Berta Sándor

Per a T-Mobile ellen adatkiadás megtagadása miatt

Malte Spitz, a német Zöldek politikusa azért kezdeményezett jogi eljárást a mobilszolgáltató ellen, mert az megtagadta a róla gyűjtött adatok kiadását.

Spitz a perrel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy milyen veszélyek fenyegetik a távközlési adattárolás miatt a felhasználókat. "Minden, rólam összegyűjtött és tárolt személyes információról tudni akarok" - jelentette ki a politikus a dpa német hírügynökségnek. A beadványt a Zöldek elnökségi tagja már el is juttatta a Bonni Elsőfokú Bíróságra.

A lépésre Spitz szerint azért volt szükség, mert a T-Mobile - több más telekommunikációs szolgáltatóhoz hasonlóan - nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyta, majd megtagadta azt a kérését, hogy tájékoztassák őt a róla tárolt forgalmi és egyéb adatokról. A politikus a szövetségi adatvédelmi törvény 34. paragrafusára hivatkozott, amely kimondja, hogy mindenkit megillet egy általános informálódási lehetőség a róla gyűjtött személyes információkkal kapcsolatban.

"Az iratok kiadása technikai értelemben sem jelenthet problémát, hiszen a bűnüldöző hatóságok szintén gyakran élnek ezzel a lehetőséggel és órákon belül megkapják a tájékoztatást az őket érdeklő adatokról" - tette hozzá a Zöldek elnökségi tagja. Spitz a lépéssel egyúttal arra is rá akar mutatni, hogy a szeptember elsején hatályba lépő új német adatvédelmi törvény sem nyújt megfelelő védelmet az adatokkal való visszaélésekkel szemben.

A forgalmi és a pontos tartózkodási helyre vonatkozó információkból bárki összeállíthatja egy személy mozgási profilját, sőt akár a pontos útvonalát is. Emellett megtudható, hogy valaki kikkel tart kapcsolatot, kik a barátai, rokonai, hiszen utóbbiakat jóval gyakrabban keresi, mint mondjuk a szomszédait.

"Az adathegyek egyre csak nőnek és a polgárok cégekkel szembeni jogait nem, hogy erősítenék, inkább folyamatosan tovább korlátozzák" - hangsúlyozta végül Malte Spitz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #3
    "Ne lopj! A kormány nem szereti a konkurenciát!"
  • Simaji #2
    *ba
  • Simaji #1
    100%-be egyet értek vele!!!!!!!!!!!