Berta Sándor

A Deutsche Bank is kiadta ügyfelei adatait

A Postabank után újabb német pénzintézetről derült ki, hogy külső pénzügyi tanácsadóknak elérhetővé tette az ügyfelei banki információit.

Az ARD német televízió MONITOR című műsora számolt be elsőként arról, hogy a Deutsche Bankkal kapcsolatban álló, de független pénzügyi tanácsadók széles körű bepillantást nyerhettek a pénzintézet ügyféladatbázisába, betekinthettek az emberek folyószámláiba.

Thilo Weichert schleswig-holsteini adatvédelmi biztos szerint az ilyen gyakorlat törvényellenes. "Amikor először hallottam az esetről, nem akartam elhinni, hogy egy német bank ennyire felelőtlenül kezeli az ügyfelei adatait" - nyilatkozta a szakember a MONITOR riporterének.

Weichert hozzátette, hogy szerinte a Deutsche Bank adatátadási beleegyezési nyilatkozata sérti az adatvédelmi előírásokat, mivel túl sok benne a homályos megfogalmazás és túl sok személynek engedélyez hozzáférést az információkhoz. "A véleményem az, hogy a bank által használt nyilatkozat egyértelműen törvényellenes. Ráadásul lehetővé teszi, hogy a Deutsche Bank partnerei minden olyan adatot megkaphassanak, amelyek korábban a pénzintézet birtokába kerültek. Az iratokba, az ügyfelek folyószámláiba, folyószámla-forgalmába, banki szerződéseibe, online pénzintézeti adataiba, biztosításaiba, vagyonnyilatkozataikba és más hasonló anyagokba így nem csak a Deutsche Bank külső pénzügyi tanácsadói, hanem a jelenlegi és a jövőbeni partnerei is betekinthetnek" - szögezte le Thilo Weichert. A Deutsche Bank jelenleg kereken 1500 olyan független pénzügyi tanácsadóval áll kapcsolatban, akik más vállalatoknak is dolgoznak.

A pénzintézet visszautasította a MONITOR riportját és a műsorban elhangzott felvetéseket. A független pénzügyi tanácsadók kizárólag a számukra engedélyezett iratokba tekinthettek bele. Amennyiben nem így tettek, úgy megsértették a bankkal kötött szerződésüket és az egyértelmű szabályokat. A Deutsche Bank közölte továbbá, hogy nem értik Weichert kritikáját, mivel a bírált nyilatkozatot korábban az illetékes hesseni adatvédelmi hivatal ellenőrizte és jóváhagyta.

Egy hete a Stiftung Warentest és az észak-rajna-vesztfáliai adatvédelmi hivatal közös vizsgálata kiderítette, hogy a német Postabank több millió ügyfele folyószámla-adataiba engedett betekintést saját kereskedelmi képviselőinek. A két ügy között van összefüggés, lévén a német Postabank egynegyede a Deutsche Bank tulajdonában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #7
  Abszolut nem, IT-ben elég sokan folyamatosan helyzetben vannak, de eddig senkiről nem láttam/hallottam, hogy visszaélt volna adatokkal. Gondolj bele, egy telefonos ügyfélszolgálatos is mindent lát egy ügyfélről, tegyük fel megtetszik a hangja - simán felkereshetné a lakcímén. Hallottál valaha is ilyen esetről? Adatbányászok sokkal durvább dolgokat tudnának kibogozni. Egész egyszerűen a legtöbb ember számára ez csak nagy kupac adat: munka tárgya s nem kezdenek el benne magáncélra turkálni. Első nap, hecc kedvéért talán, ránéznek egy-két ismerősre, stb. de nagyjából ennyi. Ez nem azt jelenti, hogy a gugli nem értékesíti, google does evil :).

  De ha valakinek van ellenkező tapasztalata, kérem posztolja a homáron és a rendőrségen :).
 • phoenix1 #6
  Ez nem normális ami most végbemegy a világon! Legközelebb már olyan hír jön, hogy az igazgató mari néni pénzéből jó bevásárolt karácsonyra, stb... miközben az emberektől rabolják az állami és má haszontalan intézmények a pénzt :S
 • who am I 7 #5
  visszaélnél na :)
 • who am I 7 #4
  paradoxon.
  ebben a helyzetben te is vissza élnél.
 • Darth Sith #3
  egyikben sem. A kisebbek azért trükköznek sokat h életben maradjanak, a nagyok meg azért mert megtehetik, úgyse tudják felelősségre bírni őket.
 • Csirke4 #2
  Hát pont a legnagyobban nem.
 • Amergin #1
  A legnagyobbak is visszaélnek az adatainkkal.
  Úgy mégis: milyen szervezetben lehet akkor megbízni?