Gyurkity Péter

PS3: búcsú a Linux támogatástól

Nem áprilisi tréfa a Sony döntése, miszerint a Linux operációs rendszerek támogatása a hónap első napján megjelenő frissítéssel végleg távozik a konzolról.

A cég blogbejelentés útján tudatta a konzoltulajdonosokkal, hogy a PlayStation 3 firmware 3.21-es verziója több fontos változtatást is magával hoz. Ezek közül kiemelkedik, hogy a jövőben nem lesz elérhető az úgynevezett "OtherOS" opció, amely eddig lehetővé tette egyéb operációs rendszerek, így különböző Linux disztribúciók telepítését.

Azok, akik nem hajlandók letörölni meglévő rendszerüket, maradhatnak a jelenlegi firmware verzió mellett, vagyis továbbra is használhatják azt, ám ezzel több szempontból is korlátozzák készülékeik funkcionalitását. A jelenleg használt verzió ugyanis nem teszi majd lehetővé a PlayStation Network hálózatához történő csatlakozást, vagyis búcsút inthetünk az online játéknak, illetve nem lesz lehetséges a jogvédett tartalmak lejátszása az online médiaszerverekről. Az Eurogamer ehhez még annyit tesz hozzá, hogy bizonyos játékok a telepítést megelőzően szintén igénylik majd a firmware frissítését.


A lépés némileg meglepő, hiszen a Sonytól kiszivárgó hírek alapján korábban úgy vélhettük, hogy a Linux támogatás egyedül a Slim változat esetében nem lesz majd elérhető, a hagyományos példányoknál ez nem jelent majd gondot. A cég biztonsági szempontból tartja kockázatosnak a támogatás meghagyását, úgy találták ugyanis, hogy az OtherOS funkcióban meglévő rést kihasználva hackerek a konzol egyéb memóriaterületeihez is hozzáférést nyerhetnek, ezzel pedig többek között nagyon egyszerűvé válna a játékok illegális másolatainak teljes körű használata.

A Sony azt javasolja a konzolosoknak, hogy már most távolítsák el a Linux alatt tárolt fontosabb adatokat a konzol merevlemezéről - azt jelenleg nem tudni, hogy az OtherOS által használt területet visszanyerjük-e majd a frissítés telepítését követően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huanito #101
    Lásd COD6 MW2, nézd meg mennyi ment el PC-n és mennyi konzolon!
  • FefeeX #100
    Találtam jobbat...
    Swissking --> google.
    500 forint a lemez, 20ezer az író.
  • cateran #99
    Update....10-es meg 20 font...de ahogy olvasom lentebb mashol sem draga:)
  • cateran #98
    Mar megen marhasagokat beszelsz..(ide a bokot,hogy mar megint Hungary a kiindulo pont)
    BD iro (1 helyet neztem,nem kizart hogy van olcsobban is) 131 fonttol,BD lemez 4-es csomag 13 font....
  • FefeeX #97
    Én tényleg nem vettem volna konzolt, mert hiába vagyok 25, ha anyámék megtudják, mennyiért vettem egy csak játékra használható gépet, szerintem keményen kiakadnak :) (még jó, hogy nem otthon lakom)
    Valamint az is közrejátszott, hogy több évig szinte csak stratégiát játszottam, majd bejött az FPS, és ugye az sem nyerő konzolon.
    Ha jó gamepadot akarsz, azzal sem jársz jobban PCnél, mintha konzolhoz veszed (pedig sok játék sokkal jobb gamepaddal), hiába van Cordless Rumblepadom, még az is összehasonlíthatatlan az X360 controllerrel (főleg a 2 potméteres gázkar miatt), árban kb ugyanolyan, és ha többen akartok játszani, abból is kettő kell. Na már ott tartunk, hogy két jó kontroller egy alap konzol árának a fele. És PC-d még nincs is, nem hogy egy jó VGA-d.
    Nem rossz a konzol na. Meg árban is sokkal jobb. És amiket írtál az ugyan igaz azokra, akik értenek valamennyire a gépekhez. Jellemző az emberekre, hogy általában magukból indulnak ki, de ettől azért messzebb kell látni. Nagyon sok ismerősöm van, akik abszolúte nem értenek hozzá. És nem is akarnak. Fórumot olvasgassanak? Öljön bele 10-20 órát hogy tudjon játszani valamit? Mikor olcsóbban vesz egy célgépet, amin a játékok legalább úgy néznek ki, mint egy dupla árú PC-n, akár négyen is játszhatnak egy gépen (játéka válogatja), és a fogyasztás is maximum 2/3-ada egy olyan konfignak, amin elfogadhatóan elfut ugyan az a játék.
    Nem tudom amúgy, mennyit értesz a programozáshoz, én programoztam, mondjuk nem olyan komolyan, de értem a folyamatokat. Egy célgépre programozni egész más, mint egy meghatározatlanra, amit majd x driver működtet, mindegyiknek már csak esélyt sem egyszerű adni hogy futtassa a programot, nem hogy optimalizálni rájuk...
    Életből példa. Máshogy tanít egy tanár egy osztályt, és máshogy egy egyént. 1 óra foglalkozás egy osztállyal tizedannyit nem ér, mint egy óra foglalkozás egy gyerekkel. Mármint az egyed szempontjából. Hogy miért, remélem már kialakult benned. Azért, mert ott egy darab fix erőforrás van, amit ki lehet aknázni 100%-osan, míg egy kollektív dologgal már max, min függvényeket kell alkalmazni, mi az amit minden tud, mi az amit semmi, vedd egy kalap alá, teszteld le 10ezer géppel, stb.

