Berta Sándor

A H.264 mellett tette le a voksát a Microsoft

A flash kontra HTML ügyben a redmondi vállalat is szót kért és ez komolyan befolyásolhatja egyik vagy másik technológia sorsát.

Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős menedzser blogbejegyzése szerint a Microsoft a HTML5 ügyében a H.264 kodek mellett voksolt. Ezzel egyértelműen eldőlt, hogy az óriáscég nem támogatja az Ogg Theora és a VP8 kodekek fejlesztését, illetve alkalmazását. "A web jövője a HTML5-ben rejlik" - írta a szakember. Hachamovitch a H.264-et egy kiváló formátumnak nevezte és hozzátette: ez az a kodek, amit a videolejátszások kapcsán az Internet Explorer támogatni fog.

A szakember a döntés mellett azzal érvelt, hogy a H.264 egy komoly ipari szabvány, aminek erős hardvertámogatottsága van. Emellett fontos az is, hogy az MPEG LA szervezetnek köszönhetően tisztázott a jogi helyzete, míg más kodekek esetében a jogi háttér korántsem ennyire világos. Fontos érv továbbá, hogy az operációs rendszerek, elsősorban természetesen a Windows 7 támogatják a H.264-et, így a fejlesztőknek nem kell plusz licencköltségeket fizetniük.

Pont ez utóbbi felvetést cáfolta egy blogbejegyzésben közzétett kommentárjában Robert O'Callahan, a Mozilla fejlesztője, aki a Microsoft szoftverek licencfeltételeire utalt. Ezekben ugyanis világosan leszögezte a redmondi óriáscég, hogy az adott termék kizárólag személyes és nem üzleti használatra licencelhető. O'Callahan ezenkívül nem értett egyet azzal sem, hogy az Ogg Theora jogi háttere tisztázatlan lenne. A HTML5 egyik komoly előnye, hogy lehetővé teszi a különböző formátumú videók kiegészítő modulok nélküli lejátszását. Az eljárást jelenleg a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari is támogatja, a Microsoft viszont nem.

A HTML5-tel kapcsolatos vita az idei év eleje óta foglalkoztatja az online közösségeket. Előbb a YouTube és a Mozilla veszet össze, majd a népszerű videomegosztó platformot támadta az Opera is. Az ok mindkét esetben ugyanaz volt: a YouTube, a Vimeo, az Apple és a Microsoft egyértelműen a licencköteles és szabadalmaztatott H.264, míg a Mozilla, a Chrome, a Dailymotion és a Google a nyílt forráskódú megoldások (Theora és Ogg) mellett tette le a voksát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasedeny2 #29
    1. ez kb azért van, hogy minden videó lassabban jöjjön be, hogy ne tünjön fel, hogy az ie kibaszott lassú (azaz 100% marketing)
    2. mit izgul a világ arra a 10%-20%-os részesedésre? már senki nem használja azt a szart. google: browser statistics, első találat. na mindegy
  • orkaman #28
    vihar a biliben. ezek csak bejelentések és szavak. eltelik 1-2 év és simán felülbírálják ezeket.
  • MsUser #27
    Ami jobb az jobb, ennek igazából örülni kell.
  • balee66 #26
    Nem feltétlen szavaz mindenki az ingyenesség mellet, lsd. Microsoft sem.
    A főindok pedig valószínűleg pontosan az, hogy ezzel a lépéssel jóval hátrébb szoríthatja a kicsiket.
    Ha valóban a h.264 nyer, a legtöbb kicsinek annyi. Mozilláék valahogy majd csak megoldják, legfeljebb félreteszik az elveiket, és talán az Opera is perkál, de mi lesz a többiekkel?
    Talán a VP8 megoldja a helyzetet...
  • djw #25
    valószínűbb az a kivitel, hogy mindenki támogatja az ingyenes formátumokat, a tartalmak is ebben lesznek (mert fizetni senki sem akar) és lesznek pluginek azokhoz a cuccokhoz, amik alapból nem támogatják az ingyenest.
    Ha a youtube úgy dönt, hogy holnaptól ogg-ban lesz minden vidó, akkor eszeveszett módon fog mindenki oggplayer plugint installálni, mert meg akarják nézni a videókat. Ennyi.
  • Sir Ny #24
    "Az epl meg szívni fog egy irgalmatlanul nagyot, ha ilyen csökönyösen ragaszkodik a hülyeségéhez, mert a kutya nem fogja megvásárolni a termékeiket, illetve még a meglévőket is eladják, vagy egyszerűen belezúzzák a kukába.."

    Miért hazudsz? Nem veszi meg senki a terméket => akinek van az el sem tudja adni => hazudozol összevissza, mint egy retardált idióta.
  • alippai #23
    Az Ogg Theora látványosan szarabbul tömörít, próbáld ki vagy keress összehasonlítást.

    Egyébként én sem értem, hogy miből állna támogatni az Ogg Theorát, a V8at vagy épp a WMVt. A Microsoft, Apple és a Google meg elmondhatná, hogy az ő böngészőjükben szebbek a YouTube videók mint Mozillában/Operában, mert ők ki tudják/akarják fizetni a licenszdíjat.

    A Google meg nem tett le voksot (és nem is fog), a Chrome az Ogg Theora és H.264 formátumokat is lejátsza (3.0-ás verziótól).
  • Katlan #22
    Arról nem is beszélve hogy az Ogg Theora codec, jobban is tömörít, ugyanakkora sávszél mellett, mint a H.264, illetve kisebb sávszél mellett ugyanolyan minőséget produkál, még amellett, hogy ingyenes, és nyílt.

    Úgyhogy szívjanak gázt a zárt szarjaikhoz ragaszkodó divatdiktátorok és süljenek meg a saját zsírjukban !
  • Oláh Herkules #21
    nyilván, letárolni minden videot 2 formátumban, vagy on the fly transzkódolni fantasztikus megoldás...
  • Oláh Herkules #20
    m$ nem fogja nyílt forráskódtól félnek mint a tűztől :D