Berta Sándor

HD-TV szolgáltatás indítására készül a Google?

A Google és a Verizon szerződése azt valószínűsíti, hogy a két óriáscég a jövőben a nagy felbontású videostreamekkel és az azokhoz kapcsolódó reklámokkal akar foglalkozni.

A két vállalat együttműködése nem véletlen, hiszen mindkettő megtalálható a világ tíz legnagyobb optikai kábelhálózat üzemeltetője között, így nagyon is elképzelhetőnek tűnik, hogy egyesítik erejüket és HD-TV vagy HD videostream-szolgáltatást indítanak. A Google néhány évvel ezelőtt még az internetsemlegesség egyik fő szószólója volt. Azóta viszont sokat változott a világ. A társaság az elmúlt években számos szolgáltatást indított, az ismertebbek a Mail, az Answers, a Book Search, a Chrome, a Docs & Spreadsheets, az Earth, a Maps, a Street View, a Talk és a YouTube. Ezeknek köszönhetően a vállalat infrastruktúráján keresztül zajlik az internetes forgalom 5-7 százaléka.

Emiatt az óriáscég változtat a korábbi álláspontján és amellett foglalt állást, hogy igenis különbséget kell tenni a nagy és a kisebb adatforgalmú online szolgáltatások között, hiszen ezek eltérő mértékben terhelik meg az IT-infrastruktúrát. A Google sosem elégedett meg az elért eredményekkel, mindig újabb projektekbe vágott bele. Ezek egyike lehet a HD-TV vagy videostreaming-szolgáltatás. De a vállalat nem zárkózik el az egészségügyi, az intelligens áramhálózati, a játék és a szórakoztatóipari programok elől sem.

Mivel a cég már rendelkezik egy az egész világot behálózó optikai kábelrendszerrel, így felépíthet egy olyan második internetet, amelyen kizárólag a profitot hozó és a konszern üzletpolitikájába illő tartalmakat továbbítják. A nagy felbontású videók pontosan ilyen anyagok lehetnek. A Google elképesztő sebességű növekedését jól támasztja alá az az adat, miszerint tavaly már jóval nagyobb forgalmat bonyolított, mint az egykori piacvezető AT&T valaha is.

Az új Google - Verizon HD-TV, illetve videostreaming-szolgáltatás mellett szólhat, hogy a Verizonnak már van egy ilyen csomagja. A FiOS TV telefon-, internet- és HD-TV-elérést kínál havi 90 dollárért. A felhasználók 125 nagy felbontású televíziós csatorna műsorait nézhetik meg és pluszban kedvükre válogathatnak a Verizon 18 000 filmet kínáló videotékájából is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!