Gyurkity Péter

Új grafikus chip és online tartalom a PS3-ban

A Sony az eredeti grafikus vezérlő 65 nanométeres változatával és online funkciókkal szeretné szinten tartani a konzolt - utóbbiak között a YouTube is megjelenik, a Google jóvoltából.

Az elmúlt napokban egyszerre több hír is érkezett a PlayStation család harmadik tagjának várható újdonságaival kapcsolatban. Kazuo Hirai, a Sony Computer Entertainment vezérigazgatója ugyanis beszédes kedvében volt, és egy sajtótájékoztatón több fontos részletet is elárult a cég terveiről. Megtudhattuk, hogy készül a grafikus chip új változata, emellett pedig gőzerővel dolgoznak az online opciókon, a felhasználók érdeklődésének fenntartása érdekében.



Az nVidia által kifejlesztett RSX chip eredeti változata még 90 nanométeren készült (hasonlóan az első Cell processzorhoz), ára pedig 129 dollár volt. Ezzel a vezérlő a PlayStation 3 egyértelműen legdrágább komponensévé vált, nem csoda, hogy a Sony mindenképpen szerette volna lejjebb szorítani a költségeket. A Cell már megkapta a maga 65 nanométeren készülő frissített változatát, most pedig az RSX kerül sorra, mégpedig az őszi hónapok alatt, amikor is nagyobb példányszámban válnak majd elérhetővé az új chipek. A cég törekvése ezzel nem áll meg, így idővel kisebb konzolt kaphatunk, kedvezőbb áron.

Hirai elmondta továbbá, hogy Life with PlayStation néven egy komplett online platformot készítenek a konzolhoz. Ennek részeként érkezik majd egy virtuális földgolyó, amelyet megpörgetve kiválaszthatjuk a helyi híreket, információkat kapunk az aktuális időjárásról, sőt saját feltöltött tartalmainkat, videóinkat is ily módon érhetjük majd el. Ennek időpontját nem ismerjük, a nyár végétől azonban a tengerentúlon már elérhető lesz a filmletöltő szolgáltatás, amely az év vége előtt Európában és Japánban is felbukkan majd. A megoldás az Xbox Video Marketplace ellenfeleként érkezik, és elérhető lesz a Bravia LCD TV-ken, mobiltelefonokon és számos egyéb készüléken is.

A Google időközben szintén kiegészítette kínálatát, ezúttal a Google Desktop részeként megjelenő Media Server szolgáltatással. Ennek feladata, hogy a televízión is elérhetővé váljanak a PS3 és egyéb Universal Plug-and-Play eszközökön eltárolt film-, zene- és képfájlok. A YouTube szintén hozzáférhetővé vált a konzolon, így erről sem kell lemondania többé a tulajdonosoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #49
    Nekem van PS3 és Xbox is. PS3 3 éve, xbox 4 éve kb. Eleinte tobbet használtam az xboxot (nem az első évre gondolok amikor még nem volt ps3-am), manapság már csak a várható filmek trailereit nézem az Zune lapján, meg sem piszkálom. Amit szeretek a PS3-ban: nagyon jól kezeli a filmeket hálózaton keresztül. HD, xvid, feliratos divx, mindent eszik hálózatról, született feleségek, house, 1080p filmek HD kamerának az m2ts streamjei satöbbi. PS3-on a játékokkal simán tudok online játszani, döbbenet volt amikor régebbi xboxos játékaimmal akartam egyet játszani a napokban online és kiderült, hogy az ingyenes Silver membershippel, nem lehet online játszani, csak golddal, az meg 2000 forint havonta. Ennyit az XBoxról. Nagyon hangos is lett időközben. A PS3-ban lévő playstation store és egyéb finomságok viszont "Not available in Your Country" :) úgyhogy erről nincs véleményem.
    Viszont még egy PS3 érdekesség ami miatt bedobta magát a szívembe: valós adatokkal regisztráltam anno évekkel ezelőtt a gépet és pár hét múlva kaptam postán svájcból feladva egy Casino Royal BLU-RAY-t magyar szinkronnal. Az volt az első HD film életemben. Örültem neki, Klassz volt, hajrá sony :)
  • dez #48
    Milyen laptopommal? Egyébként nem játszom.
  • jin #47
    És azzal a sz ar laptopoddal tolo a PS3-as játékokat, mi? :D
  • NEXUS6 #46
    Ahogy írtam kijött a 2.40-es rendszerfrissítés és ezzel a PS3 is végre valahára megkapott egy csomó olyan funkciót, aminek hiányát eddig teljes joggal dörgölték az X tulajok a PS fanok oraa alá. Ezek főleg a játék futása alatt elérhető rendszerfunkciókat érintik: cset indítás, üzenet küldés/fogadás, saját háttérzene indítás, letöltések menedzselése, stb.
    További újdonság a Trophy rendszer, ami az X-en eddig is meglevő Achivement rendszer bevezetésének tekínthető, de szerencsére némi fejlesztést is beleraktak, így ez fejlettebnek tekínthető, bár a régebbi játékoknál majd patch letöltésére lesz szükség a használatához.
    Az eddig is meglevő fejlettebb médiacenter funkciók és a most megjelenő új funkciók miatt a PS3 most az X elé vágott, de a közlejövőben az X-re is jön rendszerfrissítés, bár sok forradalmi dologról nem igazán hallani azzal kapcsolatban.

