Berta Sándor

Wellingtoni Nyilatkozat az ACTA ellenőrzéséről

Az Új-Zéland fővárosában rendezett PublicACTA Konferencia résztvevői azt követelik, hogy a készülő hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásba kerüljön be a demokratikus ellenőrzés joga.

A PublicACTA felszólalói azt szeretnék elérni, hogy az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) nevű dokumentumban rögzítsék: az internetes együttélés alapvető értékeinek megőrzését és azt, hogy a civil szervezeteknek joguk van az egyezmény pontjainak betartásának ellenőrzésére. Az úgynevezett Wellingtoni Nyilatkozatot bárki aláírhatja, az ugyanis szabadon hozzáférhető az interneten és a dokumentumot a tervek szerint átadják majd a héten Új-Zélandon rendezendő ACTA-tárgyalások résztvevőinek.

A nyilatkozat kidolgozói szerint ideje lenne tisztázni, hogy a megállapodás voltaképpen milyen céllal születik, kik ellen irányul, a segítségével milyen problémákat akarnak megoldani és hogy a kérdéseket miért nem a szellemi tulajdon védelméért felelős World Intellectual Property Organisation (WIPO) tárgyalja nyilvános találkozókon. "A konferencián szóba került az is: nem akarjuk, hogy megváltoztassák a jelenlegi szerzői jogi szabályokat. Ugyanakkor valószínűtlennek tartjuk, hogy az ACTA-t támogató kormányok meggondolják magukat" - nyilatkozta Jordan Carter, a PublicACTA szóvivője, az InternetNZ nevű új-zélandi szervezet munkatársa.

A készülő hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás ellenzői azt szeretnék, hogy ha az ACTA végső változatába bekerülnének az alapvető, többek között az adatvédelemhez és a kommunikációhoz való jog. Ebbe pedig semmiképpen sem fér bele az internethozzáférések egyoldalú blokkolása vagy a sávszélességek korlátozása. Ezek az intézkedések ugyanis komoly beavatkozást jelentenek a polgári jogokba. Ezenkívül fontos, hogy az internetszolgáltatók kizárólag szakmai szervezetek maradjanak, ne váljanak segédrendőrökké, az ACTA ne válhasson nemzetközi szabvánnyá és különösen ne azt ACTA előírásai alapján minősítsék az internetszolgáltatók munkáját.

Kim Weatherall ausztrál szerzői jogi szakértő a konferencián rámutatott, hogy egy ilyen szabvány elfogadására és bevezetésére korábban még nem volt példa a nemzetközi jog történetében. Korábban élesen bírálta az ACTA-t az európai uniós és az egyesült államokbeli fogyasztóvédelmi szervezetek közös platformja, a Transzatlanti Fogyasztói Párbeszéd (TACD), valamint az egyezmény korlátozását követelte az Európai Parlament. Az Európai Unió úgy módosítaná a megállapodás tervezetét, hogy a vélt vagy valós szerzői jogsértőknek minden esetben büntessék meg és nagy kártérítést kelljen fizetniük, akkor is, ha a bűnösségük végül nem bizonyítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Utokverek #6
    Utánaolvastam kicsit, ez a cucc alapvetően az ipari méretű hamisitásokra van ráállva, szóval a gagyidas meg nkie termékekre, csak mellékesen informatikai jogsértésekre is kiterjed, de mivel nem felhasználói, egyéni szinten vizsgálódik, ez inkább a hekkercsapatokra meg a terjesztőkre veszélyes, mintsem ránk, egyszeri "véletlenül megnéztem egy még nem töröltjogsértő videót a jótyúkon, nem akarok 3 évet" típusú felhasználókra.
  • qwertly #5
    A másik meg hogy ha belekukkolnak az adatforgalmadba, akkor hamar jönnek majd az 512-1024 biten titkosított torrent kliensek és cumiztak mert azt az életben nem törik fel ríltájm.Épen erről van szó?Nem is akarnak vele szenvedni mert tudják,hogy nem lehet feltörni.De azt is tudják,hogy te torrenten nem a házi HD videóidat osztod meg.Ez talán hasonlít arra az esetre,amiben nem vagyok biztos mert csak a netten olvastam,hogy usában ha levan titkosítva a pc köteles vagy a keyt a hatóságnak megadni birói utasításra.Pedig lehet,hogy semmi államtitok nincsen a gépeden csak a te home videóid.Ha pedig nem adod meg be varnak a sittre.
  • Magiszter #4
    Ezt könnyen vissza lehet forgatni az Ártatlanság Vélelme című alkotmányos jogoddal. Pont hogy nekik kell bizonyítani hogy te törvényt sértesz. Ha nem sikerül akkor ártatlan vagy és ők fizetik a perköltségeket, mint vesztes fél. Olyan nincs hogy "Gipsz Jakab warezol, mert 200giga adatforgalma volt titkosítva múlt hónapban, ezért holnapi határidővel 3 millió forintot kell kifizetnie." Ha fel tudják mutatni hogy az a 200 giga mind-mind film, zene, program volt és illegális forrásból, ergó bizonyíthatóan bűnös vagy, akkor kötelezhetnek a kártérítés kifizetésére. Egyébként nem több mint vádaskodás (amiért simán visszaperelheted őket. Vádaskodás, becsületsértés címén.) Ha pedig csak abból feltételezik hogy titkosítod a forgalmat... már bocsánatot kérek, de mi közül van nekik az én esetleges magánvideóimhoz? Szóval ez az adatforgalmas dolog sem működhetne.

