Berta Sándor

2011-ben jön a Google TV

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) egyik leginkább várt és legérdekesebb beszédét mondta el Eric Schmidt, a Google első embere. Kiderült: lesz Google-TV, de csak jövőre és a konszern még több adatot szeretne összegyűjteni.

Schmidt a beszédében kijelentette: társasága mindenképpen el akarja indítani a lakószobák meghódítását, mivel a számítógép és a mobiltelefon után el akarják foglalni azt az utolsó bástyát is, amelynek nagy reklámértéke van. Az új TV-szolgáltatás az Egyesült Államokban már ősszel elérhető lesz, a világ többi részén azonban csak várhatóan 2011-ben indul el, de ehhez még meg kell állapodniuk a világ nagy televíziós társaságaival.

A Google bármely televízióadónál pontosabban mérni tudja, hogy ki mire keresett rá, milyen információt talált meg, illetve nézett meg, s ebből képes levezetni, hogy melyik felhasználónak milyen típusú hirdetések tetszenek. Így kizárhatók a folyamatból a drága reklámügynökségek és a vállalat maga döntheti el, hogy mely célcsoportnak reklámoz valamit és melyiknek nem.


A Google-TV egy olyan szoftver, amely egy set-top-box bevonásával teszi elérhetővé a különböző szórakoztató tartalmakat. A cél, hogy a nézők a fotelből választhassák ki az őket leginkább érdeklő televíziós műsorokat, YouTube-videókat, filmeket, valamint a Hulu, a Netflix vagy éppen a Vimeo kínálatában található műsorokat. Emellett biztosítja, hogy a televízió képernyőjén videotelefon beszélgetéseket is kezdeményezhessenek és fogadhassanak.

Britney Bohnet, a Google-TV termékmenedzsere hozzátette, hogy hamarosan senki nem akar majd olyan televíziót vásárolni, amelyben nem lesz böngésző. Az Egyesült Államokban a szolgáltatás beindításával egy időben az első Androidot futtató három netképes televíziótípus már kapható lesz, ezek közül kettőt a Sony gyárt. A WLAN-modulokkal és egy HDMI-porttal ellátott készülékekhez távirányítóként használható lesz akár egy iPhone vagy egy Androidot futtató mobil is, s a YouTube-videók, illetve más tartalmak közötti váltások zökkenőmentesen valósulnak majd meg.

A nézők bármikor kereshetnek az online anyagokban és a televíziós programokban. A Google TV-hez később elérhető lesz egy Blu-ray lejátszó is. A lényeg, hogy a cég a televízió és az internet összeolvadásakor egy olyan platform akar lenni, amely nem maga készít filmeket, fotókat és más tartalmakat, hanem csupán hozzáférhetővé teszi ezeket egy egységes felületen keresztül. "Van egy határ, amelyet nem fogunk átlépni és ezenkívül azt akarjuk, hogy a tartalomszolgáltatók pénzt keressenek" - szögezte le Eric Schmidt.


A vezető elmondta továbbá, hogy a vállalat igyekszik minden olyan ország törvényeit tiszteletben tartani, amelyben elérhetők a szolgáltatásai. Ezzel a Street View németországi vitáira célzott. "Érthető, hogy vannak viták a magánéletről. Az internet mindent megváltoztat, ez egy új helyzet. Olyan információkról van szó, amelyek fontosak az emberek számára. Az élet azonban továbbra is változni fog az internetes technológiáknak köszönhetően és ez a folyamat mindenképpen folytatódik" - jegyezte meg a cégvezető.

Schmidt számos vízióját elmesélte. Az egyik szerint a jövőben az online keresések során a rendszer olyan tartalmak megtekintésére is javaslatokat fog tenni, amelyekről még nem is tudunk, de érdekel bennünket. Az ő szemében ez lesz az internetes keresés területén a következő nagy lépés. Ehhez azonban mindenképpen szükség van arra, hogy a számítógépek sokat tudjanak egy adott felhasználóról.