    A multiplatform játékok minősége mint írtam, PS-en javuló tendenciát mutat, bár az X360 felépítése mindíg is jobban meg fog felelni pl eredetileg PC-s játékok átportolásához. Az exkluzívok grafikailag átlagban a nagyon jó szint körül mozognak. Ilyen tekíntetben sajna a szaksajtó esetenként hihetetlenül elfogult tudott lenni a PS játékokkal szemben, jobbára alaptalanul. A multiplatformoknál is egyre kevesebb a PS3 hátrányát jelentő különbség van. Ha piaci szempontból elsődleges platformmá tud válni (a Wii-t most ne nézzük) a PS, akkor a PS felé billenhet a mérleg nyelve ilyen szempontból is.

    A cikk témáját jelentő hardver szempontjából megint csak jelentős különbségek vannak a PS javára. A Sony-nál az új csipek használata mellett teljesen új alaplap esetleg doboz is várható, ráadásul a hardver megújítását a Sony folyamatosan végzi. Esetenként minimálisan gyengébb átlagszínvonalú szériák is vannak (pl a 40GB-osokkal volt némileg több lézerfej meghibásodosás) a Ps átlag minősége azonban nagyon jó. Szal már hallani pletykákat az év végére megjelenő "slim" ps3-ról.
  • PPgergő #45
    Nexus: irtad, hogy jelenleg xbox szebb-jobb atlagusernek, mint PS3. oks, sejtem, ha tudnad a jovot, nem itt ulnel, de en szeretek egy picit hosszabb tavon gondolkozni. mekkora esely van arra, hogy PS3 fel tud noni a feladatahoz annyira, hogy valoban annyira hasznalhato valik, mint jelenleg az Xbox?

    warez es tarsai nem mozgatnak, ami tetszik jatek, azt megrendelem magamnak igyis-ugyis (foleg, hogy kiadas utan fel evvel mar szinte "ingyen" van)

    amugy Te is felhoztal egy csomo pro/kontra ervet (respect!), eppen ezert megvarom, amig lesznek velemenyek a cikkben is szerepelt ujjitasokrol :)
    koszi:)
  • NEXUS6 #44
    A konzolos fejlesztés az állandó hardver miatt viszont pont az optimalzálásról szól. Igazából egyszer kell kiismerni a hw-t és akkor 4-5 évig folyamatosan lehet kiadni rá a játékokat.

    Ps-en azért letudod játszani a HD-s videofájlokat is. Esetenként persze macerásabb, mint egy PC-n, de van rá lehetőség. Ráadásul a vincsit is korlátlanul bővítheted. Szal ha erre állsz rá akkor akár egy médiacenter is lehet. Aztán ugye a Sony is mozdul elfele a fizikai adathordozótól, letöltős filmekkel vagy a beígért PlayTv analog/digitális tunerrel gyak videomagnóként/set-top boxként tudod használni.

