MTI

Weboldal gyűjti a Facebook kínos üzeneteit

Openbook, azaz Nyitott könyv néven egy új weboldal gyűjti a Facebook közösségi portálon megjelent kínos publikus üzeneteket.

Az oldal létrehozói ezzel próbálják felhívni a figyelmet arra a tarthatatlan állapotra, hogy az összezavart felhasználók a Facebook átláthatatlan biztonsági beállításai miatt olyan dolgokat is világgá kürtölnek, amelyeket legfeljebb a szűkebb baráti vagy családi körnek szánnak. Az Openbook keresőjével elsősorban az olyan kompromittáló kifejezésekre lehet keresni, mint a szex vagy a részegség. A közösségi portál használóinak egy része tudatosan választja, hogy bejegyzéseit az egész online társadalom lássa, sokan vannak viszont azok, akik nem is sejtik, hogy egy meggondolatlan pillanatban mókásnak tartott bejegyzés később akár hátrányukra is válhat.

A nyitott könyvet létrehozó Will Moffat, Peter Burns és James Home San Franciscó-i webfejlesztők, akik Facebook-használóként próbálnak törődni a biztonsággal. A http://youropenbook.org címen elérhető nyitott könyv mindössze annyiban teszi könnyebbé a kínos bejegyzések megjelenítését, hogy a felhasználó fényképéhez kapcsolva kereshető formába rendezi a Facebook oldalán mindenki számára elérhető információkat. A fejlesztők reményei szerint a közösségi oldal tagjai ezek után talán jobban átgondolják, milyen titkokat osztanak meg másokkal.

Az utóbbi években már számtalanszor bebizonyosodott, hogy sokba kerül a meggondolatlanság. Tavaly februárban, az akkor 16 éves Kimberley Swann brit fiatal azért veszítette el az állását, mert a Facebook oldalán nyíltan unalmasnak nevezte a munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #2
    nem értem mi a baj azzal, ha valaki unalmasnak tartja a munkáját és ezt kiírja a facebookra...
  • Yv@n #1
    "az összezavart felhasználók a Facebook átláthatatlan biztonsági beállításai miatt"
    :D:D

    Arra a 3 állású kapcsolóra gondolnak, amivel beállítható, hogy ki mit lásson, és minden input mező alatt ott van? Az valóban valami ebertelenül összezavarhat bárkit, amennyiben az illető kevesebb agysejttel rendelkezik mint egy zacskó romlott tej.