Gyurkity Péter

Máris búcsúzik az olcsóbb PlayStation 3

A Sonyt sok kritika érte, amiért csak az USA-ban csökkentette a PS3 árát. Most kiderült, hogy ez csak kiárusítás, és egyetlen verzió marad majd a boltokban. Európában nem várható csökkentés, ám kibővítik az eddigi csomagot.

A fenti állítások David Reeves, a Sony Computer Entertainment európai részlegének elnöke szájából hangoztak el a GamesIndustry.biz oldalnak adott interjúja során. Ebben többek között kiderült, hogy a nemrég 500 dollárra csökkentett 60 GB-os verzió értékesítését csak a készlet erejéig folytatják a tengerentúlon, ezt követően pedig végleg kivonják, hogy átadja a helyét az új 80 GB-os merevlemezzel szerelt példányoknak. Az USA-ban tehát visszaállnak az eredeti 600 dolláros árra, míg Európában valószínűleg a csomagot bővítik ki némi kompenzációként.

Reeves nyilatkozatából az elemzők azt szűrték le, hogy az 500 dollárra csökkentett ár jelentős veszteséget jelentett a Sonynak még a gyártás előrehaladásával is. Az értékesítés folytatását tehát nem vállalhatták, ehelyett inkább kivonják a forgalomból az olcsóbb példányt, egyedül a 80 GB-os verziót hagyva meg a pályán. Ez azonban azt is jelenti, hogy távoznak a boltokból azok a változatok, amelyek még teljes hardveres kompatibilitást jelentettek a család korábbi tagjaival. Emiatt már eddig is sok kritika érte a Sonyt, de a jelek szerint ezt ők megfelelő árnak tartják.


"A 60 és 80 GB-os változatok közötti különbség minimális, eurócentekben mérhető. A különbség az, hogy a jelenlegi európai PAL-változat esetében nagyjából 88 százalékos kompatibilitásról beszélhetünk, míg az eredeti 60 GB-os példányoknál ez 100 százalék volt. Úgy érezték, hogy ezért a csökkenésért cserébe valamit pluszt is adhatnak - és pontosan ezt tették" - magyarázta kollégái döntését az európai részleg elnöke.