    És azért a win7 sem egy csúcs. Tény hogy én is jobban szeretem mint az előzőeket, valamivel talán a laikusnak is egyszerűbb kezelni, de ültess egy laikust egy win7 és egy mac osx elé. Olyat, aki még sosem próbálta egyiket sem. Aztán fogadhatunk... :)
  • FefeeX #96
    Te tényleg ilyen sötét vagy, vagy csak vitázhatnékod van, meg alázhatnékod (amivel végtére nem is azt éred el amit akartál, mert csak magad alázod)
    Olyan feltételezéssel élni, amiket te hozol... Aki warezol, az szerinted soha nem vesz eredeti szoftvert, filmet, stb? Mert akkor jócskán el vagy tájolva. Az ismerőseim 90%-a azért warezol, hogy ne potyára vegyen meg valami szart. Kipróbálja és ha tetszik, és tuti játszani fog vele annyit hogy megérje, megveszi.
    Ha nincs próba lehetőség, nem veszi meg se a konzolt, se a játékot. Ennyi.
    Egy jó példát mondok neked. Tört szerveren kezdtem anno a wowot, kb fél évig. Utána meg 4 évig fizettem a Blizznek. Számold ki, 3x10ezer volt a játék, meg havonta 3-3,5k. Szerinted a Blizznek szar a warez? Hidd el, a játékosok 50%-át az hozza meg neki, és akkor még lehet, hogy keveset mondtam.
    Nem minden fekete vagy fehér, csak ahhoz már gondolkodni is kéne, ugye...
  • Balumann #95
    Ja most nézem, tényleg félreértelmeztem az előttelévő hozzászólásodat. Kihagytam belőle a "még" -et. Tehát szerinted, a Sonynak nem érdeke még 100 millió konzolt eladni, mert ezekre kevesebb játékot vesznek (attól még hogy warezolnak többen, még nem biztos, hogy nem vesznek eredeti játékot sosem, nagyrészt azért vesznek!). És még belőlem jön a butaság :D

    Az álláspontomon meg nem változtattam már egy jó ideje...
  • HAF Rigel #94
    Én úgy gondolom egy egyetem , vagy pl a USAF is külön a Sonytól vette a gépeket. Nem a közeli konzol boltban kértek 200db. Ehez gondolom a Sony ad egy supportot is . De ha nem akkor meg simán nem frissitik az Fw aztán marad minden ugyan úgy ahogy eddig volt. Egyébként azok a gépek meghalnak vége a dalnak , mert a Slimre már nem megy fel más Os alapból.
  • Balazs127 #93
    Mint a lacol által írt linken (http://moss.csc.ncsu.edu/~mueller/cluster/ps3/) olvasható, a Sony kiadott egy virtualizációs réteget a tudósoknak, amely engedélyi a funkcionalitás nagy részét. Csak "természetesen" ez a szoftver nem publikus.
  • Sir Ny #92
    én csak azt nem értem, hogy a tudósok hogy tudják használni a procit, a videókártyát, stb, miközben nexus6-nak az nem sikerült. ők tudományos számításokat végeznek vele, közben nexus6nak a szövegszerkesztő is beszaggat, stb.