18
  • levente68
    #18
    "Amerikában szabadalmaztatom a fingást..... és mindjárt gazdag leszek, csak én finghatok."

    Valamit keversz, ugyanis, ha te találtad volna ki a fingást, akkor levédethetnéd, de itt arról van szó, hogy te csak annyit tudsz...
  • MsUser
    #17
    Még egy ilyen, nagy cég is bakizik. Nem szégyen "nagyon" bár nem akarják elismerni de nem csak az almák találnak ki minden jó dolgot, és nem csak az ő termékük a világ első. Az akkumulátor problémáik az iPhone-al is hasonló presztízs kérdés volt, de elsikálták.
  • okosan gyerekek
    #16
    "Emiatt nincs is világszabadalmi hivatal. Vannak szabadalmi hatóságok, akiknek a jogkörét elismerik világszinten, viszont az adatbázisukhoz csak ők férnek hozzá."

    *módosítási jogkörrel
  • okosan gyerekek
    #15
    Igen, röviden így is lehet mondani!
  • okosan gyerekek
    #14
    ...szabadalmi keresőrendszer ma sincsen, mert ha valamit valaki azt hiszi, hogy kitalált, gyakran a megnevezés is az ő feladatának bizonyul, így ha a szabadalmaztatni kívánó személy előtt valaki már levédette egy lényegileg megegyező megoldást, vagy ötletet, akkor az egész más szóval illette azt. Tehát, kb. kizárt, hogy kulcsszavak formájában rábukkanj. Címkézési lehetőség állhatna fent még, mint megoldás, de még akkor sincs egy átfogó, világszintű szabadalmi adatbázis. Emiatt nincs is világszabadalmi hivatal. Vannak szabadalmi hatóságok, akiknek a jogkörét elismerik világszinten, viszont az adatbázisukhoz csak ők férnek hozzá. Így Amerika, Kanada az elsőkközt. Országos, EU-s szintű szabadalom van. Világszintűvé egyet csak egy elismert állam vált egy szabadalmát. Azok valójában megegyeznek azzal a szabadalommal, amit itthon lehet cisnálni, csak a miénket nem ismeri el mondjuk Vietnam, az meg például elég arra, hogy ott azt kezdjenek egy itteni feltaláló ötletével, amit csak akarnak.
  • Yv@n
    #13
    Még az sem biztos, eléggé elbaszott azért az az egész szabadalmi rendszer. Szerintem inkább az lehet, hogy úgy vannak vele, hogy ha valami kis cég ugatna, akkor egész biztos van a saját szabadalmi portfolióban valami, amivel meg lehet szorongatni, a leggyakrabban pedig ez be is jön. Aztán úgylátszik most épp nem, de a futó szabadalmi perek közül egykézen megszámolható az ilyenek száma.
  • okosan gyerekek
    #12
    Tudod, ilyenkor az van, hogy a szabadalom tulajdonos is mérlegeli a dolog értékét, ti. a piacit. Amikor az Apple ellopta a legelsőjét a '90-es évek elején, akkor még pár tízezer, vagy százezer dollárért az övék lehetett volna, esetleg 7 számjegyű összegért. Szóval, semmi logika nincs abban, hogy elkér "242442 terracsilliárd dollárt", mert azt nem kapja meg. :) És vélhetőleg, ha a fickó előre látta volna Munkás Pityu piaci ívét egészpontosan, akkor ő ülne a helyén, szóval azzal se gyere, hogy hosszútávú "befektetés" volt neki nem elfogadni.

    Egyszerűen meg sem keresték a figurát, most meg jól learatja az általa termett babérokat. Ez ennyi, hajrá neki!
  • okosan gyerekek
    #11
    Háháháhá! :'DD Ennyi! :)

    @asdasdasd

    és könnyen igazad is lehet...

    @coolbboy83

    irígykedünk?

    @all

    amúgy jó lenne nem megsajnálni az apple-t, főleg ilyen alibi szövegekkel, hogy "csak kitalált egy elvet", tetszik tudni, az ötlet, mint olyan szellemi termék, és nem áll merev függésben a tőkével. Tehát, nem csak annak lehetnek ötletei, akinek pénze van.

    Egy működési elv felvázolása, olyan, mint egy fejben zongorázó zseni kotája, akinek nincsenek kezei. Aki soha nem lesz ott, hogy meg is valósítsa azt...

    Ilyen alibi érvekkel ne huzakodjunk elő.