Hozzátette, hogy Európában sem árcsökkentés, sem pedig a 80 GB-os példányok megjelenése nem valószínű. Ehelyett - bár egy árcsökkentés lehetőségét nem zárta teljesen ki - várhatóan a jelenlegi csomag bővítik. Ebben akár két SIXAXIS-vezérlő és egy helyett két játék is helyet kaphat, szintén némi kompenzációként. A magyarázat szerint nem sok értelmét látták a nagyobb merevlemeznek (?) és inkább emellett döntöttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #38
    mellesleg ez a fosunk magasról az EU-ra mert utoljára jön ide minden, meg drágán nemtom miért volt jó standarddá tenni az 1$=1€, fogadni merek ha euro lenne ennyire lemaradva a dodóhoz képest nagyon hamar megváltozna ez a bukunk az árfolyamváltáson dolgot meg nem kéne ennyire a vásárlók nyakába szórni, másik az, USA-ba mondjuk teljesen más az árképzés 10hónapos kinnlétem alatt találkoztam ezzel amikor egy közeli BestBuy-ba vettem egy digicam-t, lehet, hogy ez Texas specifikus de ott úgy van ,hogy NETTO árakat tesznek ki szal elvileg ez a PS3 netto $500, de az áfa meg lemény 7% !!!! :D, és gondolom a vám és egyéb díjaik is hasonló arányban vannak tehát sosem lesz egyszinten EU-s árakkal, másrészt sztem cégeknek sem jó, hogy nemtudnak szinkronban megjelenni a fontosabb piacon, akinek kell megveszi máshogy vagy az úgy szidott szürkeimportból, elég vicces, hogy M$ hivatalosan SOSEM forgalmazta itthon a sima xbox-t mert ebben a régióban túl magas az illegális software használat aránya, de mediamarkt-ban meg rakás helyen ugyanúgy meg lehetett venni garanciával, szerintem ez röhej, ezt sem tudom, hogy gondolták komolyan ,hogy 1 évvel a megjelenés után lesz itthon hivatalosan kapható, persze előrelépés aki akart konzolt már addig bőven megvette mintahogy énis :D, a másik amin kivagyok akadva a májusi live update, köszi M$, hogy ELB*SZTÁTOK EZT IS, remélem vmi f*sz jankó M$-től esetleg felfogja azt, hogy: hm LIVE szarul van megirva hiába van fenn hungary regisztrációt NEM LEHET módositani magyar cimre, mert az IRANYITÓ szám megadásnál megfekszik és nem enged tovább szal nekem is maradt egy angliai Sony Store cime :), de ugye ahol van support(mégha rakás szar is) akkor ahoz a régióhoz kell regisztrálni különben bannolják a gépet örökre, ez is vicces: nem az accountot/gamertag-t hanem a gépet gondolom MAC address alapján, emrt azért jófefjek hisz a lehetőséget megadják ,hogy új géppel újra LIVE-ozhass de vicces mert az is csak akkor megy ha memory-card-al másolod át a profilod és nem a hdd-t rakod át(persze ezt már csomó más szart nem mondanak :) ), ezekután nem értem minek van hivatalos forgalmazás/támogatás ha egy ilyen csöppséget ennyire figyelmen kivül hagynak, egyedül gears of war-t sajnálom azzal jókat multiztunk, de új gépet nem fogok venni, ha meg tönkremegy akkor majd feldobok egy érmét, hogy kuka és PS3 vagy szervizelés :D.
  • onimusha #37
    szeretem amikor sokan itt hirtelen okos következtetésekt honzak :D, ez a igy-meg úgy bele fog bukni dolog aranyos, csak nemtom vkinek eszébe jutott-e, hogy az egész PS üzleti modell a KEZDETEKTŐL fogva arra épül ,hogy hardware-en keményen bukni fogunk az elején, ami nem start első 8-10 hónapja, hanem kb. első 1,5-2év, szal igy kb. 10 hónappal a start után lehet okoskodni amikor egy PS kb. 5-6 évig él :D, az összes okoskának üzenném majd beszéljük meg 5 év múlva mennyire volt veszteséges az egész :D, viszont ez a többverziós meg változtatós dolog teljesen hülyeség. van olcsó olcsó usernek meg jobb, olcsóval szivsz és többet költesz rá mint ugye x360nál is 20ropi különbség de egy 64mb memo kártya meg 10e, huu és 1-2 játéknak meg 20-25mb saveje vannak, nem értem premiumba vagy a mostani tök fölöslögesen kiadott fekete ultimate-be miért nem fért bele a szaros WIFI, hello nintendo DS-be ami nem mai és nem nextgen belefért , de x360-ba nem és az újabba nem ?, bár utsó update óta nem vagyok xbox LIVE képes, de nem is nagyon érdekel :D. ps3nál is logikusabb lett volna egy verzió és kész. sztem ez egyik konzolnál sem jó, nagyon olyan hatása van, hogy kidobtunk vmit a piacra és foltozgatjuk, nemtom, hogy lehet egyáltalán HD tartalmak tárolásában gondolkozni 100gb alatt, és akkor ne vegyük bele OS/savegame/mindenféle sys utility. mellesleg arra tudna vmi éppeszű magyarázatot ,hogy a prémiumos x360 20gb-ból szinte minden szart törölve is csak max 13gb lát a gép ? :D, jó tom vista/m$ alapú az egész tehát fos és csak nem látja, de ennél több ? :), nemtom ezt a hardware dolgot meg igazán hagyhatnánk már aki konzolt vesz/birtokol az LESZ*RJA mivan a dobozba, lehet dobálni hertzeket meg megabájtokat, de kit érdekel ? :D, pc elötti gaming egy ideje nem jön be kényelmetlen én szeretek ledölni a fotelembe, benyomni az 5.1-t és 82es tv-n hentelni a zombikat miközben beremeg a fél szoba :D, mellesleg mindenkinek ajánlom a transformers-t nagyon tutkóra sikeredett és 360-on k*rvaszép, többi platformon nemtom ,hogy néz ki .D .
  • NEXUS6 #36
    Na ja, ez lenne az elmélet közember számára leegyszerűsítve, és így már még csak nem is biztos, hogy igaz.

