Gyurkity Péter

A PS3 felvezetésével nyerhet a Blu-ray Európában

A friss piackutatások összesített adatai mind arra utalnak, hogy az öreg kontinensen elsősorban a Sony döcögősen elrajtoló konzolja húzza az eladási adatokat és a Blu-ray egyelőre ennek köszönhetően vezet.

Az amerikai Home Media Magazine oldalán jelent meg az Understanding and Solutions, valamint a Screen Digest piackutató cégek által gyűjtött adathalmaz, valamint az abból lerótt következtetés. Előbbi az asztali Blu-ray lejátszók és az Európában tavaly értékesített PS3-konzolok számát igyekezett megbecsülni, utóbbi pedig a HD DVD előretörését és eddig eredményeit vázolta fel, beleértve az Xbox 360 konzolhoz szánt külső olvasókat. Egyértelműen a Blu-ray-nek áll a zászló, ám érdekes módon ez a legújabb PlayStationnek köszönhető.

Az adatok ismeretében elmondhatjuk, hogy eddig 55 ezer HD DVD lejátszót adtak el a kontinensen, ez a szám viszont valósággal eltörpül a gazdára talált PS3-konzolok mellett, hiszen ez utóbbiból összesen 750 ezer kelt el. A felmérés arra is rávilágít, hogy a konzoltulajdonosok jó része a korábbi kijelentésekkel ellentétben mégis érdeklődik a nagy felbontású tartalmak iránt, így a játékgépek a filmeladásokat is megdobták. Az arányok persze még csak nem is hasonlítanak a két táborban, hiszen míg a HD DVD olvasót birtokló vásárlók fejenként átlagosan 6 kiadványt szereztek be, a PS3-fanatikusok fejenként 0,75 lemezzel jócskán mögöttük kullognak.

Innen ered a HD DVD Promotional Group európai részlegének optimista kijelentéseinek jó része, és bár néha hajlamosak kissé elragadtatni magukat, az adatok nagyjából egybevágnak a többi piackutató cég eredményével. A képet viszont tovább bonyolítja, hogy továbbra sem ismerjük az Európában értékesített különálló Blu-ray lejátszók számát, igaz nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy meglehetősen alacsony számokat vetítsünk előre. A kései megjelenés, a jóval magasabb árak, valamint a korlátozott elérhetőség nyilván nem hatottak jótékonyan, ám a Sony még ezt is megengedhette magának, hiszen a PS3 eközben diadalmasan tört előre. A tengerentúli összkép egyértelműen kedvező, hiszen háromszor annyi Blu-ray korong kelt el és már novemberben meghaladták az egymilliós mérföldkövet.

A DVD-eladások természetesen még mindig kenterbe verik a nagy felbontású versenyzőket: tavaly összesen 250 millió korong kelt el a régióban, ami 29 millióval több volt mint 2006-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jin #9
  A cikkíró felkészületlenebb nem is lehetne konzol ügyben. 750.000 PS3? Hogy jön ki a több, mint 8 millió eladott gép?
 • dez #8
  Amúgy érdekes összehasonlítani az eredeti cikket az ittenivel... Ugye, kedves Gyurkity Petike?
 • dez #7
  Na, megtaláltam a cikket: itt

  Néhány szemelvény:
  “BD sales dominated in Europe … thanks to PS3,” said Jim Bottoms with research firm Understanding & Solutions. “HD DVD did have some earlier success in gaining support among the local independents, who are important in Europe, on the basis of lower disc manufacturing costs. Although during the course of 2007, many of these content companies either changed to BD or added BD to their lineup.”
  -------
  Just as in the United States, including the PS3 in tabulating Blu-ray numbers has given that format a leg-up in terms of the high-def installed consumer base in Europe. The PS3 sold at least 750,000 units for the year.
  -- Még így is necces, tekintve a 3 milliós értéket, de simán leírva, mint a cikkben, teljesen téves.
  -------
  The European HD DVD Promotional Group claims a 60% share in the standalone high-def player market share for the region, and boasts that HD DVD owners buy nearly four times as many movies as Blu-ray owners.
  -- Ez mekkora csúsztatás már a kedves HD_DVD Prom. Group által, hogy lejátszóknál nem számolják be a PS3-akat, filmvásárlási aránynál meg igen...
  -------
  Yet Understanding & Solutions’ data shows that Blu-ray has a 3-to-1 software sales advantage for the year, with Blu-ray passing the 1 million mark in November for discs sold mark in Europe.
  -- Ugyebár a lényeg.
  Consumer purchases are based on content, Bottoms said, and Blu-ray has more to offer there.
  ------
  HD DVD took a hit in the European market Jan. 28, however, with news that British retailer Woolworths would no longer carry the format in its 820 stores starting in March, selling HD DVD online only.
 • dez #6
  Egy idézet a linkelt site-ról:
  "Microsoft’s Xbox 360 HD DVD add-on is down to $130, making it the cheapest HD DVD player on the market by $20."

  Nem baj, hogy az nem lejátszó, csak egy olvasó, ami önmagában csak egy ajtótámasz, Xbox360-nal (vagy egy PC-vel) együtt meg máris nem olyan olcsó.
 • dez #5
  Meg ez a nem-közvelten link egy nem található cikkre... Meg ez az ujjlenyomatos kép...
 • dez #4
  Wow, most akkor minek vegyük ezt a hazugságokkal teli cikket? Le lett vajazva, ennyire elfogult a cikkíró, vagy csak ennyire nem ért hozzá? Biztos nagyon kevés asztali Blu-ray lejátszó van, amikor még itthon is minden nagyobb áruházban kapható (filmekkel együtt), HD_DVD meg sehol... Meg ugye az a 750 ezres adat... LOL?
 • Rena11 #3
  éljen a blue ray igaz még nincs filmem de idén veszek 1 párat
 • NEXUS6 #2
  Na ja, kb az Eu-s bevezetés első hetében fogyott el 750 ezer.

  Amúgy jól össze van tapizva szegény PS3 azon a képen. De hát nagyobb gondja ne legyen a gépnek!;)
 • HAF Rigel #1
  Itt valami nagyon el van írva , ps3 ból Euban 3 millió körül fogyott nem 750 ezer.
  Hivatalos Francia adatok szerint ott 500ezer felett adtak el tavaly. Vagy lehet hogy én értettem félre de mintha azt írná a cikk hogy ps3 ből ment el 750ezer az EUban.

  nekem 1 BR filmem van , de idén többet is szeretnék venni :):)