szemben. A kínai hatóságok persze bármikor le tudták volna tiltani a .hk oldalhoz való hozzáférést, ezt mégsem tették meg.

"A tárgyalások során egyértelművé vált, hogy az átirányítást a hatóságok nem nézik jó szemmel. Ha folytatjuk, nem valószínű, hogy az internetes tartalomszolgáltatásra vonatkozó engedélyünket megújítják velünk" - nyilatkozta David Drummond, a Google fejlesztésekért felelős vezetője. Engedélyre minden kínai üzemeltetésű weboldalnak szüksége van a működéshez, ezt évente újítja meg az ország ipari és informatikai minisztériuma. A folyamat általában jelképes, ritkaságszámba megy, hogy megújításkor vonják vissza a korábban már megadott engedélyt. A licenc nélkül a cég nem működtetheti a google.cn oldalt, tehát a Google gyakorlatilag megszűnne Kínában.

Engedélye meghosszabbítása érdekében a társaság befejezte az automatikus átirányítást, ehelyett a google.cn oldalon egy felirat jelenik meg: "Elköltöztünk a Google.com.hk oldalra. Kérjük látogassa meg új weboldalunkat." szöveggel. A cég reméli, ez elegendő lesz a pekingi hatóságok megbékítésére és a licenc meghosszabbítására, nem mellesleg megőrizhetik 30 százalékos piaci részesedésüket a világ legnépesebb országában. "Hozzáállásunk egyértelműen mutatja, hogy eleget szeretnénk tenni a helyi törvényeknek. Így reméljük, az engedély megújításával továbbra is szolgáltatásokat nyújthatunk a Google.cn-en keresztül" - nyilatkozta Drummond.

A kínai hatóságok egyelőre nem reagáltak a Google jelenlegi lépésére, így nem tudni biztosan, elégedettek-e az új gyakorlattal. A pálfordulásnak értékelhető bejelentés hatására az amerikai tőzsdéken a Google egyik legnagyobb vetélytársa, a Baidu 4,5 százalékos csökkenéssel nyitott. A Google januárban bejelentette, hogy kivonul a kínai piacról a szigorú cenzúra és az őt ért hackertámadások miatt, végül azonban mégis maradt. Az országban 2009 végén 384 millió internetezőt regisztráltak és a piac annyira dinamikus, hogy 4 éven belül ez a szám már 840 millióra is rúghat. Egy biztos, ha a Google továbbra is a kínai piac meghatározó szereplője kíván maradni, akkor meg kell szoknia a hatóságok vacilláló magatartását - véli Charles Mok, a hongkongi internethatóság egyik vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #2
    Mi értelme van még mindig a net cenzúrájának Kínában? Aki eddig meg akart tudni valamit, az úgyis megtudta.
  • Skynet85 #1
    Nah most miért nem tartott be keményen a net forradalmár GG ?:D csak nem a pénz miatt???? (költői kérdés volt GG fanboyok, nem kell a magyarázat)...