Berta Sándor

Németország leállította az állampolgárok adatainak gyűjtését

Az európai uniós tagállamban január elseje óta kötelező a munkavállalók adatainak továbbítása a helyi nyugdíjbiztosítók felé. Rainer Brüderle gazdasági miniszter azonban azonnali hatállyal meghatározatlan ideig felfüggesztette az információtovábbításokat.

A távközlési adattárolás mellett a munkahelyi adattovábbítások ellen is komoly tiltakozások voltak korábban. Az ELENA nevű elektronikus jövedelembevallási rendszer ellen több civil szervezet és adatvédelmi szakember is tiltakozott, mondván a program túl bonyolult és több problémát okoz, mint amennyi hasznot hoz. "El kell gondolkodnunk egy adatátadási moratóriumon. Az állami, a tartományi és a közösségi költségvetéseket nem sújthatjuk újabb terhekkel. Meg kell vizsgálnunk azt is, hogy ez a megoldás valóban megkönnyíti-e a közepes vállalkozások életét" - jelentette ki Brüderle a Handelsblatt nevű gazdasági napilapnak.

A rendszer még az előző kormánykoalíció hozta létre és a cél az volt, hogy csökkentsék a gazdaság bürokratikus terheit és költségeit. Németországban évente 3 millió munkáltató körülbelül 60 millió alkalmazottja után állít ki jövedelemigazolásokat, amelyekre szükség van a munkanélküli segélyek, a lakás- és szülői támogatások kifizetéséhez. A döntéshozók nemrég egyeztetést tartottak. A tanácskozáson részt vettek az érintett minisztériumok és államtitkárok a kancellári hivatal képviselői is. A politikusok úgy vélték, hogy az ELENA üzemeltetése nem csak komoly kiadást jelent, hanem egyúttal adatvédelmi kérdéseket is felvet.

A megbeszélést követően Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter leszögezte: "Mindig is komoly aggályaim voltak az ELENA-val szemben. A rendszer egy hatalmas bürokratikus adatbázissá fejlődött és elsősorban a kis- és közepes vállalatok számára jelent komoly terheket. Azt az álláspontot képviselem, hogy ideje az egész nyilvántartást megvizsgálni."

A rendszerben az egyes munkavállalók jövedelmi adatait, illetve a foglalkoztatás kezdetének és végének időpontját tárolják. A helyi polgárjogi szervezetek március végén a német alkotmánybírósághoz fordultak, a beadványt több mint 21 000 állampolgár támogatta aláírásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!