Hunter

A "lehetetlen mozgás" nyerte az illúzióversenyt

Egy, a gravitációt meghazudtoló illúzió nyerte a 2010. Év Illúziója Versenyt, amit az elmúlt hétvégén tartottak a floridai Naplesben.

A vizuális trükk négy lejtő olyan háromdimenziós kialakításában rejlik, melyek látszólag egy közös középpontból kiindulva lefelé irányulnak, vagyis mind a négy csúszda egy-egy emelkedőnek tűnik, azonban amikor a trükk kiagyalója, a japán Meidzsi Matematikai Tudományok Fejlett Tanulmányi Intézetének professzora, Kokicsi Szugihara különböző golyókat helyez el az emelkedőkön, azok felfelé indulnak el, mintha egy ismeretlen erő vonzaná őket az emelvény csúcsára.


A "lehetetlen mozgás" névre keresztelt illúzió csak akkor lepleződik le, ha Szugihara szerkezetét egy másik szögből szemléljük. Ekkor láthatóvá válik, hogy az emelkedőnek tűnő elemek valójában lejtenek a középpont irányába, a mutatvány kulcsa pedig a tartóoszlopokban van elrejtve. A trükk azért működik, mert feltételezzük, hogy a szerkezet minden tartóoszlopa függőleges, és a leghosszabb, középen elhelyezkedő oszlop a legnagyobb. A valóságban azonban, hogy az oszlopok és a csúszkák is úgy vannak meghajlítva, hogy tökéletes illúziót keltsenek, igazolva a régi mondást, miszerint nem minden az, aminek látszik.

Szugihara illúziója azzal is kitűnt a mezőnyből, hogy a legtöbb nevezővel szemben nem kétdimenziós képen, hanem egy megépített háromdimenziós szilárd szerkezeten alapul, amihez fizikai mozgás is társul. A többi díjazott itt tekinthető meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xyl #27
  Emlékszik még valaki, hogy néhány éve voltak olyan mosópor reklámok, amik messziről egész jónak tűntek, csak azt furcsállotta az ember, hogy valahogy másként változik a perspektíva, mintha utánad forgatnák, aztán közelről kiderült, hogy nem is derékszög, meg nem is konvex, hanem konkáv? Szerintem azok is rendesen becsapták az embert.
 • vgez #26
  a természetben is van erre példa: http://index.hu/tudomany/grav0605/
 • Fresh Duke #25
  Nagyon jó, de aki sok nyozozós sorozatot / filmet nézett, annak egy bűvésztrükk se kihívás. :)
  Ha az ember figyelmes, akkor könnyen észreveszi, hogy az első golyónak sokkal több idő kellett a "felguruláshoz", mint a harmadiknak. Ebből sejthető, hogy ott rövidebb az út, ...

  duke: Azt én is szoktam néha nézni, vannak érdekességek ott is. (Persze a trükkök nagyobbik részénél ott is kapásból látni, hogy mit csinálnak.)
 • duke #24
  "Pont mint a bűvészeknél: a gyerek elhiszi, hogy lebeg a néni a bácsi elött, az apu meg tudja, hogy nem, de a rohadt életbe, hogyan csinálják?"

  Cool-on adjak ezt A nagy mágusok kulisszatitkai sorozatot.Vannak benne jo otletek.Kiderul, hogy a trukkok 95 % ugyan arra nehany alapelvre epul.Ha parat megnez az ember az osszes tobbi par perc alatt kitalhato.
 • MacropusRufus #23
  az illuziók (többnyire) csak egy bizonyos szögből iluziók. Legyen ez a fenti okosság, vagy egy bűvésztrük. Tehát ha a néző ugyan ott helyezkedik el mint a kamera, akkor szinte biztos, hogy azt fogja látni mint a kamera.
  Hapedig nincs más lehetősége egyéb érzékszerveivel megállapítani, hogy mi a stájc, akkor marad az, hogy
  a) felnőt a tapasztalata alapján tudja, hogy ilyen nincs, tehát illuzió.
  b) a gyerek elhiszi, hogy a golyó felfelé ment, lévén még nincs ilyen uirányú tapasztalata.
  Pont mint a bűvészeknél: a gyerek elhiszi, hogy lebeg a néni a bácsi elött, az apu meg tudja, hogy nem, de a rohadt életbe, hogyan csinálják?
 • stremix #22
  Ha kizárólag egy üvegfal mögül nézhető (a trükk kedvéért) akkor úgysem lehet oldalról megnézni, sztem úgy már élőben is működne.
 • Julius Caesar #21
  SZtem zseniális :)
 • Inquisitor #20
  "nagyon kemény, bár élőben tényleg könnyű észrevenni ..."
  Nem igaz, kb. 90 fok(!) elforgatás után látszik csak, hogy mi az ábra. Meg ha igaz lenne, nem működnének a bűvész vagy a vizuális film trükkök nagyobb része ...
 • gombabácsi #19
  marha jó, de a cikk meg a hozzászólások is kifelejtik hogy ez csak 2d-ben, azaz képen/videón működik
  élőben azonnal látja a térlátásunk hogy miről van szó
 • Mice #18
  - ott a pont!:))) nem csak nálad!:)

  a vidnél én amúgy csak néztem mint kisgyerek a moziban, de még a 3. visszatekerés után is.. :)

  gz,meg respect