Berta Sándor

A Kongresszus előtt a semleges internet ügye

Az amerikai szenátus után most a Kongresszus tárgyal az új távközlési törvényről. A törvénykiegészítést az amerikai képviselőház nem fogadta el, most a Kongresszuson van a sor. Amennyiben a javaslat itt sem talál kedvező visszhangra, akkor szakemberek szerint komolyan elkezdhetünk aggódni a szabad és semleges internet jövőjéért.

Mint ismeretes, az amerikai képviselőház nemrég négyórás vita után leszavazta az új telekommunikációs törvény kiegészítéseként ajánlott semlegességi javaslatot. A lépést többen máris az internet végeként aposztrofálták, a szolgáltatók szerint azonban nincs ok az aggodalomra. A ház a vitát követően elfogadta a COPE (Communications Opportunity, Promotion and Enhancement Act) névre hallgató törvényt, amely az 1934-es előd felfrissítése, ám nem egyezett bele az internet semlegességét garantáló kiegészítés csatolásába, amely támogatói szerint az utolsó pillanatban még megmenthette volna a világhálót.

Az egyik oldalon a semleges internet mellett harcba szálló cégek és szervezetek sorakoztak fel - köztük van például a Google, az Amazon, az eBay, a Google és a Microsoft -, míg az ellentáborban olyan óriásvállalatok találhatók, mint az AT&T, a Comcast és a Verizon. A jelenlegi elképzelések szerint az egyik felhasználó hamarabb juthatna el egy adott weboldalra, mint a másik, mert mondjuk az adott internetszolgáltató vagy cég pluszban fizetett a gyorsabb internethozzáférésért. Vagyis véget érhet a mostani aranykorszak, amikor elvileg mindenki egyenlő, mindenki szörfölhet más cégek hálózatán is és az elérhető sávszélességnek csak az előfizető pénztárcájának vastagsága szab határt.

Így vélik ezt a semleges internet-tábor tagjai is. Szerintük ugyanis ezzel vége a szabad versenynek, a nyílt architektúrának, amely mindeddig meghatározta ennek fejlődését, és jön a nagyvállalatok, a szolgáltatók (rém)uralma, amelyben fizetős prémium vonalakkal csábítgatják majd az érdeklődőket és kizárják egymás hálózatáról a konkurens cégek ügyfeleit.

A világháló semlegességének megóvásáért harcolnak Byron Dorgan és Daniel Inouye demokrata, valamint Olypia Snowe republikánus szenátorok is, akik azt szeretnék elérni, hogy az internetszolgáltatóknak és a hálózatok tulajdonosainak megtiltsák, hogy blokkolhassanak vagy diszkrimináljanak egyes tartalmakat és különbséget tegyenek az egyes oldalakhoz való hozzáférések között. A távközlési cégek ezzel szemben azzal érvelnek, hogy ez mind szép és jó, de szeretnék viszontlátni azokat a dollármilliárdokat, amelyeket világszerte a szélessávú internethálózatok fejlesztésébe, karbantartásába öltek.

"A tavalyi hurrikánok után például a Google egy centet sem fizetett a cégünknek a károk helyreállításáért. Mindent nekünk kellett kifizetnünk" - nyilatkozta Jeff Battcher, a BellSouth távközlési cég szóvivője. A Google vagy a Yahoo természetesen most is fizetnek bizonyos összegeket a szolgáltatóknak, ám úgy tűnik, nem eleget. A gond csak az, hogy a cégek és a felhasználók jogosan mondhatják: miért fizessek még többet, mikor már így is eleget fizetek, arról már nem is beszélve, hogy így lennének egyenlőbbek az egyenlőknél és ismét a gazdagok járnának jól. Vagyis ez nem a szabad és semleges internet korszaka lenne, hanem a pénz demokráciája. Azt pedig, vajh, ki tudja miért, több millióan nem igazán szeretnék.

