Berta Sándor

Az EURODAC-ot bírálta Peter Hustinx

Az európai uniós adatvédelmi biztos úgy vélte, hogy komoly hiányosságok vannak az EURODAC ujjlenyomat-adatbázissal kapcsolatos jogszabályokban.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a bűnüldöző hatóságok a szervezett bűnözők és a terroristák utáni nyomozásokkor hozzáférhessenek az uniós központi ujjlenyomat-nyilvántartáshoz. Ebben tárolják az összes súlyos bűncselekményt elkövető, vagy azzal gyanúsított személy, a menedékjogot kérők és a beutazási engedély nélkül az EU területére lépő személyek ujjlenyomat-mintáit.

Peter Hustinx szerint az Európai Bizottság eddig nem tudta bebizonyítani, hogy az emberek magánéletét érintő, javasolt beavatkozásokra mindenképpen szükség van. A szakember elismerte: szükséges és fontos, hogy a különböző nemzeti és nemzetközi rendőrségi hivatalok megoszthassák egymással az adataikat például a terrorizmus elleni minél hatékonyabb harcban.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor attól tart, hogy az EURODAC működése és a nem megfelelően kidolgozott jogszabályok miatt sérül az a fontos adatvédelmi elv, hogy az információkat csak a hozzájuk tartozó eseményekhez lehessen felhasználni. Az EURODAC-ot egyébként eredetileg azért hozták létre, hogy egy menedékjogot kérő, de később elutasított személy később ne fordulhasson egy másik államhoz ugyanilyen ügyben. Hustinx szorgalmazta egy komplett adatvédelmi koncepció kidolgozását, hogy a bevezetendő Stockholmi Programban se sérüljenek az emberek alapvető jogai.

A szakember szerint a döntéshozóknak először az úgynevezett Prümi Program keretében rögzített adatcsereprojekteket kellene kiértékelniük, mielőtt újabb rendszerek bevezetésén gondolkoznak. Végül az adatvédelmi biztos azt követelte, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság bizonyítsa azt az állítását, miszerint a menedékjogot kérő emberek kapcsolatban állnak a terroristaszervezetekkel és a szervezett bűnözői csoportokkal.

Hustinx óva intette a hatóságokat attól, hogy egy hatalmas megfigyelési államot építsenek ki és ártatlan embereket vádoljanak meg súlyos bűncselekmények elkövetésével. Hozzátette: a bizottság javaslatainak egy része ellentétes az Európai Emberi Jogi Chartával és annak szellemiségével. Az EURODAC egyébként az új észtországi Globális IT-rendszerek Operatív Irányítását Végző Ügynökség fennhatósága alá kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #2
    Két bemenő adat hashéből nem tudod megállapítani, mennyire térnek el egymástól a bemenő adatok. A jó hashelő algoritmussal szemben támasztott egyik követelmény épp az, hogy a bemenő adatnak már kis változására sokat változzék a hash.

    Éppen ezért abban sem vagyok biztos, hogy csak a hasht tárolják el.
  • roliika #1
    Énezt nemértem.
    Ha rányomok az ujjammal egy izére, az csak pár pontot rögzít, amit aztán hashelve tárol, tehát az eredeti információkat..vagyis azt a pár pontot még véletlen sem lehet visszafejteni...meg ha vissza is lehetne, mire megy pár ponttal...a hash infókat meg százalékosan arányítva nézik, hogy jó csóka nyomta-e rá az ujját...ennyi...mit kell ezen parázni, magyarázza már el valaki, mert nem arról szól a sztori, hogy az ujjadról egy fénykép szerű lenyomat készül.