Berta Sándor

Hobbihackerek dolgoznak az iPodon és az iPaden

Független fejlesztők nem hajlandók elfogadni a társaság álláspontját, miszerint a flash technikának nincs keresnivalója az iPaden és az iPodon, ezért elhatározták, hogy alternatív megoldásokat keresnek.

A felhasználók nem nyugszanak és mindenképpen el akarják érni, hogy az Apple készülékein is használhatók legyenek a flash videók. Az úgynevezett Jailbreak közösség tagjai elszántak, céljuk, hogy az Apple termékein - a Safari böngésző segítségével - futtathatók legyenek a flash technikán alapuló játékok, programok és videók. Ennek csupán az lesz az előfeltétele, hogy az adott készüléken fel kell oldani az adott korlátozásokat.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy az Apple-t inspirálja és befolyásolja a Jailbreak közösség. Ezt támasztja alá azoknak a különböző funkcióknak az integrálása az eszközökbe, amelyeket az emberek a leginkább használtak a feltört eszközökön. Ilyen funkció a multitasking, a copy/paste és az alkalmazásrendező. Az iPhone feltöréséhez a fő indokot továbbra is az jelenti, hogy az okostelefonokat használni lehessen más hálózatokban is. Sokan az eBayen vásárolták meg vagy szolgáltatóváltással szerezték meg a termékeket, így rá vannak utalva arra, hogy feltörjék a SIM-kódot, és hogy a készüléket más hálózatban is használhassák" - nyilatkozta Ben Miller Apple-blogger.

Az Applenek az egyes szolgáltatókkal kötött exkluzív szerződései, valamint a rendkívül drága hivatalos kódfeloldás miatt sok felhasználó él ezekkel a lehetőségekkel és hobbihackerré válik. Ráadásul a feltörést segítő programok is egyre könnyebben használhatók, nincs szükség különleges technikai ismeretekre sem. Az iPhone OS 3.0 feltöréséhez például elegendő egyetlen program használata és egyetlen kattintás.

"Az Apple az iOS 4-be ismét olyan funkciókat integrált, amelyek eredetileg nem képezték részét az operációs rendszernek, így az emberek nem lesznek annyira ráutalva a Jailbreakre. De ennek ellenére mindig lesz egy olyan közösség, amely igyekszik az iPhone vagy az iPad lehetőségeit teljesen kiaknázni" - mondta Miller. A blogger szavait támasztja alá, hogy bár az Apple álláspontja a flash alkalmazásának kérdésében egyértelműen elutasító, a független fejlesztők már dolgoznak a Frash nevű programon, amely ironikus módon az Adobe Flash-playerének Androidos készülékekre szánt verzióján alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)