Berta Sándor

625,5 millió dollárt bukhat az Apple

A Mirror Worlds Technologies azzal vádolta az amerikai céget, hogy megsértette három szabadalmát. Az ügyben született ítélet szerint a vád jogos és ezért összesen 625,5 millió dolláros kártérítés illeti meg a társaságot.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség tudósítása szerint az Apple két szabadalom esetében visszautasította a szabadalomsértés vádját, ugyanakkor a harmadik ügyében egy sürgősségi beadvánnyal fordult Leonard Davis szövetségi bíróhoz és így igyekszik megakadályozni az óriási összeg kifizetését.

Egy texasi kerületi bíróság még a múlt héten pénteken ítélte meg a Mirror Worlds képviselőinek a szabadalmankénti 208,5-208,5 millió kártérítést. A cég álláspontja szerint az Apple három funkciónál (Cover Flow, Spotlight, Time Machine) használta fel a szabadalmakban leírt megoldásokat. A Cover Flow segít a fotók és a CD-borítók vizuális átlapozásában, a Spotlight egy kereső, míg a Time Machine a Macintosh operációs rendszer beépített biztonsági mentéseket készítő szoftvere. A 625,5 millió dolláros összeg az amerikai történelem negyedik legmagasabb szabadalomsértési büntetése. Bár az összeg kifizetése aligha okozhat gondot a vállalatnak, az ügy rossz fényben tünteti fel a céget és komoly imázskárokat okoz.

A Mirror Worlds David Hillel Gelernter számítástechnikai szakember cége. A professzor jelenleg a Yale Egyetemen tanít és elsősorban az ember-gép interfészek fejlesztésével, tanulmányozásával foglalkozik. A kutató az 1990-es években Mirror Worlds: or the Day Software Puts the Universe in a Shoebox címmel könyvet jelentetett meg a számítástechnika jövőjéről, majd 1993-ban egy levélbomba megsebesítette a jobb kezét és a szemét. Mindhárom szabadalom Gelernter ötletein alapul.

A 6725427-es számú, 2001-es szabadalma egy olyan operációs rendszer leírása, amely teljesen független a ma használatos megoldásoktól és egyfajta időstruktúrában rendezi az összes dokumentumot, ráadásul automatikusan kezeli a fájlokat. A leírt automatikus indexálási és dokumentumarchiválási eljárás, valamint az egyes adatok megtalálásának optikai megvalósítása kísértetiesen hasonlítanak a Mac OS X-nél alkalmazott megoldásokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Mac OS-nél már korábban is volt lehetőség hasonló programok használatára, az Apple például régóta alkalmazott keresőindexet.

A cég 2008-ban fordult a bírósághoz, amely minden bizonyítékot és körülményt megvizsgált, majd most meghozta az Apple-t elmarasztaló döntését. A cég sürgősségi beadványban az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mivel álláspontja szerint még két szabadalommal kapcsolatban tisztázatlan kérdések merültek fel. A vállalat így akarja megúszni a több, mint félmilliárd dolláros kártérítés kifizetését és már azt is eredményként könyvelhetné el, ha jelentősen lecsökkenthetné azt. és csak 208,5 millió dollárt kellene végül kifizetnie. Ezzel egyébként az Apple gyakorlatilag elismerte a szabadalomsértés tényét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • levente68 #18
  "Amerikában szabadalmaztatom a fingást..... és mindjárt gazdag leszek, csak én finghatok."

  Valamit keversz, ugyanis, ha te találtad volna ki a fingást, akkor levédethetnéd, de itt arról van szó, hogy te csak annyit tudsz...
 • MsUser #17
  Még egy ilyen, nagy cég is bakizik. Nem szégyen "nagyon" bár nem akarják elismerni de nem csak az almák találnak ki minden jó dolgot, és nem csak az ő termékük a világ első. Az akkumulátor problémáik az iPhone-al is hasonló presztízs kérdés volt, de elsikálták.
 • okosan gyerekek #16
  "Emiatt nincs is világszabadalmi hivatal. Vannak szabadalmi hatóságok, akiknek a jogkörét elismerik világszinten, viszont az adatbázisukhoz csak ők férnek hozzá."

