Berta Sándor

60 százalék alá csökkent az IE piaci részesedése

A Microsoft böngészőjének piaci részesedése először érte el a lélektani szempontból fontos határértéket. Az átrendeződés nyertese a Chrome, a Firefox csak stagnál, az Opera a kanyarban sincs.

Az Internet Explorer vitathatatlanul napjaink legnépszerűbb böngészője és a program fejlesztői eddig nem igazán tudtak mit kezdeni azzal, hogy rohamos mértékben nőtt a Firefox, a Chrome és az Opera piaci részesedése. A Microsoft ugyan próbálja megállítani a folyamatot. A televíziókban például televíziós hirdetésben ecsetelte az Internet Explorer 8 előnyeit és így próbálta rávenni a felhasználókat, hogy váltsanak a régi verziókról az új kiadásra, de a kampány nem igazán volt sikeres. A Net Applications adatai szerint márciusban még 60,65 százalék, áprilisban viszont már csak 59,95 százalék volt a szoftver piaci részesedése.


A folyamat nyertese azonban nem a Firefox, hanem a Chrome, amely a márciusi 5,63 százalékról áprilisra 6,73 százalékra tudta növelni a piaci részesedését. A Firefoxot használók tábora csak rendkívül kis mértékben nőtt. A Mozilla programjánál februárban 24,23; márciusban 24,52, míg áprilisban 24,59 százalékos piaci részesedést regisztráltak a Net Applications munkatársai. A negyedik helyen továbbra is a Safari található, az Apple alkalmazásának piaci részesedése áprilisban elérte a 4,72 százalékot. Ez 0,3 százalékos növekedés a márciusi adathoz képest. Az Opera az ötödik, a norvég böngésző piaci részesedése 2,30 százalék. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a folyamat mennyiben köszönhető a Windows 7 esetében március elején bevezetett böngészőválasztási funkciónak.

Az viszont mindenképpen érdekes és elgondolkoztató, hogy az Internet Explorer elavult 6-os verzióját még mindig az emberek 17,6 százaléka használja. Az IE 8-nál ugyanez a szám 24,66 százalék. A felhasználók egyébként általában kényelmesek, hiszen a Firefox aktuális, 3,6-os változatát csak az internetezők 15,3; a Firefox 3.5-öt 5,8, míg a Firefox 3.0-s kiadását 2,75 százaléka futtatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyuszimuszika #44
    Én sem szerettem az IE-t egykor, voltak vele rossz tapasztalataim, de ettől függetlenül fent volt mindig a gépen, mert kedvezményezett a legtöbb honlapon. Így ment ez évekig, aztán nemrég felraktam az IE8-at és nagyon kellemeset csalódtam, már nem csak akkor használom, ha van olyan honlap, aminek egyébként rejtett tartalmait csak az IE tudja megjeleníteni, hanem tényleg tetszik. Szerintem hatalmasat fejlődött, furcsa, hogy pont most csökken a részesedés, mikor gyorsabb, biztonságosabb lett..
  • sathinel #43
    FF, opera, chrome van fenn. IE-t kb 4-5 éve nem használok. A win7-el ami nem warez hanem teljes mielőtt beleköt valaki ismét kipróbáltam de inkább hanyagolom.

    Ff sebezhetősége igaz de csak azért mert sok plugin-t lehet telepíteni szerintem, és ez sebezhetőbbé teszi. De ez az egyik előnye is. Nekem már volt hogy bizonyos része beszedett valami vírust, de leirtottam, letöröltem, újraraktam és minden működik. IE esetében nem vagyok biztos hogy ennyire könnyen menne. Régebben kínszenvedés volt.
  • Justil #42
    magyarázd csak...
  • DjDano #41
    Szerintem aki cégeken kívül IE6-ot használ az csak elmeháborodott lehet... Az IE9 maximum arra lesz jó, hogy a IE csökkenését lelassítsa, de megfordítani már nem fogja az tuti biztos!
  • Penge4 #40
    Szerintem arra gondoltak, hogy a többiben normális könyvjelzősáv van az Opera személyes sávja pedig alapvető hiányosságokkal küzd.

    1: 10.5-ben az Aero integráció miatt gyakorlatilag annyira hasznos, mint egy F1-es kocsiban a behúzott kézifék. Ha bekapcsolod akkor megjelenik a Windows címsor, sok helyet foglal és nem a fülsáv alatt jelenik meg, ahol kellene neki.

    2: A rádobott könyvjelzőket miután törlöd ott maradnak a könyvjelző könyvtárad gyökerében (onnan is törölni kell őket), mivel eredetileg oda is menti, a könyvjelzősávon csak megjeleníti őket.

