19
  • bippo
    apple
  • GoldenAxe
    [b]mi az az apple??
  • Major
    A támogatás nem összekeverendő az integrálással. Az IE9 beépített H.264 kodekkel érekezik, de vp8-at csak támogatni fogja, vagyis aki feltelepíti az új IE mellé majd a vp8-at, akkor azt is kezelni fogja és nem csak kizárólag a h.264-et.
  • nyuszimuszika
    nyilván mindenki hülye, ezt bizonyítja, hogy az apple-n kívül mindenki a vp8 mellé állt. nyilván az apple a "nemhüje" :) nem véletlen, hogy a google-n kívül kapásból az IE is beadta a derekát ennek.
  • farxis
    ez egy szaaaaaaarr!!!!!444!!! Az apple megmonta hogy a h264 a jobb és ők mindig tudják mi a legjobb!!!!!! hüje gúgleŰ!!!!!
  • bippo
    2, pont emiatt kell a nagyoknak a Google után szaladni. Ha valamelyik böngészőben nem nézhető normálisan a youtube, az lemarad. Apple Safari is támogatni fogja szerintem idővel.
    1, emiatt sem kell aggódni szerintem, a fellelhető videók minősége egyre jobb
  • balee66
    Nekünk, átlagfelhasználóknak szerintem úgyis csak az a lényeg, hogy 1) normális minőségű videókat kapjunk a neten 2) "minden lejátszon mindent" elv alapján tök jó nekünk, hogy a nagyok a VP8 mellé állnak.
  • nyuszimuszika
    de egyébként nem állnak messze az igazságtól :) én nagyon meglepődtem, hogy mennyit változott (előnyére) az IE az utóbbi időben, a 9-re így bíztatóan tekintek. Szerintem a 8 is faja.
  • bippo
    Lehet, hogy fogják támogatni, csak még nem nyilatkoztak.

Gondolom most nagyban tárgyal a stratégiai stáb, hogy mi legyen. Pisiljenek-e széllel szemben, mondván ők akarnak diktálni, vagy meghajlanak a tömeg (és a Google) akarata előtt.
  • Kheller
    "A VP8 nem specifikalt, csak egy ingyenes codec."

Na ne viccelj... Az egész VP8-nak az a lényege, hogy bármilyen rendszerre lehet ingyen implementálni, mert nyilt és ingyenes. Csakhogy nem specifikáció van hozzá, ami alapján lehetne implementálni normálisan, hanem egy borzalmas implementációnak van a kódja megnyitva, igy ha bárki implementálni akarja, akkor ebből a hulladékból kell kihámozza, hogy mi lehet a specifikáció. Ez annyira amatőr, hogy el se le mondani.

A többit inkább hagyjuk, ennél 100x szakmaibban leirta a téma egyik legnagyobb szakértője, hogy miért szar a VP8 jelenlegi állapotában. Sem minőségben, sem sebességben, sem méretben nincs egy lapon a 264-el.
  • Oláh Herkules
    azért röhögnék ha az apple most 2 szék közé esne. hőbörögnek a fless ellen, mer x264, aztán az sem mert inkább vp8 :DDD
  • GoldenAxe
    "Tehat ugy nez ki, hogy az apple kivetelevel mindenki tamogatja..."

Köszönöm tisztelt bíróság. Nincsen több kérdésem.
  • dchard
    Narxis:

Ha ismernéd aki a cikket írta, akkor eszedbe sem jutna megkérdőjelezni a szakmaiságát, és tárgyilagosságát. Nem valószínű, hogy bárki találna a témában ennél kimerítőbb írást a neten vagy bárhol.

A gyengébbek kedvéért: egy olyan emberről van szó, aki lassan egy évtizede videokodeket fejleszt, most éppen a H.264 szabványon alapuló x264 enkóder egyik core developere.

Dchard
  • celza8807
    tl;dr
  • kvp
    A VP8 nem specifikalt, csak egy ingyenes codec. Viszont ami feltunt az az, hogy igazabol nem annyival jobb a H264 es a VP8, mint egy nagyon jol megirt mpeg2-es encoder. Az algortimusok majdnem ugyanazok, csak tobb feature van, amiket az encoder-ek altalaban nem hasznalnak es fix helyett adaptiv (lasd gzip) az utolso tomoritesi lepes, ami gyakorlatilag megfelezi a filemeretet. A VP8 ugyanebbol egy lepucolt implementacio, ami csak azt tamogatja ami feltetlenul szukseges es a kihagyott feature-ok miatt kisebb hardveren is mukodhet. (a jelenlegi implementacio nem olyan jo, hogy ez elojojjon, de lehetseges) Az amit direkt kihagytak a VP8-bol azok a B frame-ek, azaz a ketiranyu pedikcios frame-ek. Ennek ket oka van: a) ez szabadalmaztatott b) neheziti a stream-elest es a file-okon beluli tekergetest. Ez utobbi ket problema miatt egyebkent en sem szeretem a B frame-es file-okat. A VP8-nak egyebkent a valamivel nagyobb filemeret miatt cserebe jobb a minosege (kevesebb adatot dob el tomoriteskor).

Szerintem egy sokkal jobb tomoritesu es minosegu codec-et lehetne irni, ha valaki fogna magat es keszitene egy tisztan matematikai alapu implementaciot, de mind a betomorites mind a kitomorites nem lenne megoldhato valos idoben es a fix meretu blokkok hianya miatt a hardvergyorsitasrol is le kellene mondani. (cserebe sokkal kisebb helyen is elfernenek az adatok)

A VP8-as tamogatasrol:
    -benne lesz az IE-ben
    -benne lesz a mediaplayer-ben (az ie is onnan veszi)
    -benne lesz a flash player-ben
    -benne van az ingyenes bongeszokben
    -tamogatni fogjak a videokartyak (mivel eleve hardvergyorsitasos lejatszasra lett kitalalva)

Tehat ugy nez ki, hogy az apple kivetelevel mindenki tamogatja...

ps: A google fele 'webm' formatum igazabol egy matroska file, VP8-as videoval es (ogg) vorbis hanggal. Jelenleg ez az egyik elterjedt formatum a kaloz HD filmekhez, mivel konnyen lejatszhato es viszonylag jo tomoritesu file-okat eredmenyez.
  • Kheller
    Mi a gondod vele, eddig ez az egyetlen korrekt, szakmai szinvonalú összehasonlitás, nem marketing bullshit mint amit a google meg az ON2 zagyvált korábban.

Mindenesetre szégyen, hogy egy borzalmas minőségű forráskód a specifikáció... Valaki összetévesztette az implementációt a specifikációval.
  • Narxis
    Jaj hagyjuk már, mindenki ezzel a linkkel jön...
  • Zoli007
    Kb. ennyit a VP8-ról.
  • Eriongtk
    Fölösleges hírezni, hiszen mindenki tudja, hogy "az új IE _mégannális...!_" :P