    Hát a benti gépem az biztos hogy nincs jól beállítva, de nem is akarok belenyúlni, ez legyen a rendszergazdálkodók nyűge. De nem is az én gépem a legtrágyább ott bent, szal általában amivel az embereket irodai munkára kényszerítik, ahhoz képest a PS3 Linux még jobb is.

    Amúgy én sem standard kontrollerrel játszom az FPS-eket. Vettem egy olyat, aminek a jobb oldala gyak egy sokgombos egér, a baloldala meg a hagyományos analog karos kontroller. 1000X jobb mint az egér billentyű megoldás!!!
    A PS3 UT3 azonban támogatja az egér bill-t is ha még is arra vágynál.

    A Diablo3-at egyelőre tagadják, hogy jönne belőle konzol verzió, de majd meglátjuk. Oblivion viszont van rá, meg azért vannak/jönnek szép igényes RPG-k, én a Chronicles of Valkyriat várom nagyon. Elvileg emberi nyelvű verzió valamikor összel jön.
  • PPgergő #43
    oszinten? gta4-l
    elmondom mi is az en problemam: hiaba az x700, hiaba 1 giga memoria, hiaba ketyeg benne 1.8ghz (egymagos amd), mobility gpu miatt 1024x768 fole mar nem nagyon van ertelme tolni a felbontast, mert ugy fog szaggatni, ahogy az nagykonyvben van leirva (nemjatszom FPS-t)

    beleuntam a fejlesztgetesekbe, beleuntam a hangos (oks, vizhutessel halk) hazakba, meg zavar, hogy a fel iroasztalt lezabalja a PC. ezert valtottam anno notebookra. csak ugye notebook tuning draga, photoshopra a mostani tokeletes, nehany jatek miatt ujjat venni nemfogok megint 200e feletti aron

    nekem egy 100e koruli konzol idealis lenne: jatszani lehet vele, 3-4 evig nem kell hozzanyulni. azutan meg veszek egy uj kiadast. a PC/notebook meg megmarad arra, amire kitalaltak: PS, mail irogatas, neten szorfolgetes, office alkalmazasok
    szoval ilyen felallas mellett kerdeztem azt, amit :)
    azert koszonom
  • NEXUS6 #42
    A válasz egyszerű szerintem. Ha csak és kizárólag játszani kell (és warezolsz is) akkor X-box, ha kicsit is szóba kerül más alkalmazás (BD/DVD zene lejátsazás, internet) is és eredeti játékokkal játszol, akkor PS3.
    Persze ha a PS exkluzívjai jobban tetszenek, akkor is inkább a PS a megoldás.

    A PS multiplatform címeknél is egyre jobb teljesítményt nyújt grafikában, ráadásul jellemzően az igényesebbeknél. Átlagban azonban az Xbox verziók még mindíg szebbek, jobbak.

    A holnap várható 2.40-es rendszerprogrammal gyakorlatilag egálba kerül az X és a PS3 felhasználói szempontból is, sőt lasan lassan itt is a PS3 felé billen a mérleg. A Home nevű 3D online "felülettel" mindenképpen.

    A PS3 hardvere is megbízhatóbb, bár az M$ szervízhálózata meg jobb. Engem mondjuk ez utóbbi nem igazán tud lázba hozni.
  • kvp #41
    "a dolgokkal nagyjabol tisztaban vagyok, de mivel mindenki csak fikazni tudja azt amilye nincs, megkoszonnem ha segitenetek donteni"

    Igazabol az a kerdes, hogy mivel akarsz jatszani. Ha a laptopodon van valamilyen kep kimenet (vga/dvi/hdmi/rgb), akkor a legolcsobb megoldas azon jatszani. Az a beepitett ati kartya csak hozza egy gf7900-as teljesitmenyet...
    Egyebkent meg ha csaladnak kell vagy bulihoz activity helyett, akkor wii.

    "Egyrészt valóban a GPU PCs szemmel nézve egy őskövület. Másrészt nem az a lényeg, hogy mi van benne, hanem hogy mit hoznak ki belőle. Optimalizálással viszont kb dupla teljesítményt fog azért ez a GPU nyújtani, ahhoz képest mint amit PC-n egy ilyen kategóriájú kütyöből kihoznak."

