Berta Sándor

YouTube-viták - ismét vereséget szenvedett a GEMA

A hamburgi tartományi bíróság elutasította a GEMA és a többi szerzői jogvédő társaság beadványát, így a népszerű videomegosztó oldalnak egyelőre nem kell videókat törölnie.

A szerzői jogvédő szervezetek azt szerették volna elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a YouTube számára 75 videó megjelentetését, illetve terjesztését. A GEMA és további hét egyesület arra hivatkozott, hogy a platformmal kötött megállapodásuk 2009. március 31-én lejárt, így a YouTube jelenleg nem rendelkezik érvényes licenccel a videók online terjesztésére és megjelentetésére. A hamburgi tartományi bíróság alaposan megvizsgálta a beadványt, majd úgy döntött, hogy nem ad helyt a követelésnek. A testület azzal indokolta a döntését, hogy a szerzői jogvédő társaságok nem támasztották alá megfelelő érvekkel, hogy miért van szükség a gyors határozathozatalra. Ilyen érvek nélkül pedig nem születhetett más döntés.

A bíróság kiemelte, a GEMA-nak és a többi egyesületnek kellett volna bizonyítania, hogy szükség van a gyors közbelépésre és ezt az álláspontját megfelelő érvekkel alá kellett volna támasztania. Emellett a bíróság úgy vélte: aligha hihető, hogy a beadvány készítői csak az elmúlt hetekben szereztek tudomást az általuk feltételezett jogsértésről. Amennyiben ez pedig nem így van, akkor felmerül a kérdés, hogy miért csak most éltek jogorvoslati lehetőséggel, mikor az eredeti megállapodás már tavaly március 31-én lejárt.

Ezenkívül a testület nem tudta egyértelműen megítélni, hogy kérheti-e a YouTube-tól a szóban forgó felvételek törlését. Ezt ugyanis először egy másik eljárásban kellene tisztázni, csak ezután lehetne szó a 75 videó eltávolításáról. A bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a legcélszerűbb megoldás az lenne, ha a két fél peren kívül megegyezne egymással.

A GEMA-nak, illetve a többi szerzői jogvédő szervezetnek most egy hónapjuk van arra, hogy eldöntsék, fellebbeznek-e a döntés ellen vagy sem. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy ez már a GEMA és társai második veresége volt, hiszen korábban a videomegosztó portál sikeresen alkalmazta az Divide et impera! (Oszd meg és uralkodj!) elvet, és az ellenük felsorakozó szövetségből az olasz Societa Italiana degli Autori ed Editori (SIAE) szerzői jogvédő társasággal különmegállapodást kötött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #6
    Jók a kommentek. Árad belőlük a szeretet és nagyrabecsülés.
    Nem is érdemelnek kevesebbet a jogvédők.
  • Bren X #5
    Nincsen annyi börtön férőhely meg közmunka amennyit a GEMA és hasonló tömörülések által kikényszerített büntetések megtöltenének. Plusz akkora lenne a felháborodás a sok gyakorlatilag piszlicsáré bűnért elítéltek miatt, hogy talán tüntetne a nép rendesen.
  • laziga #4
    A jogvédők elméletben jó fiuk, de ezek csak ingyen élő dolgozni nem akaró söpredék, aki ismer ilyen embert, ha becsületes magyar akkor még az utcán is leköpi az ilyet.
  • Gyuszopapa #3
    Köcsög korrupt ügyvédbanda.mindet.
  • zedow #2
    ugy kell nektek, fogjatok kapat s dolgozzatok, ingyenelo banda :)
  • plu604 #1
    háhá szopjatok lovat jogvédők