  *módosítási jogkörrel
 • okosan gyerekek #15
  Igen, röviden így is lehet mondani!
 • okosan gyerekek #14
  ...szabadalmi keresőrendszer ma sincsen, mert ha valamit valaki azt hiszi, hogy kitalált, gyakran a megnevezés is az ő feladatának bizonyul, így ha a szabadalmaztatni kívánó személy előtt valaki már levédette egy lényegileg megegyező megoldást, vagy ötletet, akkor az egész más szóval illette azt. Tehát, kb. kizárt, hogy kulcsszavak formájában rábukkanj. Címkézési lehetőség állhatna fent még, mint megoldás, de még akkor sincs egy átfogó, világszintű szabadalmi adatbázis. Emiatt nincs is világszabadalmi hivatal. Vannak szabadalmi hatóságok, akiknek a jogkörét elismerik világszinten, viszont az adatbázisukhoz csak ők férnek hozzá. Így Amerika, Kanada az elsőkközt. Országos, EU-s szintű szabadalom van. Világszintűvé egyet csak egy elismert állam vált egy szabadalmát. Azok valójában megegyeznek azzal a szabadalommal, amit itthon lehet cisnálni, csak a miénket nem ismeri el mondjuk Vietnam, az meg például elég arra, hogy ott azt kezdjenek egy itteni feltaláló ötletével, amit csak akarnak.
 • [email protected] #13
  Még az sem biztos, eléggé elbaszott azért az az egész szabadalmi rendszer. Szerintem inkább az lehet, hogy úgy vannak vele, hogy ha valami kis cég ugatna, akkor egész biztos van a saját szabadalmi portfolióban valami, amivel meg lehet szorongatni, a leggyakrabban pedig ez be is jön. Aztán úgylátszik most épp nem, de a futó szabadalmi perek közül egykézen megszámolható az ilyenek száma.
 • okosan gyerekek #12
  Tudod, ilyenkor az van, hogy a szabadalom tulajdonos is mérlegeli a dolog értékét, ti. a piacit. Amikor az Apple ellopta a legelsőjét a '90-es évek elején, akkor még pár tízezer, vagy százezer dollárért az övék lehetett volna, esetleg 7 számjegyű összegért. Szóval, semmi logika nincs abban, hogy elkér "242442 terracsilliárd dollárt", mert azt nem kapja meg. :) És vélhetőleg, ha a fickó előre látta volna Munkás Pityu piaci ívét egészpontosan, akkor ő ülne a helyén, szóval azzal se gyere, hogy hosszútávú "befektetés" volt neki nem elfogadni.

  Egyszerűen meg sem keresték a figurát, most meg jól learatja az általa termett babérokat. Ez ennyi, hajrá neki!
 • okosan gyerekek #11
  Háháháhá! :'DD Ennyi! :)

  @asdasdasd

  és könnyen igazad is lehet...

  @coolbboy83

  irígykedünk?

  @all

  amúgy jó lenne nem megsajnálni az apple-t, főleg ilyen alibi szövegekkel, hogy "csak kitalált egy elvet", tetszik tudni, az ötlet, mint olyan szellemi termék, és nem áll merev függésben a tőkével. Tehát, nem csak annak lehetnek ötletei, akinek pénze van.

  Egy működési elv felvázolása, olyan, mint egy fejben zongorázó zseni kotája, akinek nincsenek kezei. Aki soha nem lesz ott, hogy meg is valósítsa azt...

  Ilyen alibi érvekkel ne huzakodjunk elő.

  Másfelől, az apple tartotta vissza a teljes mobiltelefon szegmenst a multi-touch széleskörű alkalmazásától, amíg egyesek meg nem elégelték, aztán inkább vállalták a pereskedést. A különbség az utóbbi állításban rejlik, ti. vállalták. Most az apple, meg mint valami hitvány [email protected] mentené a pofáját. Semmi baj, nem haragszunk, hogy szabadalmat sértett. A bíróság felmérte, hogy mekkora részben járulhatott hozzá a rendszereinek a keresletéhez, ezt hozzáviszonyította a cég profitjához, és vois la: megvan az összeg. Amivel, ha nem elégszik meg a felperes, fellebbez. Elfogadja, tehát reálisnak tartja a RÉSZESEDÉST. Teccik tudni? Olyan, mintha egy külső, bedolgozó munkatársként hozzájárult volna az Apple sikereihez, és nem fizették volna ki. Emellé persze hozzászámítódik egy kis -- hagy ne nevezzem meg mennyi -- plusz, ami azt szolgálja, hogy azért ez a formája a szabadalom felhasználásnak ne burjánzon el. Normális körülmények közt, Apple bácsi elmegy a szabadalom tulajdonosához, az'ondja, hogy figy', ez van, adok ennyit, kell, nem? És akkor 10-szer olcsóbban megúszta volna. Nem így tett, inkább vélhetőleg több szabadalmat lenyúlt, remélve, hogy így-úgy megússza.

  Nem jött be!
 • intrex #10
  Nyilván az Apple szabadalmi ügyekkel foglalkozó kollégái minden új termék bevezetése előtt kellően tájékozódnak a bejegyzett szabadalmakkal kacsolatban, és ha valamilyen ütközést vélnek felfedezni, mérlegelik a helyzetet. Ha David barátunk szabadalmát megpróbálják megvásárolni, egyrészt a fél világ megtudja az Apple amúgy titokban kezelt üzleti titkait, másrészt David azt mondja: "nem adom, csak 242442 terracsilliárd dollárért.".
  Szóval inkább az olcsó pereskedés, és törvényben előírt kártérítés.
 • Laza #9
  Ha két külön ember egymástól függetlenül kitalál valami hasonlót, de az egyik levédeti, attól a másiknak miért is kellene fizetnie?
  Nem azt mondom, hogy a fenti ez lenne, de valószínűleg sok ilyen is van.

  Ha előbb gondolok a [email protected], és levédetem, onnantól mindenki jogdíjat fizet majd nekem, ha a [email protected] akar gondolni :) függetlenül attól, hogy tőlem vette az ötletet, hogy arra gondoljon, vagy magától jutott eszébe :)