A másik érdekes ötlet a beszédvezérlés alkalmazása. Ősztől az angol nyelvű internetezőknek már lehetőségük lesz arra, hogy internetes kereséseiket egyszerűen elmondják az okostelefonjuknak. A szolgáltatásra szükség van, hiszen a keresések egynegyede már az Androidot futtató készülékeken keresztül történik. Ezenkívül a vállalat kifejleszt egy fordítóprogramot is, amelynek a segítségével egy angolul beszélő ügyfél kitűnően megértetheti majd magát egy más nyelvű eladóval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #21
    beatport..
  • Madve #20
    Amúgy meg van egy rakás oldal ahol vehetsz zenét, persze ha nem magyar zenére fáj a fogad, szóval ha nagyon vásárolni akarsz, akkor tudsz.
  • Madve #19
    Pofátlanság is lenne kb. 100 forintnál többet kérni egy darab számért. Ezt a fizetésekhez és a már eleve mindenen befizetett jogdíjak alapján mondom. szerintem egy százasért még bizniszt is lehetne csinálni belőle, ha meg drm-es akkor max 60.
  • G_ArchAngel #18
    Csakhogy nincs magyar iTunes, magyar AppStore van, ahol a telefonra, tabletre vehetsz dolgokat, de zene nincs. Valoszinuleg nem is lesz a magyarok hozzaallasat ismerve a legalis mediakhoz es szoftverekhez.
    Neha azon csodalkozom, hogy boltban meg szokas fizetni...
  • djw #17
    ez mind hagyján, de majd idővel lesz google-x-fucktor, ahol a kereső meg fogja keresni a legtehetségtelenebb előadókat :D az lesz ám a szép új világ :D
  • Madve #16
    Ha lesz is google tv, én leszek az utolsó, aki nézni fogja. Szerintem akkor sem lesz különb, mint a joost, gondolom csak angol adók lesznek, vagy ha mégis lenne vmi ok folytán magyar, az szerintem kimerül abban az iszonyat komoly repertoárban amit már most is megtalálsz bármelyik ingyenes net tv csomagban. (tv1, meg pár színvonalon aluli városi tv, esetleg a fideszes hír tv, ahol egész nap bámulhatod, ahogy egy kivénhedt modell, egy ismeretlen író, és hasonló kaliberű sötétségek osztják az észt a politikáról, és sztárolják az istenfideszt). Mondjuk ha gugli vmi ok folytán mégis szeretne néhány magyar csatornát bevenni, akkor úgy sem fog tudni megegyezni a magyarokkal, mert -mint az más esetekben is előfordult- a magyarok olyan árat fognak szabni a gyenge minőségű csatornákra, hogy az egyszerűen nem fogja megérni.Az Itunes-t meg leszarom az összes I-vel kezdődő termékkel együtt, jellegzetesen amerikai, nyugodtan lehetne I-Usának is hívni őket, mint már máshol is mondtam énközpontú cég az énközpontú vásárlókért. Ha meg facebookon, vagy hasonló oldalakon olyan adatokat adsz meg magadról, amikből bajod származhat, ha más is megtudja, az már a te hülyeséged, mondjuk amilyen szinten butulnak az emberek, nem is csodálkozok rajta, hogy mindent megosztanak magukról, abban a hiszemben, hogy az nekik jó, ha megosztják, és bíznak benne, hogy az nem kerül onnan ki.
    Ha meg lesz magyar android market, az biztos be fogja előzni a magyar itunest, annak ellenére, hogy az apple-nek van egy másfél év előnye...
  • G_ArchAngel #15
    Hello, udvozlet idegen, ez a Fold nevu bolygo, ahol amit a CIA/MI6/akarmelyik ugynokseg nem tud rolad, azt a Google igen.
    Adatbiztonsag?
    A Google-nek es idiota haverjanak, a Facebook-nak koszonhetoen csak az nem tud a maganszemlyekrol semmit, aki nem akar.

    "Kiderült: lesz Google-TV, de csak jövőre és a konszern még több adatot szeretne összegyűjteni."
    Ez az sracok, StreetView autokat minden utcaba! Megy nektek az adatlopas es kemkedes, Ti vagytok ebben a legjobbak!:)
    Mar minden a kezukben van, a tobbi bongeszo nem jatszik ezekhez kepest...

