HENT hírlevél

Nyilvánosságra kerülnek a kalózkodás elleni egyezmény részletei

Több ország részvételével zajlik egy határokon átívelő tárgyalás a szellemi tulajdonjogok ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorításáról, melynek részletei hamarosan napvilágot láthatnak.

Az elmúlt héten Új-Zélandon tartott nyolcadik, sikeres tárgyalás után az amerikai Trade Representative (USTR) hivatala jóváhagyta, hogy a készülődő Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) néhány részletét felfedjék a közvélemény előtt. Az USTR szóvivője szerint a résztvevő országok már nagyon közel járnak a megoldáshoz, ám nehezen jutnak megegyezésre a tekintetben, hogy a különböző államok hogyan lépjenek fel a hamisított termékek elleni küzdelemben. Az IT szektor és különösen a szoftverpiac képviselői nagy várakozással figyelik az ACTA-ról szóló tárgyalássorozatot, amely reményeik szerint megfékezi majd a kalóz- és hamisított termékek terjedését. Mindazonáltal aggodalomra adhat okot, hogy nem vettek részt a megbeszéléseken azok az országok - például Kína és India - amelyek élen járnak a kalózkodás és elektronikus szellemi tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények terén.

Az ACTA részleteit ezidáig szigorú titokban őrizték, a tárgyaló felek kérésére az érintetteknek egy nem nyilvános megállapodást is alá kellett írniuk, mielőtt a jelenlegi nyers változatból bármilyen információ is napvilágra jut. Az óvintézkedések ilyen magas foka maga után vonta több digitális jogokért küzdő csoport lázadását, akik attól tartanak, hogy a megállapodásban szigorú büntetéseket helyeznek kilátásba a szerzői jogok megsértéséért. A nyugtalankodó csoportoknak azonban nem kell félniük az USTR véleménye szerint. Bár a résztvevő felek fontosnak tartják a kalózkodás jelenségének hatékony kezelését, a felhasználóknak nem kell attól félniük, hogy a megállapodás értelmében eltiltanák az internettől azokat, akik szerzői jogvédelem alatt álló termékeket másolnak, vagy töltenek le.

A tárgyaló felek egyezségre jutottak a határőrök hatáskörének kérdésében is, így nem lesz felhatalmazásuk arra, hogy az utazók holmijában elektronikus műszerek után kutassanak. Egyes csoportok az ACTA-tárgyalások átláthatóságáért küzdenek. Ők üdvözölték az ACTA egyes részleteinek napvilágra kerülését, mert véleményük szerint nyilvános vita szükséges arról, hogy milyen hatása lesz a felhasználók mindennapi életére az új egyezmény. Több kritikai megfogalmazás szerint azonban, ha az USTR és a többi tárgyalófél nem lesz fogékony a közvélemény reakciójára, akkor nincs sok értelme a nyers változat kiszivárogtatásának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #1
    "Bár a résztvevő felek fontosnak tartják a kalózkodás jelenségének hatékony kezelését, a felhasználóknak nem kell attól félniük, hogy a megállapodás értelmében eltiltanák az internettől azokat, akik szerzői jogvédelem alatt álló termékeket másolnak, vagy töltenek le. " Ennél sokkal hatékonyabb, és olcsóbb megoldást találtak a jogalkotók egy-egy pisztolygolyó személyében, ami akár ki is számlázható az illető családjának.