Berta Sándor

A távközlési adattárolás csak az első lépés

A rendőrségek és a titkosszolgálatok az Európai Távközlési Szabvány Intézettel (ETSI) közösen titokban már egy új ellenőrző rendszeren dolgoznak. Jön a "szép, új világ". Az új adattárolási szisztémába már nem csak az egyes felhasználók forgalmi adatai kerülnének be, hanem többek között a távközlési számlák, a banki kapcsolatok, a le- és feltöltési jellemzők is. A lényeg, hogy a rendőrségek és a titkosszolgálatok a polgárok online szokásairól, illetve teljesen internetes mozgásáról pontosan képben akarnak lenni.

Az ETSI SA3-LI (Lawful Interception) munkacsoportjának legutóbbi ülésére november 3. és 5.-a között került sor az arizonai Scottsdaleben. A tanácskozáson Peter van der Arend, a testület felettes szervének számító TC LI nevű technikai bizottság elnöke bejelentette, hogy számos kiegészítést dolgoztak ki, amelyeket fokozatosan fognak beépíteni a meglévő rendszerbe. Van der Arend közölte, hogy jelenleg a rendszer 1.5.1-es verzióját fejlesztik - jellemző, hogy a most használt 1.3.1-es változat technikai leírása is 89 oldalas. A dokumentumot azonban az új igények felmerülésével folyamatosan bővítik olyan pontokkal, amelyek a 2006/24/EK adatvédelmi irányelvben meg sincsenek említve.

Csak a B 2.2.4.1-es, Subscribed Telephony Services nevű fejezet számos rögzítendő pontot tartalmaz: így például az előfizetői szerződések megkötésének pontos helye és ideje, a felhasználó által megvásárolt és telepített készülékek pontos földrajzi helyzete, az IMEI- és MAC-címek listája, a SIM-kártyával működtetett mobiltelefonoknál a PUK-kódokat. A B 2.2.4.2-es fejezet a számlákra, a használt fizetőeszközökre és a banki kapcsolatokra tér ki. Az E 2.4-es rész a hálózati hozzáférésekkel foglalkozik.

A rendőrségek és a titkosszolgálatok nem csak a világhálóra csatlakozás és a kapcsolat bontásának pontos időpontjára, valamint az IP-címre kíváncsiak, hanem a bejelentkezéskor használt felhasználói névre,a bonyolított adatforgalomra és a le- és feltöltésekre is. Mindezt természetesen jól áttekinthető szisztémában kérik. A részletek kidolgozásában segít National Technical Assistance Center (NTAC), amely a brit belügyminisztérium és a szigetországban működő MI5 titkosszolgálat hivatala és amely kapcsolatban áll a brit katonai General Communication Headquarters (GCHQ) parancsnoksággal is.

A kívánságlistán azonban nem csak brit felvetések szerepelnek, hanem ugyanúgy megtalálhatók a holland Platform Interceptie Decryptie en Signaalanalyse (PIDS), a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) és a francia belügyminisztérium követelései is. A St. Pölteni Szakfőiskola hallgatói megszereztek néhány dokumentumot, amelyek áttanulmányozhatók, bár teljes képet talán még így sem kaphatunk a háttérben folyó munkáról.

Az LI tagjai már a következő két találkozóra készülnek. Az elsőt a British Telecom szervezésében december elsején tartják Cardiffban, míg a másikra jövő február 9-én kerül sor Rómában. Ezt követi majd a szentpétervári csúcs, amelynek szervezője az Orosz Központi Kommunikációkutatási és Fejlesztési Intézet (ZNIIS). A ZNIIS kivételes helyzetben van, hiszen évek óta bármikor előterjeszthet új ellenőrzési igényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #7
    A primitív összeesküvés elmélet gyártóknak, azoknak a megveszekedett barmoknak megint igazuk volt... Ideje kitisztítani a végbélnyílásaitokat, mert hamarosan oda is be fog kukkantani a "polgárbarát" rendőrség. Meg a "nemzetbiztonság", persze csakis az úgynevezett "demokrácia" védelmében és a "terror elleni háború" jegyében. Minden idézőjelbe írt kifejezés hazugság, amit mindenki tud, de tabu beszélni róla.
    Háromféle ember van: aki már volt börtönben, aki jelenleg is ott ül és aki majd még fog börtönben ülni...
    Tanítanak még József Attilát az iskolákban?
    És nem sejthetem mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot mely jogom sérti meg!
  • bertino #6
  • johnsmitheger #5
    Ha ez ennyire nyilvánosan bejelntésre kerül, akkor valójában már hol tartunk??? Lassan nem én leszek a user a gépemen, hanem 2-3 botnet plusz a titkos szolgák.
    Azért pár % cpu-t majd kérhetek meg egy két mega hdd-t? :)
  • nickwearby #4
    kurvára semmi közük hozzá
  • KillerBee #3
    A törvényeket azok a politikai bűnözők hozzák, akik a megfigyeléseket is elrendelik. Őket pedig nem tudod leváltani, mert akiket helyettük megválaszthatnál, azok is pont ugyanolyan bűnözők.
  • FoodLFG #2
    Nekem kicsit kusza hír eleje, végén meg már az oroszok is bejönnek a képbe. Miről van itt szó ? Egyébként az ilyen szintű megfigyelések nem ütköznek mondjuk valamilyen törvénybe ?

    Mindenesetre nekünk kell tenni annak érdekében, hogy ne legyen az ilyen surnyákoknak esélye megfigyelni minket.

    Bár gondolom a titkosszolgálatok eddig is meg tudtak figyelni, ha akartak, csak ők a kisemberekkel nem foglalkoztak (eddig ?).
  • endale #1
    Szép.
    Ezek után nem is merek mit ideírni, mert még felhánytorgatják hiteligényléskor, vagy a Londoni reptéren.