Berta Sándor

FBI-ügynökök és követségi dolgozók üldöznék az illegális letöltéseket

Június 28-án a svájci Luzernben találkoznak a világ kormányainak képviselői, hogy a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) tanácskozzanak. Az USA nyilvánosságra hozta az új kalózellenes stratégiáját.

Az Egyesült Államok semmit sem bíz a véletlenre és a dokumentummal jelezni kívánta, hogy nem adja fel a korábbi pozícióját. Az új amerikai kalózellenes stratégiát Joe Biden alelnök és Eric Holder igazságügyi miniszter mutatták be a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatójukon. Az anyag legfontosabb eleme, hogy az USA a jövőben FBI-ügynököket és követségi alkalmazottakat is bevet az illegális letöltések elleni küzdelemben.

Hogy mindez hogy néz majd ki a gyakorlatban? Nos, a Szövetségi Nyomozó Iroda és az amerikai követségek munkatársainak feladatuk lesz, hogy világszerte eljárást kezdeményezzenek az illegálisan másolt szoftvereket, játékokat, filmeket vagy éppen zeneszámokat letöltésre kínáló honlapok és fájlcserélő hálózatok ellen. A lényeg, hogy minden eddiginél több szakember veszi majd fel a harcot a hamis termékekkel és a fájlcseréléssel szemben. Az új stratégia keretében az év végéig 50 FBI-ügynököt csoportosítanak át a szerzői jogsértési ügyek kivizsgálására. Emellett néhány követségen is elrendelik az ott dolgozók számára, hogy foglalkozzanak a kérdéssel és ha szerzői jogsértéseket tapasztalnak azokat azonnal jelentsék.


A videó letöltése: mp4 (141MB) | mp3 (14MB)

Külön szerzői jogsértési munkacsoportokat is létrehoznak a külképviseleteken. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy olyan országokban kerül majd erre sor, ahol kirívóan magas a másolt termékek aránya. Az érintett államok között van Kína, Oroszország, Thaiföld, de Argentína és Kanada is. A tengerentúli kabinet ezenkívül nyilvánosságra hoz egy listát, amelyen az illegális letöltéseket lehetővé tévő vagy segítő, esetleg azokkal kereskedő internetes szolgáltatások neve található. A cél egyértelmű: nyomást gyakorolni az ACTA-tárgyalásokon résztvevő többi országra. Amennyiben az USA ezt nem éri el, ugyan afféle végső megoldásként bekapcsolják a munkába a WTO-t.

A most megjelentetett anyagban közvetetten megemlítik a felhasználók internethozzáféréseinek elzárásának lehetőségét, amennyiben az illető többszöri felszólítás ellenére is folytatja az illegálisan másolt anyagok online beszerzését. Az amerikai kormány emellett támogatja azoknak a magánvállalatoknak az intézkedéseit, amelyek hatékonyan lépnek fel az ismétlődő szerzői jogsértések ellen. A tengerentúli fájlcserélők nem csak az új stratégia miatt aggódhatnak. A US Copyright Group (USCG) nevű amerikai ügyvédi konzorcium ugyanis bejelentette, hogy a következő hónapokban 150 000 (!) felhasználót idéztetnek be a bíróságokra. A vád ellenük: illegálisan másolt alkotásokat töltöttek le a világhálóról.

A dokumentum készítői, élükön Victoria Espinellel, az USA szellemi tulajdonért felelős koordinátorával azonban nem csak a fájlcserélőkre tértek ki. Az amerikai hivatalokat kötelezték arra, hogy kizárólag jogtiszta szoftvereket használjanak és javítanák a különböző hatóságok közötti együttműködést is. Ezenkívül az eddiginél hatékonyabban ellenőrzik majd a bolhapiacokat.

A közelgő ACTA-tárgyalások kapcsán 90 nemzetközi kutató, civil intézmény és polgárjogi szervezet közös petíciót fogalmazott meg, amelyben igyekeznek felhívni a figyelmet a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás elfogadásának veszélyére. Álláspontjuk szerint a szerződés komolyan sérti az emberek alapvető jogait és az internetszolgáltatókat is felelőssé tenné az ügyfeleik szerzői jogsértéseiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #30
    A vissza töltés nem legális!!!!


    Csak a lefelé.
  • MsUser #29
    Minél jobban büntetik védik annál jobban generálják a fekete piacot hiszen abban lesz a pénz. Lásd VHS, DVD, SMS-es letöltők, és ez köszönhető a pénzhajhász kiadóknak és egyébb adóztatóknak. Egy országban a népesség nagy része szegény, akik nem fogják megfizetni mert nincs miből!
  • MsUser #28
    Igazat adok egy elöttem szolónak a Pendrive-ok, HDD-k, és hologramos CD-DVD-k, árát azért emelték és emelik mert beépítették a jogdíjjat előre mert úgy is fogunk rajta szabadforrásból "internetről" származó tartalmakat AVI, MP3 stb.tárolni átmenetileg, ami a jelenlegi jogszabályok szerint nem büntetendő!
    Vagy ezt is megoldják és mindenért bírságokat és büntetéseket fognak kiszabni ezzel a válság alatt generált hiányt pótolhatják is :)
    És mindenki happy és a borzasztó bünöző lekű becstelen gazdag polgárok megbünhődnek.
  • rumkola #27
    nemtok mást mondani, kérem kaccsojjaki
  • Merces #26
    .......bojkott?.....ja persze töröljétek ezt is.................
  • Proart #25
    Ez lesz a jövő:

    http://www.youtube.com/watch?v=W9AyVC98o70
  • Dante73 #24
    Látom a következő James Bond filmet magam előtt; Daniel Craig a Váci úton üldözi a 12 éves Vér Istvánkát, amiért letöltötte a Prince of Persiát. Látványos akciójelenetben menekül Vér Istvánka a húga rózsaszín 3 kerekű triciklijén, majdnem elgázol egy kisnyugdíjast, de James, az utolsó pillanatban, egy tigrisbukfenccel rávetődik. Istvánka a földre kerül. Egy arra járó plázacica pudlija pedig levizeli a kiscsákót. A környéket hirtelen MI6, FBI, és CIA ügynökök lepik el, a sarkon befordul egy fekete Mercedes, amiben M ül. James beszáll, és elhajtanak. Pár sarokra onnét kiteszi Jamest aki Famili-Frost-os kocsinak álcázott MI6 járműbe szállnak, ahol Q várja, és átad neki egy szemüveget, ami a gondolatokat is látja. Ha valaki egy játékra, vagy szoftverre gondol épp, akkor James megnyom egy gombot, ami a számla után kutat az alany zsebeiben. M közli James-el, hogyha nem talál számlát, nyugodtan használja a fegyverét, hiszen ezért 00-ás a rangja, és a vércsoportja...
  • Airbus A380 #23
    Mi az a WTO ? és hogy jön ide a határ ?
  • vasziszdasz #22
    afféle végső megoldásként bekapcsolják a munkába a WTO-t.

    Hát sok sikert a Kína elleni akciózáshoz! :D Először is úgy kb. 10-20 ezer km határt kéne lezárni, olyan "együttműködő" szomszédokkal mint a ruszkik vagy az arabok, de mégha sikerülne is, az USA nagyobbat szopna ha megszűnnének a kínai termékek náluk, és mindent hjirtelen 3x annyiért kéne megvenni. A kínaiak letszínvonalán meg sokat rontani úgyse tudnának. :D
  • vasziszdasz #21
    az USA a jövőben FBI-ügynököket és követségi alkalmazottakat is bevet az illegális letöltések elleni küzdelemben.

    Kínában? Ruszkiban? :DDD