    3: A 10.5x már szűri a duplikátumokat, de megoldhatták volna értelmesebben is. Mondjuk egy csillag valahova a címsávra, hogy ne kelljen Ctrl+D-t nyomni, hogy megtudd el van-e már mentve az adott könyvjelző. Valamint ajánlja fel a már mentett könyvjelzőnél is a mappaváltoztatást, mert egyszerűbb, mint kikeresni, majd áthelyezni drag and droppal.

    4: A könyvjelzők panelen ha ráviszed az egeret egy könyvjelzőre mutatja tooltip-ben az infókat, mint mentés, utolsó látogatás, stb, viszont a legfontosabbat kihagyja: Nem pótolja ki a címét, ha hosszabb, mint amekkorára méretezve van a panel.

    5: A könyvjelzőkezelő (Ctrl+Alt+B | Ctrl+Shift+B) nem tartalmazza még opcionálisan sem a mentés, utolsó látogatás és részletek oszlopot.

    Nagyjából ennyi.

    Ettől függetlenül ugyanolyan kényelmesen használható a gyorshívó, könyvjelző panel, címsoros könyvjelzőkeresés és azonosítók, mint a többi böngészőben (leszámítva a Chrome-ot, ahol még Tag-ek és részletek sincsenek), valamint vannak olyan dolgok, amik például egyedi megoldások, mint a kuka, amibe a törölt könyvjelzők kerülnek, egy kattintással üríthető, viszont a véletlenül törölt könyvjelzők visszaállíthatók belőle.

    Vagy a Shift+F2-es azonosítós ugrás és még sok más kényelmi funkció.

    Viszont valóban más és valóban vannak hiányosságai a FF megoldásához hasonlítva.
  • Penge4 #39
    "azért erre álltak rá, mert ez a legsebezhetőbb, tele van, volt, és lesz is biztonsági réssel. egyszerűen 1 pocsélul megírt szoftver, ennyi."

    Inkább te gondold át és nézzél szét a Secunián és a többi független biztonsági portálon, hogy a Firefoxnak elég volt 20-25% globális(!) piaci részesedést is elérnie ahhoz, hogy a legsebezhetőbb böngésző legyen.

    ps: Kíméljen meg mindenki a publikus bugtracker vs. csúnyagonoszzártforráskód eltitkolják típusú fejtegetéstől. Nem fikázom, de egyszerűen tele van sebezhetőséggel, ez tény.

    Az IE8+UAC kellően biztonságos, ugyanis sandboxban fut minden, amíg a user nem ad rá engedélyt. Ha a user hülye és futtatja admin jogosultsággal a porn.exe-t akkor meg fog fertőződni Chrome-ban, Operában, Firefoxban és IE-ben is, de ha valaki Linuxra ír egy kernelmegfektető scriptet, aminek a hülyeuser root jogot ad akkor az is meg fog feküdni.

    1: A sebezhetőségek 99%-a azon alapul, hogy a user hülye.
    2: A maradék 1% pedig azon, ha az illető a sebezhetőséget tartalmazó szoftver mellett nem használ egyéb védelmi vonalat, ideértve a tűzfalat, vírusirtót, UAC-ot, DEP-et, ALSR-t.
  • caprocorno #38
    Igen Béta, de tökéletesenstabil. Amúgy ma a 375.29-es verziót váltotta a 396-os, ahogy azt alább is írtam. Nyugodtan tedd föl, én mindig a legújabb bétát használom, és eddig egyszer vol instabilitásiprobléma vele, de rögtön másnap jött is egy újabb, amiben orvosolták. Ezzel a legutóbbival sincs semmi baj, nyugodtan használd:)
  • FoodLFG #37
    Bocs a Beta channelről szedtem le, de mindegy, mert a Dev channelen lévő instabilabb verzió. Csak fejlesztőknek érdemes felpakolni.

    Beta channel: People who like to use and help refine the latest features subscribe to the Beta channel. Every month or so, we promote stable and complete features from the Dev channel to the Beta channel. The Beta channel is more stable than Dev, but may lack the polish one expects from a finished product.
  • FoodLFG #36
    Igen, de az még béta verzió!
    Most szedtem le a dev channelről a 5.0.375.29-es verziót (szépen mögé van írva, hogy béta). Hivatalos megjelenésre még várni kell.

    Early Access Release Channels:
    http://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel
  • caprocorno #35
    Amúgy az új verzió már Chrome 5.0.396