    Ket gf7900-as sem sokkal jobb. Foleg egy gf8800-ashoz kepest. Ezt meg lehet optimalizalni, mint ahogy vegul a c64-re is sikerult 3d-s doom klont irni. Csak a minosege nem lett olyan mint a pc-s valtozate (se felbontasban, se texturakban, se sebessegben). Sok munka, keves eredmeny. De lehetseges.

    "BD filmeket ugyan úgy tudsz külföldről rendelmi mint játékokat, szal a szoftver kérdést én nem látom problémának. Persze ha nem akarsz még BD-zni akkor írd azt, hogy még nem kattantál rá, nem szégyen."

    Nekem hd-s filmem csak hordozofuggetlen formatumban van. Ennek a fo oka, hogy jo reszuk hd-s tv capture meg a blueray elotti idokbol. A digitalis technikanak koszonhetoen ezek minosegre ugyanolyanok mint a bluray, csak nem lemezen kerultek hozzam, nincs rajtuk masolasvedelem es egy reszuk olyan film, amit soha nem fognak europai vagy amerikai regiokoddal kiadni. (pl. azokat amiket meg most adnak hd-ben sorozatkent, tehat jopar ev mulva jelennek csak meg korongon) Szerintem a gyari offline adathordozokon torteno adatatvitel nem igazan a jovot kepviseli. Archivalasra jo, viszont ahhoz meg tul draga, meg a merevlemezekhez kepest is.

    "Linuxszal nálam használhatóbb a PS3, mint a benti gépem, pedig azon windózs van meg asszem 2GB memcsi és nem 200MB van benne, mint amennyit a PS3 ad neki. Az itthoni agyon tweakelt windózos gépemmel persze nem veszi fel a versenyt."

    Oszinte reszvetem, de ezek szerint a benti geped van rosszul beallitva. Egy jol osszerakott PIII-as is hozza a ps3 linuxos teljesitmenyet, akar meg winxp alatt is. (csak valamivel tobb ram kell hozza)

    "Az új Xboxra, meg péjesre viszont még várnod kell egy darabig. Ajánlanám ezért, hogy próbaképp mégis csak barátkozz meg ezzel a generációval és nézz meg 1-2 exkluzívot, csak hogy azt a hátralevő 4-5 évet elüsd valahogy.;)"

    Nekem a konzolos jatekok kozzul a metroid prime sorozat tetszett, de az egy masik gep. Esetleg meg a halo, mivel anno nagyon szerettem az ut-t, es a harc hasonlo, tovabba a jarmuvek hasznalata is tetszik, viszont az analog kar az idegeimre megy. A mostaniak meg a regi thinkpad-ek trackpoint-jaihoz kepest is benak, pedig azzal regen eleg sokat jatszottam. (igen, kepes voltam laptoppal menni lanparty-ra)

    Viszont a diablo 3-at es az uj starcraft-ot nagyon varom. Addig meg elvagyok azzal a par mmo-val amikkel mostanaban jatszom. Ha meg offline jatek kell, akkor az oblivionhoz van meg par unofficial expansion pack-em, amiket meg nem jatszottam vegig. Ezek persze a konzolos valtozatra nem igazan pakolhatoak fel.

    "Nem kell félteni, jól elszórakoztatja magát azzal, hogy lesi az összes fórumot, és ha konzolokról van szó, főleg PS3-ról, akkor megpróbálja jól lehúzni őket."

    Jobban szeretem a tudomanyos temakat, csak azokat (szerencsere) kevesebben olvassak, tehat kevesebb a durva es tamado hozzaszolas. Egyebkent meg munkaidoben mit lehet meg csinalni, foleg ha eppen ul az ember kedvenc mmo szevere?
  • PPgergő #40
    es akkor most a nap kerdese... xbox360elite vagy PS3?

    kicsit az elotortenetrol: asztali gepem 4 eve nincs, azota csak notebook (2 nvidias gpu, mostani ati). mobility radeonnak koszonhetoen jatszani is enged, de tulzasba nem viszem. viszont ha mar ott a 106centis lcd, miert ne azon jatszak, mint a beepitett 17"-n, kerdeztem magamtol jo multkor...

    szoval
    a dolgokkal nagyjabol tisztaban vagyok, de mivel mindenki csak fikazni tudja azt amilye nincs, megkoszonnem ha segitenetek donteni