Berta Sándor

A fogyasztóvédők is ellenzik az ACTA-t

Az európai uniós és az egyesült államokbeli fogyasztóvédelmi szervezetek közös platformja, a Transzatlanti Fogyasztói Párbeszéd (TACD) élesen bírálta a tervezett hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA).

A TACD tagja többek között a BEUC európai fogyasztóvédelmi szövetség, a VKI fogyasztó-tájékoztatási egyesület és a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV). A fogyasztóvédők elsősorban azt kifogásolták, hogy a titkos ACTA-tárgyalások, amelyeken az Európai Uniót Karel de Gucht kereskedelmi biztos képviseli, minden fajta demokratikus kontroll lehetősége nélkül zajlanak.

"Az ACTA-val egy nemzetközi uralkodási modellt akarnak bevezetni, amely megkerüli az Európai Parlamentet, a nemzeti tagországokat és a multinacionális intézeteket. Az ACTA egy óriási protekcionista kezdeményezés a leggazdagabb államok néhány szűkkörű gazdasági érdekének megvédésére. Amennyiben a tervezetet elfogadják, úgy még nehezebbé válhat a szegényebb országokba a létfontosságú gyógyszerek eljuttatása. A helyzetet súlyosbítanák a határokon bevezetendő drákói szigorúságú ellenőrzési módszerek."

"A megállapodás ráadásul megpróbálja az internetszolgáltatókat felelőssé tenni és ezzel párhuzamosan a tartalomszűrők telepítését elérni. Ezekkel az intézkedésekkel a szolgáltatókat gyakorlatilag magánrendőrökké minősítenék. A szellemi tulajdonjogok privatizálásának keresztülvitele, amit a dokumentumban önszabályozás címen említenek, a valóságban az internet átfogó ellenőrzését jelentené és aláaknázná a polgárok magánélethez fűződő jogát. Az ACTA elfogadása oda vezethet, hogy a digitális tartalmak szűrése és blokkolása a szellemi tulajdon védelmében valósul majd meg. A folyamat közvetlenül negatív hatással lehet a véleményszabadságra és a kommunikációra. A szerződés elfogadásával az Európai Unió elveszítheti azt a morális legitimitását, amellyel az alapvető emberi jogokért fellép" - olvasható a TACD közleményében.

Michael Geist kanadai szerzői jogi szakértő blogjában újabb példát említett az ACTA-val kapcsolatos titkolózásra. A következő tárgyalási fordulóra április 12. és 16. között Új-Zélandon kerül sor, és a helyi kormány odáig ment, hogy még azt sem akarta elárulni, hol lesz a rendezvény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zboszor #2
    Nem kell mindig zsidózni. Te is olyan szűklátókörű vagy mint a rendszerváltozáskor az utcanév-változásokról döntők, minden balos hangzású
    utcát átneveztek, még egy BALzac utcát is Pesten. Sok magyar is protekcionista amikor
    1. a cigányok/szlovákok/stb. ellen védi a magyarok érdekeit
    2. felháborodik hogy kiárusítják Magyarországot, tönkreteszik a magyar gazdaságot (de csak a gondolatig jut el, addig már nem, hogy ezt a saját vásárlásaiban is érvényesítse, megveszi azt olcsóbb tömegtermelésű importot, kínai boltba megy vásárolni, de zsidózik amikor a magyar eladónál drágább a jobb minőségű magyar termék)

    Hagyjuk már. Szavazz a pénztárcáddal és ne a száddal. Vagy játssz az 1848-al, azt az Oktatási minisztérium adóforintokból kifizette és ingyenesen letölthető, játszható MAGYAR termék...