    Gyakorlatilag, meg azért egy GTHD/GT5-nek nem igazán kell szégyenkeznie, meg az Unchartednek, meg a Lairnak, meg a Heavenly Swordnak, Meg az UT3-nak, meg gyak egyik valópan PS3-ra optimalizált gámának sem. Sőt!;))))
  • dez #35
    Ja, a videomemória meg 4MB (így 1280x1024-es felbontásig bír elmenni). (Textúra és egyéb adatokat a main ramból is képes olvasni.)
  • dez #34
    bazz..
  • dez #33
    Na hát ez nem ilyen egyszerű. A x360 GPU-ja bizonyos dolgokban jobb, más dolgokban (shader teljesítmény) meg gyengébb, mint a PS3-é. A Cell meg éppen elég erős, hidd el, és a GPU-nak is be tud ám segíteni. RAM: kevés, de nézd csak meg, mit kihoznak a PS2-ből, miközben [b]32[/]BM ramja van... Itt sokkal jobban optimizálnak ám (vagy fogalmazzunk úgy, sokkal kevésbé pazarolnak), mint PC-n... Továbbá ott van a vinyó is minden gépben (ellentétben az x360-nal...), így nem kell mindig mindennek a ramban lennie. (HW-ileg is támogaott a virtuális memória kezelés, és elhiheted, hogy ez itt nem olyan béna, mint a Windowsban.)
  • dez #32
    Az elméleted ott dől meg, hogy ilyen alapon nem léteznének a háborús és egyéb hasonló FPS-ek (sem PC-n, sem a PS3-on), mivel azokan nem az 5-12 éveseknek szánják. És a PS3-at is elsősorban nem az 5-12 éveseknek szánják. (Bár egy új irányvonal a Sonynál a kicsik "szórakoztatása", ennek első gyümölcse pl. a Little Big Planet.) Szóval, a legtöbbet fiatalok és "felnőttek" veszik.

    Ami a következő PS-t illeti, szerintem jóval könnyebb dolog lesz, mint a 3-as, mind a Sonynak, mind a fejlesztőknek. Ugyebár a Cell jelenlegi formája csak az első verziója egy olyan architektúrának, amit bővíthetőre terveztek. Azaz, lesz (talán már készül is) olyan Cell, amiben pl. minden magból több lesz, mint most, és nyilván magasabb lesz az órajele is. Így nem kell majd újra 0-ról kezdeni a szoftverfejlesztéseket, sőt a kódok nagy része továbbvihető lesz. A Sonynak meg a Cellbe ölt pénzek itt is kamatozni fognak. Persze a GPU-t le kell majd cserélni egy újra, de a grafikai kódokat szintén nem a 0-ról kell majd újrakezdeni, mert alapvetően OpenGL (ES) alapúak.
  • Sanyix #31
    "Amúgy most valszeg teljesen más stratégiát alkalmaznak, sokkal hosszabb távra terveznek, és jelenleg a PS3 a legerősebb hw a piacon, nem kell egyéb módon lekenyerezni a vásárlót."