    Régebben (talán most is) úgy oldották meg ezt a kérdést a szolgáltatók hogy meghatároztak egy határt ami után te Szuperjúzer vagy (nem pozitív értelemben :D ). Ez mondjuk volt 300 giga adatforgalom (adatforgalom = le és feltöltés összesen), ha átlépted akkor szépen bontották a szerződést és mehettél a sóhivatalba.

    Szóval ennek a "ha elkövetted a bűnt ha nem, akkor is fizetsz" dolognak rengeteg jogi akadálya van, ezért ebben a formában nem hiszem hogy be tudnák vezetni az EU-ban.

    A másik meg hogy ha belekukkolnak az adatforgalmadba, akkor hamar jönnek majd az 512-1024 biten titkosított torrent kliensek és cumiztak mert azt az életben nem törik fel ríltájm.
  • qwertly #3
    Szerintem úgy értik ha le van titkosítva az adatátvitel és te nem közlöd felszólításra mi volt az a 200GB havi adat forgalmad feltéttelezik,hogy warezt töltötté le.Mivel nem tudják feltörni a titkosított adat átvitelt.A k@va anyukat.
  • Utokverek #2
    Na zet most én sem értem. Pontosan milyen bűncselekményekre vonatkozik ez a törvény, és pontosan hogy is akarnak feljelentés alapján büntetni, vagy mivan? :O
  • Magiszter #1
    "Az Európai Unió úgy módosítaná a megállapodás tervezetét, hogy a vélt vagy valós szerzői jogsértőknek minden esetben büntessék meg és nagy kártérítést kelljen fizetniük, akkor is, ha a bűnösségük végül nem bizonyítható."

    És ezt mégis hogy a fenébe akarják jogilag megoldani? Mert nem fér össze az alapvető alkotmányos jogokkal. Nem kötelezhetnek semmilyen kártérítés vagy büntetés kifizetésére ha nincs bizonyítékuk a bűnösség megállapítására. Tehát ha csak megvádolnak, nem vagy köteles egy garast sem fizetni senkinek amíg egyértelmű, konkrét bizonyítékokat be nem mutatnak hogy te elkövetted a jogsértést. Csak mert ilyen alapon az ország teljes lakosságát meg lehetne vádolni, be lehetne zsebelni a pénzt hetente. Függetlenül attól hogy most elkövettek e valamit vagy sem.