Míg az AT&T vagy a BellSouth attól tartanak, hogy egy véget nem érő túlszabályozási hullám indulhat el a semleges internet-javaslat elfogadásával, a Google és a társai mögé egy rendkívül széles skálájú politikai és szociális tábor sorakozott fel, amelyben éppúgy megtalálható a Moveon.org háborúellenes aktivistái, mint a konzervatív Amerikai Keresztény Koalíció. A SavetheInternet.com már eddig egymillió aláírást gyűjtött. Érdekes azonban, hogy a jelszó mind a két oldalon ugyanaz: "El a kezekkel az Internettől!"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Janokapapa #22
    szerintem tul van lihegve ez az egesz dolog, a verseny verseny marad, az atlagfelhasznalo ugyis arra a netre fog elofizetni ami olcsobb... a nagyobb cegek meg majd elrendezik egymas kozott az uj elszamolast ahogy akarjak...
  • Marlosh #21
    ""A tavalyi hurrikánok után például a Google egy centet sem fizetett a cégünknek a károk helyreállításáért. Mindent nekünk kellett kifizetnünk" - nyilatkozta Jeff Battcher, a BellSouth távközlési cég szóvivője."
    Ezt nem egeszen ertem! Ha en epitek egy maganrepteret es egy vihar megrongalja a kifutopalyat,akkor a legitarsasognak kellene fizetnie a kart? Meg jo hogy nem az utasoknak.......
  • Theodora #20
    Ha a Google, a MS, meg a többiek fizetnek, akkor nekem már nem kell?

    Most azt akarják, hogy 1 bájtért 2 bájtot fizessenek az eladó és a vevő is.

    Nagy a hálózati forgalom, és azt ki generálja a google magát tölti le?
    A végfelhasználó generálja a forgalmat, aki tartalmat akar, ő már egyszer fizetett!
  • Windforce #19
    "köztük van például a Google, az Amazon, az eBay, a Google és a Microsoft "
  • arty #18
    azt nemegészen értem, vajon ki a franc fizetne elő az AT and T szolgáltatására, ha nem lenne google, ebay és egyéb tartalom a neten ???

    könyörgöm, mind ugyanabból élnek ... a fogyasztóból ... egyáltalán, hihetetlen h ilyesmi egyáltalán felvetődhetett :(
  • AnonyX #17
    Engem az zavar a legjobban, hogy mindent az USA akar írányítani. Nyugodjonak már egy kicsit. Mások is vannak a világon.
  • Mice #16
    "A tavalyi hurrikánok után például a Google"
    lol, a földrengést meg a microsoft, az aszályt meg majd a t-online fizesse meg?

    ezek hülyék vazze

    dollármilliárdok, dollármilliárdok...vazze mindenütt van fejlesztési költség vagy ezt akkor nem látták?
  • Theodora #15
    Szerintem a gáz meg az áram szolgáltatókkal való összehasonlítás nem jó.
    Szerintem inkább mondjuk a processzor gyártókkal kell összehasonlítani.
    Ugyanis egy átlag user 24 órára vetítve a CPU képességeinek 1%-t használja ki. Míg mondjuk egy adatbázis/alkalmazás szerver 50-80%. Ráadásul ezeknek a cégeknek még bevételük is van belőle.
    Azaz az Intel azt fogja mondani, hogy kihasználtság alapján fizessél még többet a processzorért. Hiszen nekik is óriási pénzekbe kerül a fejlesztés. Ha sokat használod a processzort, és bevételt is termelsz vele, akkor fizess többet. Jelenleg ezt az analógiát követve mindenki általánydíjasan jut számítási kapacításhoz.

  • Tiberius B #14
    Az állam nem mindig a legjobb gazda, de vannak a magyaron kívül más államok amik talán jól csinálják.
  • shabba #13
    Furcsán jönne ki egy visszaállamosítás miközben az egyes politikai és állami, hírközlési szervek épp a versenyről meg hasonlókról szeretnek papolni.

    Egyébként gondolj bele milyen állapotban vannak az útjaink. Na, ha állami kézben lenne a távközlési infrastruktúra szerinted az nem pont ugyanolyan állapotban lenne? Arra hivatkozva hogy nincs pénz sosem újítanák föl, modernizálnák, akadozna a karbantartás, minőség elég silány lenne. De ha adóbevételt akarnának fabrikálni belőle akkor közel sem lennének olyan szégyenlősek és visszafogottak. Szóval akkor szerintem nem csak drága lenne, hanem még a minősége is silány lenne.