Berta Sándor

Legális tartalmat töröltettek jogvédők

A szerzői jogvédő társaságok néha annyira komolyan veszik a feladatukat, hogy nem látják a fától az erdőt. Így fordulhatott elő, hogy a GVU nevű szervezet tévedésből olyan videókat is törölt, amelyek a Creative Commons licenc hatálya alá tartoztak.

A GVU-t Németországban körülbelül hasonló "népszerűség" övezi, mint hazánkban a sokat támadott Artisjust. A szerzői jogvédő társaság szinte magánnyomozói irodaként működik és elsősorban a film- és a játékipar megbízásából deríti fel a szerzői jogsértéseket. A legutóbbi akcióba azonban egy kis hiba csúszott. A szervezet felszólította a Vimeo nevű videomegosztó portált, hogy töröljön négy felvételt, amelyek a ZDF megbízásából készített, Elektromos Riporterek nevű műsor részei voltak. Mivel mind a négy anyag Creative Commons licenc alatt készült, így szabadon terjeszthetőnek, lemásolhatónak minősülnek. Tulajdonjoguk jelenleg Mario Sixtus birtokában van, így a szerzői jogsértés ténye kizárt.

Az eset meglehetősen nagy port kavart és nem csak azért, mert a ZDF műsorát érintették. A GVU ugyanis nem elégedett meg ennyivel, szintén töröltette az Alexander Lehmann által készített Du Bist Terrorist című művet is, amely korábban elismerést kapott. Sixtus a hírt elújságolta a Twitteren és azonnali magyarázatot követelt az érdekvédőktől, de választ nem kapott. Később azonban felhívta Matthias Leonardy, a szervezet ügyvezetője, aki közölte, hogy a filmek töröltetése tévedés volt és hogy azt egy müncheni cég, az Opsec Securities kezdeményezte.

A vezető azt ígérte, hogy amint lehet feloldják a tiltást, illetve újra elérhetővé teszik a videókat. Az alkotó viszont nem elégedett meg ennyivel, Sixtus a GVU ténykedését digitális vandalizmusnak nevezte és úgy vélte, tettükkel pont a jogvédők követtek el jogsértést. Azt követelte, hogy a szervezet nyilatkozatban vállalja: a jövőben felhagy a hasonló intézkedésekkel. A GVU végül sajtóközleményében ismerte el hibáját.

Az eset rávilágított a jelenlegi szerzői jogi rendszer hiányosságaira és arra, hogy néha maguk a jogvédők sincsenek tisztában azzal, mit töröltethetnek és mit nem. A kérdés ettől függetlenül nyitott maradt: ki felügyeli a jogvédőket?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balage187 #15
    Haha. Chamillionaire-nél is. Vicces, hogy már többször nem tudtam lejátszani a hivatalos oldalára (chamillionaire.com) embedelt saját YouTube videóját, mert a Universal töröltette...
  • Pares #14
    Ők a jogot védik, nem az igazságot...
  • RealPhoenixx #13
    Vannak akik tovabb szeretnenek tanulni.

    Mernokok kozt is sok a buta, ezt tudom, mert lattam.
    De megis az ilyenek is tudnak sokszor diplomat szerezni!

    Aki megsem, azt elkuldik kozgazdasznak.
    Ott is hasonlo az effekt, vagyis sok a buta, de megis az ilyenek is tudnak kozgazdasz diplomat szerezni!

    De aki meg erre is alkalmatlan, nah azt elkuldik valami jogi bizbaszra, talan ott mar tud valami papirt szerezni megis az a szerencsetlen!


    Es vegul vannak azok, akik elbol belatjak:
    - mernoknek tul buta vagyok!
    - kozgazdasagtanhoz szinten gyoker valák!
    - valami papir megis kellene, akkor gyerunk valami jogra!

    Szval, ha megnezzuk ezt a logikus felepitmenyt, mely szerint sokszor dontenek emberek, akkor annyira de annyira evidens, hogy sok szanalmas kis ingyenelorol beszelunk, foleg ha ezeket szervezetbe tomorulve latjuk!

    Az en szivemet a szanalom tolti el orajuk gondolva, csakugy mint amikor csoportos kirandulo dankoros es ertelmi fogyatekos szemelyeket latok, de hat ha ez utobbiakat hajlandoak vagyunk eltartani, akkor ezeket a barmokat miert nem igazan?