    Na ez a gond hogy szerinted mert a cell elméletileg a legerősebb proci, ezért azt mondod az a legerősebb gép. Közben a videochipje gyengébb mint az x-é, a 256 mega ram egyenesen nevetséges (az x 512-je se sok). Szal nemtom feltűnt e, de a mai játékokat mindig a videochip korlátozza, nem a proci. Szóval az hogy a ps3 a legerősebb gép ez egyáltalán nem igaz.
  • NEXUS6 #30
    Ps2 konkurenciái:
    Dreamcast, előbb indult, általában gyengébb hardver de jól sikerült online rendszer (az X gyak átvette), beépített modemmel, nagyobb video ramja is volt és textura tömörítést is alkalmazott, olyan címek mint Shenmue, MSR (amit ma PGR-ként ismerünk az X-en), az első időszakban a PS2 játékok gyak rondábbak voltak. Nagyon csúnya marketing háborút vívtak egymással.
    Gamecube: habár nem annyira hájpolták, de a hardvere valszeg nem volt gyengébb mint a PS2-é, grafikailag talán még fejletteb is, a rahedli Nintendó böszmeség mellet, olyan exluzívok is ráköltöztek mint a SW Rogue Squad. a Nintendó táborra biztos számíthatott, de valahogy még sem sikerült onnan kitörnie.
    Xbox: miután a Sony beszolt, hogy a PS2 minőségével már a PC-s játékipart is befenyegeti a M$-nél kiadták a parancsot, hogy az X-nek mindenben legalább 2X olyan erősnek kell lennie mint a PS2, ami talán a CPU-t leszámítva össze is jött. Az online rendszer gyak a Sega rendszerére épült, és vásárló közönséget és az exkluzívok nagyrészét szintén átvette. A M$ szinte kimeríthetetlen pénzügyi háttérrel támogatta a projektet. A prerend videók/képekkel történő beetetés művészete is nagyjából az xboxhoz köthető.
    Azért volt itt konkurencia rendesen!!!
    Amúgy most valszeg teljesen más stratégiát alkalmaznak, sokkal hosszabb távra terveznek, és jelenleg a PS3 a legerősebb hw a piacon, nem kell egyéb módon lekenyerezni a vásárlót. Valóban megváltozott a piac, kibővült, és "hála" az internetnek sokkal hisztérikusabban reagál minden behatásra. De ha erős a nethez kapcsolódó infrastrukturát épít ki a Sanyi (Home), akkor valszeg nincs mitől tartania.
    Amúgy 5 év múlva nem csak újgazdagéknál lesz HDTV a gyerekszobában, lévén pl hogy a hagyományos műsorszórás addigra szinte mindenhol leáll!

    A legújabb engineket egyelőre megírják a PS3-ra, és tendencia szerint egyre jobban kitolódik, egy egy generáció élettartama. A köv generáció 4-5 év múlva valszeg tényleg nem fog PS3-ra elkészülni, de kb addigra a PS3-is gyerekszoba konzol lesz!;)
  • Mythic #29
    Csak a PS2-nek nem volt konkurenciája, max a PS1! Úgy irányították az egész piacot, ahogy nekik tetszett. Az eladási adatokból csak az tunik ki, hogy ugyanazt a stratégiát alkalmazzák. Csak ma már nem a 90-es éveket írjuk, ahol az osszeladások tetemes részét ok uralták azzal a pár millió eladott példánnyal is. Nagyon megváltozott azóta a piac osszetettsége, hulyeség osszehasonlítani az adatokat. A 2009-ben ha már valaki jelentkezne egy új konzollal, szerintem még az is olcsóbb lenne akkor mint a PS3 a jelenlegi tervek szerint. Szal megint csak bukta. Azt meg kétlem, hogy 5-12 éves gyerekeknek a gyerekszobában HDtv-t vesznek(vagy itt lép életbe az újgazdag csoport megcélzása), szal egy PS3-al szerencsétlen gyerek megszívja. Ja PS2-hoz is létezik csomó kiegészíto, csak azoknak az árán veszek minimum 2 Wii-t. Ha már veszek magamnak egy HDtv-t azon nem azt akarom bámulni, hogy a gyerek játszik, szerintem nagyon sok családban ez ígyis van, a gyerek a gyerekszobában játszon. Annyira meg nincs sok 25év feletti ember, akinek családi, munkahelyi, társadalmi kotelezettségei mellett nagyon jutna ideje huzamosabb ideig játszani(ezért nem is tartja jó befektetésnek 200.000forintért egy PS3-t). Nekem valahogy nem jon ossze, ha nagyon akarok valamivel játszani, akkor azzal valakit már tuti megbántok vagy munka rovására megy. Azon nem vitatkozom, hogy a PS3 a legerosebb konzol a piacon, talán túlságosan is. Egy gyengébb de olcsóbb konzol sokkal tobb embert érdekelne, szerintem a Sony elszámította magát, hogy 3-4 év múlva fog nagyon beerosíteni, mert akkor már 2010 után járunk, amikorra már várható egy a Sony jelenlegi gépénél fejlettebb konzol a konkurensektol, szóval elveszti a legerosebb gép jelolést is.