Berta Sándor

Ármegállapodásokat kötött az Amazon és az Apple?

Felmerült annak a gyanúja, hogy a két konszern és számos kiadó előre megegyezett a legkeresettebb elektronikus könyvek árának szándékosan magasan tartásáról. Az ügyben Richard Blumenthal connecticuti főügyész azonnal vizsgálatot indított.

Blumenthal közölte: az Amazon, az Apple, illetve több kiadó között kötött megállapodások hatására a legnépszerűbb elektronikus könyveknek egységesen magas ára lett. Mindez elsősorban az olvasók és a konkurens kiadók számára jelent rossz hírt, hiszen így előbbiek jóval a piaci ár feletti összegeket kénytelenek kifizetni a művekért, míg utóbbiak kiszorulhatnak az e-könyv piacról. Amennyiben beigazolódik a gyanú, úgy az ügyben szereplő cégek elleni a piaci verseny korlátozása miatt indíthatnak jogi eljárást.

A főügyész többek között azzal indokolta a vizsgálat elindítását, hogy az e-könyv piac robbanás előtt áll, az e-könyv olvasók lesznek a nyár slágertermékei és ki kell védeni minden fogyasztóellenes hatást. A szakembert főleg az a pont zavarja a szerződésekben, amely szerint az Amazonnak, az Applenek, valamint a Simon & Schuster, a Hachette, a Macmillan, a HarperCollins és a Penguin kiadóknak mindig a legjobb árakat kell kapniuk az általuk megjelentetett, illetve forgalmazott termékekért.

Blumenthal külön levelet írt az Amazon és az Apple vezetőinek, amelyben azt kérte tőlük, hogy vegyenek részt a kialakult helyzetet tisztázó találkozón. Kérdés, hogy a két vállalat képviselői elfogadják-e a meghívást és ha létrejön az egyeztetés, az milyen eredménnyel zárul. A levelek elküldésével párhuzamosan indított első vizsgálat mindenesetre a főügyész gyanúját igazolták. A The New York Times, a Borders és a Barnes & Noble bestsellerlistáján szereplő, valamint az Apple iBook Storejában megrendelhető legnépszerűbb alkotások ára pontosan megegyezett.

Az elektronikus könyvpiacot jelenleg 70-80 százalékos részesedésével az Amazon uralja, az Apple azonban már az iBook Store elindítása után néhány hónappal jelezte, hogy legalább 20 százalékos piaci részesedést akar szerezni. A Steve Jobs vezette konszern az iPad kapcsán számos kiadót állított maga mellé.

Blumenthal egyébként júniusban - a Street View szolgáltatás kapcsán megvalósult adatgyűjtések miatt - a Google ellen kezdeményezett vizsgálatot, amelyet már több mint 30 amerikai szövetségi állam is támogat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #16
    "Ők mindig tisztán játszottak."

    Kérem kaccsojja ki
  • cateran #15
    " Ők mindig tisztán játszottak"
    Hat ettol dobtam 1 hatast....neked es csak neked elarulom..a mikulas nem letezik...szar ugy,de ez van (nincs olyan ceg -kicsi sem,nemhogy multi- amelyik tisztan jatszana...farkasok kozt nem lehetsz birka....)
    Gozom sincs hogy kartelleztek-e vagy sem (mintha a memoriagyartok raszorultak volna...)de arrol abrandozni,hogy gancsnelkuli lovagok...haaat az minimum feltetelez 1 rozsaszin barbie vilagkepet....
  • endrev #14
    Akárhogy is, én nem hinném hogy az Apple rászorulna a kartellezésre. Ők mindig tisztán játszottak. Az Amazonról ezt nem tudom, de feltételezem.

    Azért az ártatlanság vélelmét ne felejtsétek el. A cikk csupán felmerült gyanúról szól, és csupán SZÁMÍTANAK a kartell lehetőségére. Lásd: "A főügyész többek között azzal indokolta a vizsgálat elindítását, hogy az e-könyv piac robbanás előtt áll, az e-könyv olvasók lesznek a nyár slágertermékei és ki kell védeni minden fogyasztóellenes hatást."

    Elég nagy szegénységi bizonyítvány ennyi alapján fröcskölni. Tudom hogy ez kellemetlen, de ez akkor is tény.
  • Julius Caesar #13
    Ez így van

    Ulkesh: persze, az epöl meg munkák pityu talpig becsületesek, már a gondolattól is rosszul lesznek, hogy esetleg kartellezzenek. Ők elítélik a törvénytelen eszközöket!
  • readswift #12
    Belerángatták az applet ! Sztív ártatlan.

    -Samsungéknál még be iz zártak embereket ha jólemléxem : DDDD
  • Ulkesh #11
    Csak ne felejtsd el, hogy ott a saját piacukon nagyjából egyenrangú szereplőkről van szó. Itt meg az Apple most lépett be az e-book bizniszbe, ahol az Amazon elsöprő százalékban egyeduralkodó. Lehetnek elképzelései 20%-okról, de per pillanat 1-2%-ot ha magáénak tudhat. Ilyen pozícióból meg nem igen szoktak diktálni.
  • readswift #10
    Te , a memória kartellről még életedben nem hallottál? Végülis csak az elmúlt 5 évben volt hír minden hónapban.
  • Ulkesh #9
    Te meg logikátlan butaságokat firkálsz, de ez ne zavarjon.
  • Ulkesh #8
    Végül is teljesen ésszerű, hogy az adott piacon lévő legfőbb riválisával összefogna :)
    Gondolom a te céged is a legfőbb konkurensével egyeztet az árairól :D
  • readswift #7
    "Az Apple jelenleg ennek a piacnak egy új szereplője, nem igazán tudnak diktálni, max egyezkedni, mint ebben az esetben is"

    -önmagad paródiájává válsz ,farxisokra már szükség sincs így...