    GoogleTV/AppleTV/akarmiTV: Magyarisztanban most felejtsd el, sose lesz, de talan meg a dedunokadnak sem. Android market? Nincs. Magyar iTunes? Nincs.
    Nem is lesz, soha. HD tartalom USA-n kivul alig streamelheto legalis forrasbol.

    "Ősztől az angol nyelvű internetezőknek már lehetőségük lesz arra, hogy internetes kereséseiket egyszerűen elmondják az okostelefonjuknak. A szolgáltatásra szükség van, hiszen a keresések egynegyede már az Androidot futtató készülékeken keresztül történik. Ezenkívül a vállalat kifejleszt egy fordítóprogramot is, amelynek a segítségével egy angolul beszélő ügyfél kitűnően megértetheti majd magát egy más nyelvű eladóval."

    Kb. 0, de lehet inkabb zero azon szovegerto keresok szama, ami akar egy londoni utcaban elo embereket ossze tudna kotni, meg akkor is, ha azok mind britek...
  • Madve #14
    hmmm... Kire bízzam az adataimat?
    A t-csoportnak átlag évi kétszer van adatlopási balhéja, a pentagon hálozatát sem előszőr törték már fel, a helyi önkormányzatok, és egyéb hivatalok pénz híján elavult rendszereken tárolják az adataimat elavult, vagy null védelemmel. Ha valaki fel akarja törni bármelyik ilyen rendszert, akkor a legidegestőbb akadály a hálózat lassúsága fog lenni neki. De ha mégsem sikerülne, akkor úgyis van mindig egy bennfentes, aki elhagy egy laptopot/pendrive-ot, vagy akár egy nagy köteg papírt rajta fontos adatokkal.
    A fent felsorolt példákban közös:
    -mind olyan csoportosulás, akikben bízol, és gondolkodás nélkül átadod az összes adatodat, ha kérik.
    -mind el is kéri, vagy begyjti azokat,
    -mind el is hagyja, vagy feltörik a hálózatát,
    -és végül mindegyiknél minimum 99%-ban számítástechnikai analfabéták használják a gépeket, eszközöket, hálózatot, ahol a fontos adataink vannak.

    Ezzel szemben a gugli:
    -jóval kevesebb, és az esetek többségében kevésbé fontos adatodat akarja, amiknek nagyrészét gyakorlatilag bárkinek megadnál, ha kérdezi,
    -tudtommal még nem volt semmi komolyabb problémájuk az adatok megőrzésével,
    -nekik jóval komolyabb, és védettebb hálózatuk van, mint a fent felsorolt szervezeteknek,
    -az alkalmazottai 99%-a jobban ért a számítástechnikához mint a fenti felsorolásban a fentmaradó 1%.

    Tehát az én meglátásom szerint gugli kisebb fajsúlyú adatokat tárol rólam jóval hatékonyabban, cserébe jóval többet segít a hétköznapi életemen jóval gyorsabban, és olcsóbban, mint a fent felsorolt szervezetek együttvéve.
    Aki meg még mindig azon lenne fennakadva, hogy a gugli adatot gyjt, annak elmondom, hogy az összes kereső, e-mailszolgáltató ezt teszi és plusz még a microsoftot, meg az apple-t se felejtsük ki a sorból, a különbség csak annyi, hogy ők nem vallják be, így aztán szabályozni sem lehet őket, sem szemmel követni a tevékenységüket.

    Szóval kire bízzam az adataimat?
  • endrev #13
    "amig nem adják ki azt a minimális adatot rolam"
    Csak egy kérdés: Mi van akkor, ha nem adják ki, hanem ellopják? Mi az hogy kiadni? Az adat ott van: valahol. Csak hozzá kell férni és "ki van adva".
  • andersh #12
    bedugni egy kábel két végét roppant nehéz.
    aki meg ennyire se képes az a "beltéri egységet" se fogja tudni összekötni.