Berta Sándor

A VP8-at is támogatni fogja az IE9

Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős menedzser bejelentette, hogy a Microsoft böngészőjének legújabb verziója támogatni fogja a Google VP8 kodekjét is.

A szakember blogbejegyzése azért érdekes, mert korábban Hachamovitch azt közölte, hogy a Microsoft a HTML5 ügyében a H.264 kodek mellett voksolt. Nos, most kiderült, hogy ez közel sincs így: az IE9 ugyanis a VP8 mellett támogatja majd a Google új WebM formátumát is. Hasonló döntést hozott egyébként a Microsoft mellett a Broadcom és a GStreamer is. Előbbi cég a videochipjeiben engedélyezni akarja a WebM hardvergyorsításos lejátszását, ez a programozható gyorsítóchipek hibrid architektúrájának köszönhető, míg a GStreamer már most is képes a videókat az új formátumba kódolni, illetve le tudja játszani a WebM-es felvételeket.

Korábban egyértelműnek tűnt, hogy a Microsoft kizárólag a H.264 kodek mellett foglalt állást és elutasította a VP8 támogatását. A redmondi óriáscég viszont most korrigálta az álláspontját, igaz az éremnek két oldala van. Az IE9 valóban támogatni fogja a VP8-as felvételeket, de a kodeket mindenkinek magának kell majd feltelepítenie. Az indoklás szerint a vállalat tart a jogi következményektől és ezért tartalmazza az Internet Explorer új változata csak a H.264-et. Érdekesség, hogy Hachamovitch külön nem tért ki a WebM-re, ami voltaképpen egy úgynevezett Matroska-konténer és ami az Ogg Theorát is támogatja.

A Google új formátumát már támogatja a Mozilla, az Opera és a Chrome, míg a projekt mögé felsorakozott az Adobe, az AMD, az ARM, a Brightcove, a Broadcom, a Collabora, a Digital Rapids, az Envoding.com, a Grab Networks, az iLinc, az INLET, a Kaltura, a Logitech, a MIPS, az Nvidia, az Ooyala, a Qualcomm, a Skype, a Sorenson, a Telestream, a Texas Instruments, a Verisilicon, a Viewcast és a Wildform is. A cél egy olyan nyílt forráskódú webes videoformátum megalkotása, amely bárki számára szabadon elérhető. A YouTube egyébként már létrehozta a HTML5-kompatibilis oldalát és minden május 19 óta feltöltött 720p vagy nagyobb felbontású felvételt WebM-be is lekódolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #19
    apple
  • GoldenAxe #18
    [b]mi az az apple??
  • Major #17
    A támogatás nem összekeverendő az integrálással. Az IE9 beépített H.264 kodekkel érekezik, de vp8-at csak támogatni fogja, vagyis aki feltelepíti az új IE mellé majd a vp8-at, akkor azt is kezelni fogja és nem csak kizárólag a h.264-et.
  • nyuszimuszika #16
    nyilván mindenki hülye, ezt bizonyítja, hogy az apple-n kívül mindenki a vp8 mellé állt. nyilván az apple a "nemhüje" :) nem véletlen, hogy a google-n kívül kapásból az IE is beadta a derekát ennek.
  • farxis #15
    ez egy szaaaaaaarr!!!!!444!!! Az apple megmonta hogy a h264 a jobb és ők mindig tudják mi a legjobb!!!!!! hüje gúgleŰ!!!!!
  • bippo #14
    2, pont emiatt kell a nagyoknak a Google után szaladni. Ha valamelyik böngészőben nem nézhető normálisan a youtube, az lemarad. Apple Safari is támogatni fogja szerintem idővel.
    1, emiatt sem kell aggódni szerintem, a fellelhető videók minősége egyre jobb
  • balee66 #13
    Nekünk, átlagfelhasználóknak szerintem úgyis csak az a lényeg, hogy 1) normális minőségű videókat kapjunk a neten 2) "minden lejátszon mindent" elv alapján tök jó nekünk, hogy a nagyok a VP8 mellé állnak.
  • nyuszimuszika #12
    de egyébként nem állnak messze az igazságtól :) én nagyon meglepődtem, hogy mennyit változott (előnyére) az IE az utóbbi időben, a 9-re így bíztatóan tekintek. Szerintem a 8 is faja.
  • bippo #11
    Lehet, hogy fogják támogatni, csak még nem nyilatkoztak.

    Gondolom most nagyban tárgyal a stratégiai stáb, hogy mi legyen. Pisiljenek-e széllel szemben, mondván ők akarnak diktálni, vagy meghajlanak a tömeg (és a Google) akarata előtt.
  • Kheller #10
    "A VP8 nem specifikalt, csak egy ingyenes codec."

    Na ne viccelj... Az egész VP8-nak az a lényege, hogy bármilyen rendszerre lehet ingyen implementálni, mert nyilt és ingyenes. Csakhogy nem specifikáció van hozzá, ami alapján lehetne implementálni normálisan, hanem egy borzalmas implementációnak van a kódja megnyitva, igy ha bárki implementálni akarja, akkor ebből a hulladékból kell kihámozza, hogy mi lehet a specifikáció. Ez annyira amatőr, hogy el se le mondani.

    A többit inkább hagyjuk, ennél 100x szakmaibban leirta a téma egyik legnagyobb szakértője, hogy miért szar a VP8 jelenlegi állapotában. Sem minőségben, sem sebességben, sem méretben nincs egy lapon a 264-el.