Berta Sándor

USA: hálózati semlegesség csak a legális szolgáltatásoknak

Julius Genachowski, az amerikai Federal Communications Commission (FCC) elnöke ismertette azokat az internetsemlegességi elveit, amiket meg akar valósítani.

Genachowski a The Brookings Institutionban tartott beszédében részletes kitért azokra az elvekre, amiket a vezetékes és mobiltelefon, valamint az internetpiacon át akar ültetni a gyakorlatba. A vezető mindenekelőtt leszögezte, hogy a hálózati szabadság és a nyitottság csak a legális tartalmak és szolgáltatásoknak jár. Az FCC elnöke többek között azt akarja elérni, hogy a jövőben a szolgáltatók ne akadályozhassák vagy korlátozhassák egyoldalúan az adatforgalmat. Erre azért van szükség, hogy a Comcast kontra fájlcserélők ügy soha többé ne történhessen meg.

A Comcast, az AT&T, a Verizon és más nagyvállalatok azért harcolnak, hogy ezekben a kérdésekben ők dönthessenek, így maguk határozhatnának egy-egy szolgáltatás korlátozásáról vagy szüneteltetéséről. A másik tábor, az FCC, a Google és a Microsoft vezetésével ugyanakkor ellenzi ezeket az elképzeléseket, mondván ezáltal a távközlési óriáscégek hátráltathatnák az internetes technikai fejlődést és befolyásolhatnák az információáramlást.


Julius Genachowski

Genachowski arra figyelmeztette a Comcastot és a többi telekommunikációs céget, hogy a nyitottság és az internetsemlegesség képezik az alapját az online kreativitásnak. Abban a pillanatban, hogy ezt a helyzetet valaki meg akarja szüntetni, felborulhat az egyensúly. "Az internet megalkotói nem akarták, hogy a hálózat felépítése határozza meg, kik a győztesek és kik a vesztesek" - közölte az FCC elnöke, majd Tim Berners-Lee gondolatát idézte: "A világháló egy üres vetítővászon, amelyen mindenki innovatív lehet, anélkül, hogy ehhez előzetesen bárkitől engedélyt kellene kérnie."

A szakember hozzátette, hogy tudatában van annak, hogy egy olyan dinamikus környezetet, mind az internet, nem lehet túl szigorú és részletes szabályok közé szorítani. Ugyanakkor fontos a világháló alapvető értékeinek védelme és a nyitottsága biztosítása is. Ez utóbbit Genachowski Michael Powell korábbi FCC-elnök által megalkotott úgynevezett Four Freedoms szabálycsomaggal oldaná meg. A csomagot kiegészítené azzal a ponttal, hogy nem diszkriminálható senki sem és a szolgáltatók nem blokkolhatják vagy korlátozhatják önhatalmúlag valakinek az adatforgalmát. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban minden távközlési cégnek nyilvánosságra kell hozni, hogy milyen elvek alapján menedzseli a saját hálózatát.

Az első lépést az FCC elnöke már megtette, méghozzá az openinternet.gov nevű hivatalos oldal létrehozásával. Ezen a fórumon szabadon véleményt cserélhetnek a szolgáltatók és a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #12
    "Úgy tom, a szolgáltató van a vevőért, nem fordítva"

    Normális országban igen, de itt fordítva van.
  • who am I 7 #11
    1: Miköze van a kurváknak a programokhoz?Hülye párhuzam
    2: Ha fizetsz a házért, és mást nem zavar, akkor a szolgáltatónak sztem kuss.Ha pampog otthagyod.(Úgy tom, a szolgáltató van a vevőért, nem fordítva)
    De eredendően ez a qrvás példa pont, h rossz.
  • Piel #10
    A szolgáltatóknak nincs joga korlátlan internetelérést hirdetni, hogy aztán 3 GB vagy 30 GB adatmennyiségnél belassítja az adatelérési sebességedet a minimálisan garantáltra! A minimálisan garantált általában nevetségesen alacsony! Ezt persze mindig úgy művelik, hogy az ÁSZF-ben az apróbetűs részben megtalálható ugyan, de nem mondják el a szerződéskötéskor. Mindig csak annyit mondanak, hogy az ügyfél boldogan írja alá a 2 éves szerződését. A többire ráér rájönni pár hónap múlva.
    Mint ahogyan sokan mások én is torrenten keresztül töltöttem le az Ubuntu oprendszerem, ami szerverről letöltve gáz lett volna a kiadást követő napokban. Torrenttel kb. fél óra volt. Na ezt nekem ne korlátozza egy szolgáltató, mert ő úgy gondolja, hogy rosszra használom!
  • semmikozod #9
    Inkább épitek egy saját házat. :D Kupival együtt! :D
  • mad mind #8
    Igen, amíg van lehetőséged.
  • Darth Sith #7
    "Jaja, a szolgáltató megépíti a házat, de te bérled mocskos drágán és kurvákat cipelsz fel napestig. Erre a szolgáltató bepipul és utasít, hogy kasztráltasd má magadat, mert ez tűrhetetlen (és illegális). No ilyenkor mit teszel ugye?!??!"
    átköltözöm a szomszédba :)
  • Sir Quno Jedi #6
    Jaja, a szolgáltató megépíti a házat, de te bérled mocskos drágán és kurvákat cipelsz fel napestig. Erre a szolgáltató bepipul és utasít, hogy kasztráltasd má magadat, mert ez tűrhetetlen (és illegális). No ilyenkor mit teszel ugye?!??!
  • emile zola #5
    ez elég rossz példa, mert hiába a szolgáltató építi ki, ha TE használod és fizetsz utána
  • hiftu #4
    Egy szolgáltató nem 2 fillérért építi ki a hálózatát. Még jó hogy ők akarnak dönteni arról, hogy a saját hálózatukban mi történjen.
    Ez körülbelül olyan, mintha a házad elött egy kinai rendőrbiztos utasítana, hogy mikor kell felkapcsolnod valamelyik szobában a villanyt. (Ha kell, ha nem.)
  • Polemius #1
    Mi az, hogy "legális tartalmak és szolgáltatások"?