    Valoszinuleg azert, mert ugyanaz az efekt ezeket illetoen, mint a ciganyokkal kapcsolatosan jobbara!
    Semmi munka, orrba szajjba pornot nezeget a szerencsetlenke, mert az eletben nem adatik lehetoseg dugasra, vagy csak nagy ritkan, etc!

    Nezzetek meg a kutyakat is, ha a budos eletben nem engeded baszni, szerencsetlen annyira meghulyul, hogy azt mar borzaszto latni (szive szerint az ember az ilyen peldanyokat elaltatna)!

    Es ezek nem csak meghulyulnek annal jobban is, mint amennyire a termeszet hulyeve tette oket (szanalomra melto szegeny szerencsetlenek), hanem jobbara tekintsuk a kovetkezot:
    Az az idiota, amelyik olyan mint a baszastol eltiltott kutya, hiaba buta szerencsetlenje indokolatlanul, mivel kiba sok az ideje, lehet hogy 1 ev, lehet hogy 10 ev kell neki, de elobb utobb betesz a szorgosnak, annak akinek van esze!
    S sajnos minnel tobbet hagyjak probalkozni az ilyen szanalmas kis gyokeret, annal hatekonyabb!

    De egyszer elobb utobb elernek az ilyen gyoparok is a tetteikkel odaig, hogy valamelyik ertelmesebb fogja magat, felejuk fordul, es azt mondja: nah jolvan, most akkor foglalkozom veletek, mert mar nagyon visszahuztok minket, es valakinek meg kell tenni ezt!
    Es ugy sarokba bassza szellemi vonatkozasba az ilyen mocskokat, hogy utana joideig csak a sajat segguket nyaljak, bekenhagyva a hasznot termeloket!
  • Rotyoka #12
    Minimum 10 milliárd Euróra beperelni őket, és aztán meg gondolnák mibe pofázzanak bele.
  • akron #11
    matyi120: Te meg fogd már fel, hogy amíg van egy csavarhúzóm és kalapácsom bármikor bemehetek a lakásodba és elhozhatom a számítógéped. És ez ellen ne is küzdj! ...mekkora barom vagy te!

    Egyébként az Artijust és hasonló bandákat tényleg felül kellene már vizsgálni.
  • Lack #10
    "néha maguk a jogvédők sincsenek tisztában azzal, mit töröltethetnek és mit nem" - akkor miről beszélünk? seggfej barmok.
  • kvp #9
    Elvileg ezzel a tettel a jogvedok kart okoztak. Ammennyiben bizonyithato a karokozas, akkor ez a kar megteritendo a karusult szamara, hiszen egy kulso honlapon beagyzott video leszedese kb. olyan kart tud okozni, mint amikor feltornek egy site-ot egy kicserelik a tartalmat. Ez akar buntetojogi felelosseget is vonhat maga utan. Jelen esetben a bunelkovetok azok akik hibasan jelentettek be egy videot. Ha valaki bemegy a rendorsegre es veletlenszeruen feljelent valakit aki artatlan, akkor elobb-utobb ot fogjak megbuntetni. A jogvedok pont ezt tettek csak digitalis formaban.

    ps: Egyebkent idealis esetben a vimeo-soknak at kellene iranyitaniuk az osszes ilyen kerest a rendorseg fele, ahol megallapitjak a buncselekmenyt, majd a rendorseg hatarozata alapjan szedhetik csak le a videot. Ez lenne a torvenyes ut.
  • matyi120 #8
    xDD
    EPIC FAIL

    Fogjátok már fel, ti jogvédõk!
    Ameddig létezik számítógép addig illegális játék/zene terjesztés is lesz!
    Ez ellen küzdeni szélmalomharc.
    Egyébként sincs joguk törölni, mert semelyik fáljmegosztó/tartalomszolgáltató sem vállal felelõsséget azokért az adatokért, amiket feltöltöttek.
  • Citrooom #7
    Hehe, visszanyalt a fagyi LOL
    Magánnyomozói iroda, meg intézkedünk... Van ezeknek egyáltalán valami jogkörük ilyenre?
  • Garrett27 #6
    Ilyet Enya hivatalos Youtube-oldalán láttam, saját videóklippjét töröltette a kiadó és elérhetetlen volt hónapokig.