    Másfelől, az apple tartotta vissza a teljes mobiltelefon szegmenst a multi-touch széleskörű alkalmazásától, amíg egyesek meg nem elégelték, aztán inkább vállalták a pereskedést. A különbség az utóbbi állításban rejlik, ti. vállalták. Most az apple, meg mint valami hitvány sz@r mentené a pofáját. Semmi baj, nem haragszunk, hogy szabadalmat sértett. A bíróság felmérte, hogy mekkora részben járulhatott hozzá a rendszereinek a keresletéhez, ezt hozzáviszonyította a cég profitjához, és vois la: megvan az összeg. Amivel, ha nem elégszik meg a felperes, fellebbez. Elfogadja, tehát reálisnak tartja a RÉSZESEDÉST. Teccik tudni? Olyan, mintha egy külső, bedolgozó munkatársként hozzájárult volna az Apple sikereihez, és nem fizették volna ki. Emellé persze hozzászámítódik egy kis -- hagy ne nevezzem meg mennyi -- plusz, ami azt szolgálja, hogy azért ez a formája a szabadalom felhasználásnak ne burjánzon el. Normális körülmények közt, Apple bácsi elmegy a szabadalom tulajdonosához, az'ondja, hogy figy', ez van, adok ennyit, kell, nem? És akkor 10-szer olcsóbban megúszta volna. Nem így tett, inkább vélhetőleg több szabadalmat lenyúlt, remélve, hogy így-úgy megússza.

    Nem jött be!
  • intrex
    #10
    Nyilván az Apple szabadalmi ügyekkel foglalkozó kollégái minden új termék bevezetése előtt kellően tájékozódnak a bejegyzett szabadalmakkal kacsolatban, és ha valamilyen ütközést vélnek felfedezni, mérlegelik a helyzetet. Ha David barátunk szabadalmát megpróbálják megvásárolni, egyrészt a fél világ megtudja az Apple amúgy titokban kezelt üzleti titkait, másrészt David azt mondja: "nem adom, csak 242442 terracsilliárd dollárért.".
    Szóval inkább az olcsó pereskedés, és törvényben előírt kártérítés.
  • Laza
    #9
    Ha két külön ember egymástól függetlenül kitalál valami hasonlót, de az egyik levédeti, attól a másiknak miért is kellene fizetnie?
    Nem azt mondom, hogy a fenti ez lenne, de valószínűleg sok ilyen is van.

    Ha előbb gondolok a sz@rra, és levédetem, onnantól mindenki jogdíjat fizet majd nekem, ha a sz@rra akar gondolni :) függetlenül attól, hogy tőlem vette az ötletet, hogy arra gondoljon, vagy magától jutott eszébe :)
  • asdasdasd
    #8
    Lenyulták az ötletet, meggazdagodtak rajta, most valamennyit kifizetnek. Valószínüleg ezt kiszámolták előre és megéri nekik.
  • krajcsovszkig
    #7
    Az applet (meg a legtöbb hasonló céget) eddig se érdekelte mások intellektuális tulajdonának tiszteletben tartása és ezután se fogja. Bár lehet hogy ez a per is csak f.szakodás, de azért több rációt látok benne, mint amikor pl. a nintendót perelte be egy kamucég, ami előbb védette le a wiimote alapelvét mint ők.
  • Yv@n
    #6
    Erről szólnak a szabadalmak.

    Btw külön röhögök rajta, hogy egy multi beszopta, mikor általában ők pattent trollkodnak. Legalább most ráéreznek milyen a fasznak azon az oldalán állni.
  • MrImy
    #5
    Az Európai Unióban is ugyanez a szabadalmi baromság várható.

    "2001-es szabadalma egy olyan operációs rendszer leírása, amely teljesen független a ma használatos megoldásoktól és egyfajta időstruktúrában rendezi az összes dokumentumot, ráadásul automatikusan kezeli a fájlokat."

    Tehát nem feltalált valamit, hanem egy elvet gyártott és ez lett szabadalmaztatva!

    Tehát nem kell feltalálni semmit, hanem az ember gyártja az elveket, levédeti azokat, majd ha valamelyik vállalkozás fejleszt valamit amire történetesen a szabadalom ráillik, akkor perelhetővé válik.

    A kis David-ünknek most 200-600 milliója lesz újabb hülyeségeket bejegyezni!
  • Iridescent
    #4
    Az lesz, hogyha a bíróság minden szir-szart megvizsgált és marad az ítélet vagy csökkentik a lóvét és az Apple nem fizet akkor úgy megbasszák őket, hogy bezár a bazár! Szóval inkább kifizetés lesz.
  • coolbboy83
    #3
    Amerikában szabadalmaztatom a fingást..... és mindjárt gazdag leszek, csak én finghatok.
    Hülyék ezek de nem forognak.... úgysem fizeti ki ezt az Apple, én sem tenném, most mit tudnak csinálni. ?
  • fergusonpapa
    #2
    water.
  • Justil
    #1
    flame on