Berta Sándor

Amerikai tiltakozások a semleges internetért

Továbbra sem csitulnak a kedélyek az Egyesült Államokban. A vita tárgya ezúttal is a semleges internet ügye. Ezúttal a Michigan állambeli Lansing városában demonstráltak a SaveTheInternet nevű csoport tagjai.

Az akció apropóját az adta, hogy a michigani szenátus energiaügyi és technológiaügyi bizottsága a napokban tárgyalja az úgynevezett Michigan Video Franchising törvényt, amely éles vitát váltott ki. A SaveTheInternet, a Google, a Yahoo, az Amazon, a Microsoft és az eBay képviselői szerint amennyiben elfogadják a jogszabályt, úgy veszélybe kerülhet a jövőben az internet semlegessége.

Ezzel szemben az Internet Innovation Alliance nevű szervezet tagjai, köztük az AT&T, a Level 3, az Information Technology Alliance of America, az American Conservative Union és néhány európai távközlési konszern, például a Deutsche Telekom üdvözölték a törvényjavaslat bizottsági tárgyalását. Ezek a cégek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a hatalmas összegekbe kerülő infrastruktúráik költsége megtérüljön és ezért hajlandóak lennének akár plusz díjakat is kiszabni az előfizetőkre. De szóba került az is, hogy a gyorsabb internethozzáféréseket felár kifizetéséhez kötnék.

A törvény lehetővé tenné, hogy a nagy cégek is beléphessenek a michigani kábeltv- és IPTV-piacra és háttérbe szorítsák a kisebb szolgáltatókat, vagy figyelembe se vegyék őket a partneri szerződések megkötésekor. A tervezet jogszabály ezenkívül az egész állam területére kiterjedő licencet biztosítana például az AT&T számára, ezáltal az óriáscég előnyökhöz juthatna. "Amennyiben az előterjesztést elfogadja a szenátus, akkor a fogyasztóvédelmet elfelejthetjük. Az AT&T saját maga választhatná ki, hogy mely területeken akar szolgáltatni és melyeken nem és ezzel párhuzamosan teljesen megszűnne a semleges internet" - nyilatkozta Frannie Wellings, a Freepress nevű civil szervezet munkatársa.

A semleges internetért mozgalomhoz egyébként eddig számos civil szervezet csatlakozott, köztük van például a National Association of Telecommunication Officers and Advisors michigan részlege, a Consumer Federation of America, az Alliance for Community Media és a Grand Rapids Community Media Center.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ma2ska #6
    Ez pontosan igy van, egy sajátos rendszer ez amit a pénz és hatalmi erőviszonyok kormányoznak, inhumánus és mocskos. Mindegy minek nevezik.
  • arty #5
    aham, az AT&T gondolom 20 éve veszteséges ;)

    ne fárasszanak már, durva lenne, ha Amerikában ez megvalosulna... akkor aztán temethetjük a mai internetet :(
  • BlackRose #4
    Azt hiszem ebben az esetben az intervenconalizmus veszíteni fog. Ugyanis nem hiszem, hogy elfogadják a törvényjavaslatot... szerencsére az emberek tudják, hogy a szabadság védelme az ő kezükben van és megfelelően cselekszenek, a mozgalom napról napra erősebb és a győzelem szerintem meglesz.
    Nevetséges az infrastruktúra megtérüléséről beszélni, nem tudom ki fizette eddig az infrastruktúrát (a marslakók vagy az eszkímók?) mert úgy látom a telekommunikációs cégek egészen jól álnak a profittal, akkor hol van itt a nem megtérült infrastruktúra? Na de ém nem hibáztatom őket, normális dolog, hogy megpróbálják a legnagyobb nyereséget produkálni, a baj csak ott van, hogy ezt ha lesz belőlle valami akkor az állam fogja nekik biztosítani (nem a munkájuk által tesznek szert a nyereségre, hanem privilégiával amit az államtól kaphatnak) az említett törvény által. És az állam éppen ezt kellene, hogy megakadályoza. Mindenesetre bízok a szabadságszerető emberekben.

    Tetsu:

    Ez nem a kapitalizmus baja, éppen az ellenkező az állam intervencionalizmusa, ha nem avatkozna be az állam nem lennének ilyen marha jogszabályok amelyek a nagycégek monopolizmusát létrehozzák. Az állam dolga, hogy megvédjen bennünket egymástól és ha a monopolhelyzet veszélyeztet bennünket akkor az állam kötelesége, hogy védelmet nyújtson. Persze mivel az állam a gazdaságban vezető szerepet mondhat magáénak (ahelyett, hogy semilyen szerepe ne legyen), a nagy pénz megtudja vásárolni az állam "szeretetét", és jönnek a monopóliumok. Vadkapitalizmus nem létezik, az egy hülye értelem nélküli szó. Amiben élünk az szocialista (intervencionalista) "kapitalizmus" (mixed economy) és ez fő forrása a problémáknak.
  • Csatti #3
    Sztem 2007 felé de mind1. :)
  • avman #2
    istenem, valaki megint elővarázsolta az 1984-et a fórumos csörgősipkájából...
    egyébként itt nem a kis cégeket tönkretevő monopóliumról van szó, hanem a google, amazon ésatöbbi nagy forgalmú szolgáltató oldalak megsarcoltatásáról.
  • Tetsuo #1
    Na mi van? Ámerikában is kezedenek rájönni, h "1984" felé halad a világ?
    Hogy a vadkapitalizmus a monopóliumok fellegvára?