Berta Sándor

Nem kell kiadniuk előfizetőik adatait az osztrák szolgáltatóknak

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság (OGH) ítélete értelmében az internetszolgáltatók - bírói engedély nélkül - nem kötelezhetők az ügyfeleikkel kapcsolatos információk kiadására.

A júliusban hozott, de csak most bejelentett határozat azt jelenti, hogy a fájlcserélők elleni peres ügyekben kizárólag bírói engedély megléte esetén adhatják ki az internetszolgáltatók a gyanúsítottak személyes adatait.

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság ezzel a döntéssel egyidejűleg elutasította egy szerzői jogvédő társaság beadványát. A szervezet azt követelte egy cégtől, hogy adja ki egy illegális másolatok fájlcserélésével gyanúsítható személy nevét. Az OGH határozatával egyben megsemmisítette a korábban eljáró bíróságok ítéleteit. A testületek ugyanis a szerzői jogi törvény alapján arra kötelezték az internetszolgáltatót, hogy az IP-cím alapján adja ki az illető nevét és címét.

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság indoklása a 2002/58/EK európai uniós adatvédelmi irányelv 6. cikkelyére hivatkozott. A testület közölte, hogy az irányelv rendelkezéseit ugyan korlátozni lehetne egy helyi jogszabállyal, de ez ebben az esetben szóba sem került. "Üdvözöljük az ítéletet, mert erősíti a pozíciónkat és egyúttal jogbiztonságot teremt a vállalatok számára" - reagált a hírre Andreas Koman, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) elnöke, aki egyben a Tele2 jogásza is. Koman hozzátette, hogy ennek a döntésnek a tükrében a jelenlegi jogi szabályozás mellett nem lehetséges - bírói engedély nélkül - az előfizetői adatok kiadása. Franz Medwenitsch, az Osztrák Zeneipari Szövetség (IFPI) ügyvezetője egyelőre nem kívánt reagálni a határozatra.

A mostani ügyben egyébként az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy vajon egy IP-cím online forgalmi adatnak vagy úgynevezett alapadatnak minősül-e? Utóbbiakat ugyanis az internetszolgáltatóknak kötelező lenne átadniuk.

Az OGH végül úgy ítélte meg, hogy az IP-cím az online forgalmi adatok közé tartozik és ezért bírói engedély nélkül semmiképpen sem adható ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #8
    Nyeehe! Drazsééknak bizonyíték???
    Ha nincs, akkor csinál! Újra vannak politikai foglyok! Rákosi alatt az ilyenek "reakciós, nép ellensége" voltak, Kádár alatt is volt ilyen, de ott már finomabb módszerek is szóbajöttek a börtönön kívül. Ma más a divat, ma "terroistának" kell hívni a politikai foglyokat.
    Így megy ez...
  • Sanyix #7
    szerencsére még nem tartunk ott hogy csak azért valakire rátörik az ajtót mert gyanús, még bizonyíték kell hozzá... még
  • kvp #6
    A tor hasznalata nem elonyos, mert:
    -letezik modszer a valodi ip cim meghatarozasara (statisztikai korrelacio)
    -a publikus tor halozatok tele vannak a forgalomba celzott virusokat injektalo kimeneti szerverekkel (linux-osakat is)
    -aki tor-t hasznal az sok orszagban mar eleve gyanus, tehat konnyebben torik ra az ajtot ellenorzes keppen (fuggetlenul a forgalomtol)
  • strogg #5
    :))))
  • Amergin #4
    Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság ezen döntése felér a terrorizmus támogatásával!
    Rettegek és elhatárolódom !!!
  • RecoPhile #3
    Most ezzel "nagyot" nőt a szemembe osztrák birák :)
  • B0nFire #2
    Nem a titkosításon van itt a hangsúly. Ez a rendelet már csak azért is üdvözlendő, mert így tényleg csak azokra fognak vadászni, akik üzletszerűen, haszonszerzési célzattal töltenek, magyarán: kalózkodnak. És nem fogják az egyetemista gyerekeket 30 szám letöltéséért 650 000$-ra büntetni. Egyre inkább elválik egymástól az amerikai és az európai joggyakorlat. És Amerika verheti a seggét a földhöz, ha Európa úgy dönt, egyszer s mindenkorra leszáll a "mezei" userekről, a kisemberekről, akik termelnek, ezáltal mozgásban tartják az országot, mindössze annyi a bűnük, hogy egy kis ingyen mozit akarnak kikapcsolódásként. Mert ezek az emberek szerelik a zsírfejűek autóit, ezek sütik a kenyerét, kézbesítik a postáját, javítják a liftjét, vágják a haját, biztosítják a folyóvizet és hogy egyáltalán le tudja húzni a wcjét, sötöbö.