Berta Sándor

Arcfelismerés terén erősít az Apple

A Steve Jobs vezette cég felvásárolta a skandináv Polar Rose vállalatot. Az Apple célja a tranzakcióval, hogy tovább fejlessze arcfelismerő szolgáltatásait.

A kiszivárgott információk szerint a társaság kereken 29 millió dollárt fizetett a skandináv cégért. A malmői székhelyű vállalat 2006-ban, az elsők között kezdett foglalkozni arcfelismerő alkalmazások fejlesztésével. A cég munkatársai eddig egy keresőkhöz használható kísérleti plugint, valamint egy Facebook- és Flickr-kiegészítőt készítettek. A Polar Rose azonban néhány héttel ezelőtt hirtelen leállította utóbbi ingyenes szolgáltatását, mondván: a technológiát a jövőben bárki licencelheti.

Az arcfelismerő funkciók időközben felkeltették az összes webes óriáscég figyelmét, így az Apple mellett már a Google, a Facebook és a Microsoft is foglalkozik a területtel. Az Apple például évekkel ezelőtt elérhetővé tette az iPhoto nevű szoftvert. Nikolaj Nyholm, a Polar Rose egykori vezérigazgatója egyáltalán nem csodálkozik a fejleményeken. A vezető közölte: "A technológia az elmúlt esztendőkben igazán kiforrottá vált és egyre több alkalmazásban bukkan fel."

Nyholm egy évvel ezelőtt hagyta ott a céget és azóta a Sunstone Capital munkatársaként dolgozik. A malmői vállalat egykori vezetője nem akarta kommentálni a mostani tranzakciót, de szerinte már javában tart a legjobb képfelismerési megoldás címéért folyó verseny. A szakember bár megérti, hogy adatvédelmi szempontból sokakat zavar az ilyen technológiák használata, de nem osztja az aggodalmakat. "A saját arcunk valami nagyon személyes dolog, amit bizonyos szituációkban nem akarunk megosztani másokkal. Valójában azonban egy sor olyan technológia létezik, amelyek jóval alkalmasabbak személyes szokásaink megfigyelésére és kiértékelésére" - szögezte le Nyholm.

A Polar Rose ingyenes szolgáltatását 2006 októberében mutatta be és a program képes arra, hogy az arcjegyeik elemzésével megtalálja bizonyos személyek fotóit az interneten. A szoftverben felhasznált technológia atyja Jan Erik Solem, a Polar Rose alapítója, aki szerint ez az alkalmazás lehetett a világ első vizuális jegyek alapján kutató keresője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #9
    ilyen már két éve van az iPhoto-ban.
  • kvp #8
    "Ja és majd lesz arckereső is, mi? Lefotózok valakit, és az iCucc fészbúkról megkeresi, ki volt az."

    Ilyen mar most is van, csak kormanyzati felhasznalasra. Angliaban a terfigyelo rendszerekhez szokas kotni, persze ott nem a facebook-rol dolgoznak, hanem a kormanyzati adatokbol. A facebook annyival jobb, hogy tobb minta kep van minden egyes emberhez, ezert a talalat aranya valoszinubb, viszont a nem pontosan beallitott kepek miatt a hibak elofordulasa is gyakoribb.

    Egyebkent aki a facebook-ra felrakja magat, vagy geolokacios adatokat publikal (pl. iphone-ja van), az gyakorlatilag amugy is kituzott nevtablaval jarkal az utcan, tehat valoszinuleg nem zavarja ha az utcan menve egy segedprogrammal felismerik es mondjuk tudjak rola hol bulizott elozo este.
  • Magiszter #7
    Akkor majd az Apple csinál Csador Felismerő programot... és így tovább és így tovább. Aztán az iPhone 27-ben már reptéri testszkenner funkció is lesz. xD
  • NullZ3r0 #6
    Ja és majd lesz arckereső is, mi? Lefotózok valakit, és az iCucc fészbúkról megkeresi, ki volt az. A Facebook felhasználókat majd úgy lehet felismerni, hogy csadorban járnak. :D
  • Magiszter #5
    Nah így már látnám értelmét. Bár akkor is meg kell neki mondani hogy "Ez az ábrázat Pistáé, csak itt részeg. Amaz meg Jucusé 3 kiló sminkben."

    Majd ha a kutyámat, macskámat is felismeri akkor megtapsolom őket
  • passatgt #4
    apple nyilván nem ezért vette meg, hanem arra, hogy iphoto-ba beraksz 1000 képet a fényképzeődről, és magától bejelölgeti rajta az embereket a fényképeken, majd ember alapján tudod szűrni a fényképeket
  • Magiszter #3
    Eh. Ez mókás kb fél napig, aztán delete. Én 2 tucat embert ismerek akik rühellik ha az arcukra van irányítva kamera. Jómagam szintúgy. Szóval törném le annak a kezét aki az utcán a pofámba kamerázna hogy megnézze a Fészbuk státuszomat.
  • shaark #2
    Felismeri az arcokat, itt van az egyik projektükről egy video: http://info.polarrose.com/solutions.php#recognizr
  • Magiszter #1
    Kérdés hogy ez mezei "nini ott egy arc, bekeretezem" -féle szoftver vagy "már megint Pisti bámul a kamerába"-féle. Azaz csak azt ismeri fel hogy egy arc van a látómezőben, vagy azt is megmondja hogy kié, látta e már?

    Csak mert ha az első az már egy 20 ezres fényképezőben van. Ha a második akkor kíváncsian várom a fejleményeket. (Bár nem tudom mi értelme lenne pl egy telefonban annak hogy felismeri az arcomat és köszön nekem.)