Berta Sándor

Világszerte folytatódik a Street View-vita

Csak részben teljesítette a Google a hamburgi adatvédelmi biztos ultimátumot. A társaság hajlandó megismertetni autója felszerelését, de a merevlemezek átadásába nem egyezett bele.

Újabb fordulópontjához érkezett a Google kontra adatvédelmi szakemberek vita. A vállalat készségesen megküldte válaszait prof. dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztosnak. A levél szerint a Google elismeri felelősségét az adatvédelmi ügyekért és biztosítja a városok feltérképezéséhez szükséges hardvereket és szoftvereket, a vezetőket és határozza meg az útvonalakat, és a Google biztosítja az autókat. A cég a szabadon hozzáférhető, nem védett WLAN-hálózatokból minden tartalmi adatot kinyert és ehhez a Kismet nevű programot használta, míg az adatfeldolgozásban egy saját fejlesztésű alkalmazást vetett be. Utóbbi kizárólag a nem titkosított tartalmakkal foglalkozik.

A tárolt adatok között vannak az SSID-re, a jelerősségre, a titkosítási módszerekre, az adatátviteli protokollokra és a rádiócsatornákra vonatkozó információk. A cég eddig nem járult hozzá a használt szoftvere ellenőrzéséhez, mint ahogy megtagadta az autókból kikerülő merevlemezek átadását is. "Nem tartom elfogadhatónak a vállalat érvelését. Már korábban is felhívtam ugyanis a cég figyelmét arra, hogy az adatok nekem való átadása nem sérti a törvényeket és ezzel a Google nem követne el bűncselekményt. Éppen ezért semmilyen okát nem látom annak, hogy az adatok miért nem adhatók át" - jelentette ki prof. dr. Johannes Caspar.

A társaság válaszul jelezte, hogy kész bármikor bemutatni a városok utcáinak lefotózásához használt autóit és nem tett le arról sem, hogy ha megfelelő jogi megoldás születik, átadjon egy merevlemezt az adatvédelmi hatóságoknak.

Eközben újabb fejlemények történtek Ausztriában, ahol a helyi Adatvédelmi Tanács (DSK) ugyan nem tett feljelentést a vállalat ellen, de a május 21-én indított vizsgálatának lezárásáig megtiltotta a Google Street View tevékenységét. Mindez azt jelenti, hogy a cég a szolgáltatásához korábban rögzített képeket feldolgozhatja, de újakat nem készíthet. A testület felszólította a Google-t, hogy június 7-ig küldjön el részére egy pontos technikai dokumentációt, amelyben precízen leírja, hogy miként működik a szolgáltatás, az adatok rögzítése és tárolása. Waltraut Kotschy, a DSK elnöke szerint a vizsgálatok akár két hónapig is elhúzódhatnak. A tanács ezek lezárulta után és a Google válaszainak figyelembe vételével határoz a további lépésekről. "Minket egyedül a személyes adatok és azok felhasználása érdekel" - hangsúlyozta a szakember.

Az ARGE osztrák adatvédelmi szervezet viszont nem volt ennyire türelmes, hanem feljelentette a céget. Ugyanígy járt el az Egyesült Államok Massachusetts államában a Galaxy Internet Services Inc. is. A beadványt egy kerületi bíróság vizsgálja, amelynek feladata megállapítani, hogy vajon a Google törvénysértő módon szerezte-e meg és tárolta-e a felhasználók adatait. A szolgáltató 10 millió dolláros kártérítést kér. Az elmúlt hetekben kaliforniai, oregoni és massachusettsi felhasználók is kártérítési gyűjtőpereket indítottak a Google ellen. Ezek kimenetele azonban kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #4
    Bezzeg nálunk nem büntetik meg őket.. sokat fog még fizetni ez az ország, hogy ez a cég itt fog izé.. itt parádézik.
  • pixx #3
    Ja nekem is ez a véleményem, mert talán még megeszem, hogy valami miatt összegyűjt ilyen-olyan dolgokat az autó, de ha ez véletlenül történt, akkor adják, át, hogy lássák az emberek, hogy ők elkövettek egy hibát, sé most jóvá kívánják tenni.
    Ezek után már kezd nekem ez valamiféle kémkedéses történetbe átmenni, ami viszont ha kiderül, hogy így volt akkor a Google rendesen bele fog bukni abba...ha erről van szó...
  • Troppauer #2
    "Ugyanígy járt el az Egyesült Államok Massachusetts államában a Galaxy Internet Services Inc. is. ..... A szolgáltató 10 millió dolláros kártérítést kér."
    És odaadja a felhasználóknak? Egy sz@rt. Megint csak egy lehuzda....

    Nevetséges ez az egész szarakodás a Google ellen.
  • MacropusRufus #1
    "de a merevlemezek átadásába nem egyezett bele."
    sztem több van a google birtokában mint a koodináták, ssid-k és esetleg MAC címek. Ennyi még nem gáz. Ezt átadhatják.
    A gond ott van, hogy adatcsomagokat is loptak, az viszont már gáz. Ezért nem akarják sztem a háttértárak átadását megvalósítani.
    Ui. az elkapott csomagokban lehetnek privát infók, jelszavak stb...
    nagy kakiba mászot a cég sztem.