Hunter

Már több mint 55 ezer résztvevője van az [email protected]

Mindössze három héttel február 19-i indulása után az [email protected] gravitációs hullám észlelési program egyike lett a világ leggyorsabban terjeszkedő számítógépes projektjeinek.

A napi közel ezer új felhasználót toborzó program Albert Einstein születésének 126. évfordulóján, 2005. március 14-én 115 országból több mint 55 000 embert tudhat a soraiban, akik felajánlották segítségüket a gravitációs hullámok keresésére. "Megdöbbentő az a reakció, amit ilyen rövid idő leforgása alatt kaptunk" - mondta az [email protected] vezető kutatója, Bruce Allen, a Wisconsin Egyetem részéről. "A résztvevők számának emelkedése növeli a rendelkezésünkre álló számítási erőt és annak esélyét, hogy rátaláljunk valamire, ami kivételes pillanata lehet mind az elméleti, mind a gyakorlati fizikának. Ez lenne az első olyan tudományos áttörés, amit a magánszemélyek megosztott számítástechnikája tesz lehetővé."

Az amerikai és a közös brit-német gravitációs hullám detektorok adataiban keresgélő [email protected] a legképzettebb asztrofizikustól az általános iskolásokig mindenkinek lehetőséget ad, hogy részt vegyen a kutatásban. A szóban forgó hullámok a tér és idő hajszálnyi fodrozódásai, amit Einstein általános relativitás elmélete feltételez. A kereséshez szükséges szoftver bárki számára letölthető és futtatható, aki internet hozzáféréssel rendelkezik.

Az [email protected] az amerikai LIGO, Lézeres Interferométer Gravitációs hullám Obszervatórium és a brit-német GEO-600 gravitációs hullám obszervatórium által összegyűjtött gigantikus adathalmazban kutat olyan tömör objektumokból származó hullámok után, mint a kvark és a neutron csillagok. A LIGO és a GEO-600 adatmennyiségének elemzése még a legújabb szuperszámítógépek kapacitását is meghaladja, ezért az [email protected] olyan embereket toboroz, akik hajlandók számítógépük erejének egy részét feláldozni az adatok egy-egy kis szeletének elemzésére. A programot a Wisconsin Egyetem, a német Albert Einstein Intézet és a LIGO Laboratórium munkatársai készítették, abban a reményben, hogy több ezer embert tudnak bevonni a keresésbe a már jól ismert [email protected] mintájára.

Az [email protected] Windows, Linux és Mac operációs rendszerek alá tölthető le. A program rendelkezik egy képernyővédővel is, ami egy éggömböt ábrázol a nagyobb csillagképekkel. Egy mozgó célkereszt mutatja hogy az égbolt melyik részén zajlik a keresés. Az [email protected] az Einstein 1905-ös felfedezéseinek "csodálatos évét" ünneplő Fizikai Világév zászlóshajója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #15
  na neee
  bármi??
 • GABOR16 #14
  Segít megtalálni a közös egyenletet, ami a tudósok szerint egy olyan egyellet amiből bármi kiszámolható.
 • Mice #13
  ok, tegyük fel, hogy megtalálom ezeket a hullámokat. Tegyük fel, hogy nem a fizikához $$$$hülye ember vagyok hanem valami prof és megyek, hogy megvannak a hullámok. Mire is jó ez nekem?
 • Godefroy #12
  Hali!

  Na most én lefuttatam pár számítást ezzel, de hogy mik azok a kreditek amit ad érte, illetve hogy külde el számomra rejtély.
  Meg az is, hogy tényleg mit csinál ez a program:-)
 • Ahhoj #11
  Réééészecske vagyok vagy huuuulláámm......
  :P
  ^^Aki tudja miről beszélek... ;D (ugye Ratty :P)
 • Ratty #10
  Hát gyakorlatilag annyit kutatnak ezzel, hogy a gravitációs hullámok tényleg lteznek-e vagy nem. Hogy mik is azok a grav hullámok? Képzeld el a téridőt, mint egy nagy lepedőt, és ugye ha van benne különböző súlyú objektum, akkor begörbül, ha ügyes vagy és meglöksz egy másik kis golyócskát akkor az keringeni fog körülötte. Szerintem ezt a szemléltetést mindenki látta már. Na most képzeld el így a naprendszert, közepén a nap, és pár fényévnyira körülötte van hatás (tehát be van mélyedve a lepedő) És mi van ha a Nap felrobban? :)Hullámok indulnak el a lepedőn, és gyakorlatilag ilyeneket keresnek :)
  Amúgy jó a projekt, bár ez 5letes volt, meg olcsób is mint ráküldeni valami nagyobb clusterre:D
 • NEXUS6 #9
  Jó ez a projekt.
  Még egyelőre nem teljesen világos számomra, miért ezzel tudnánk kimutatni a gravitációs hulámokat, ha komoly dollár milliós kísérletekkel még nem sikerült.
  Ha jó a képernyővédője akkor letöltöm.

  Amúgy szerintem is léteznek gravitációs hullámok és úgy hívják őket, hogy részecske.;))))
 • Runo #8
  Csak úgy mellékesen megjegyezném, hogy több projekt is van, amit magánszemélyek gépének processzoridejével próbálnak "megoldani".
  Pl a rákkutatás.....
 • [HUN]PAStheLoD #7
  gravitációs hullámok jelenlétének igazolására keresnek alkalmas csillagokat ..
 • Flashy #6
  nem pazarlom a gépidőmet végtelen projektekre. főleg hogy kemény Celsius fokokat jelent a processzorra nézve, ami télen még oké, de ahogy melegszik az idő, nem lesz szükség pótfűtésre :D ha valamit számoltatnék, talán ezt az Einsteinest. a rákkutatás is jó ügy, de abban még kevésbé bízok hogy arra fordítják a gépidőt.