Gyurkity Péter

Európában lobbiznak a semleges internet ellenzői

Az Unióban hamarabb születhet döntés a semleges internet ügyében, így az amerikai vállalatok most Brüsszelben fejtenek ki egyre nagyobb nyomást a forgalomkorlátozás és a prémium díjak érdekében.

A New York Times cikkéből kiderül, hogy számos tengerentúli nagyvállalat küldte Európába megbízottait, vette fel a kapcsolatot az európai törvényhozókkal, mégpedig annak érdekében, hogy a saját felfogásuknak megfelelően alakítsák a vita menetét. Az EU-ban ugyanis hamarabb születhet végleges döntés a kérdésben, ennek eredménye pedig nyilván befolyással lesz majd a hasonló amerikai vitára, így a vállalatok nem akarják kihagyni a kínálkozó lehetőséget.

A semleges internet megkövetelése, illetve ennek elmaradása mind a szolgáltatókra, mind pedig a felhasználókra nézve fontos következményekkel jár majd. Amennyiben ugyanis az Európa Parlament nem támogatja a kezdeményezést, a szolgáltatók továbbra is korlátozhatják az eléréseket, akár teljesen letiltva bizonyos oldalakat és szolgáltatásokat (lásd BitTorrent), az internetezők pedig a jövőben valószínűleg prémium díj ellenében tölthetnek majd csak le nagyobb mennyiségű adatot - véget ér tehát a jelenlegi gyakorlat, amely számos esetben teszi lehetővé, hogy ugyanazon díjért gyakorlatilag korlátlanul tölthetnek le az erre éhes felhasználók.

Az amerikai vállalatok lobbistái persze a korlátozások mellett foglalnak állást, miközben a törvényhozók továbbra is megosztottak. Ami a két tábort illeti, a polgárjogi szervezetek és a szólásszabadság mellett kiálló aktivisták szerint ezzel a teljes cenzúra valósulna meg a világhálón, míg a legtöbb szolgáltató szerint igenis szükség van némi korlátozásra - ésszerű keretek között, a nagyobb hálózati fennakadások megelőzése, illetve orvoslása érdekében. A hónap utolsó napján két bizottság szavaz majd a kérdést illetően, a végső döntés pedig április 22-én születhet meg az EP jóvoltából.

Az Egyesült Államokban valamivel később dönthetnek az ügyben, éppen ezért is remélik a tengerentúli vállalatok, hogy az európai vita számukra kedvező alakulása fontos tényező lehet majd. Az más kérdés, hogy kontinensünkön a mintegy 200 szolgáltató jelenléte miatt jóval kisebb esély mutatkozik arra, hogy egy nagyobb szereplő korlátozásai miatt komoly következményekkel kellene majd számolnunk a világhálón - ez inkább az amerikai internetezők számára lehet veszélyes, hiszen ott öt nagyobb telekommunikációs cég, valamint 4 nagy kábelszolgáltató szerepel a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #35
    "Oroszoknál örülhetsz ha fél-egy megabitet tudsz venni (és használni) otthonra (nem szerverszobákról beszélek)."

    Oszt különös módon még is a muszkáktól jön a legtöbb hacker támadás az adathalászattól mindent beleértve, ilyen szar lenne a muszkáknál a net? Hm...
  • FefeeX #34
    te nyomorodott barom!
    A korlátozás igenis él. Az, hogy UDP-n ez kijátszható, egy BÉTA klienssel, az egy másik dolog. Ettől még nem szabadna korlátozni ennyire "ésszerűen".
    A probléma egyébként fennáll, hogy hiába van 3 megabitem felfelé, csak az tud normális sebességgel tölteni tőlem, aki a béta klienst használja. És aki nem UPC-s az nem használja ezt mert minek - letölteni ugyan tudok maxszal de feltölteni pont emiatt nem.
    Lassan befoghatnád a pofád, mert a sok baromságod k*rvára senkit nem érdekel.
  • bakagaijin #33
    Oroszoknál ez kevésbé jelentkezik a szolgáltatóknál. EU-ban nem ritka a 8-24Mbites végponti kapcsolat. Oroszoknál örülhetsz ha fél-egy megabitet tudsz venni (és használni) otthonra (nem szerverszobákról beszélek). Magyarul: EU-ban a végfelhasználók jobban tudják terhelni a szolgáltató hálózatát mint az oroszoknál. Továbbá a szolgáltató is megjelenik a tv, pay-per-view szolgáltatással is a saját hálózatán - ugyanazon a madzagon.

    Emiatt tehát EU-ban jobban tudják presszionálni a szolgáltatókat korlátozásra, hiszen a szolgáltatónak is jobban érdeke a korlátozás.

    Hogy mi lesz a vége? Nemtom. Polgárháború, valaki? A bojkott nem megoldás, mert annak a szolgáltató csak örül, hiszen csak jobban tudja nyomni a tv-t :).
  • Justil #32
    ez szép és jó, én csak azt mondtam, hogy a többi nagy népek közül (orosz, ázsiai, afrikai) azért mégiscsak mi európaiak állunk hozzájuk a legközelebb sok szempontból. ezért kezdik az összeolvasztást ezzel a két kontinenssel...
    hogy aztán mi lesz a vége...
  • Alvarez999 #31
    Elkéstél, olvasd el a 2. hozzászólást.
  • Darth Sith #30
    "A New York Times cikkéből kiderül, hogy számos tengerentúli nagyvállalat küldte Európába megbízottait, vette fel a kapcsolatot az európai törvényhozókkal"
    magyarul: számos tengerentúli nagyvállalat küldte Európába megbízottait, hogy személyesen állapodjanak meg a kenőpénz mértékéről :)
  • Alvarez999 #29
    A háború óta eltelt már 64 év, Nyugat-Európa pedig nem állt szovjet megszállás alatt, így a háborúval nehezen lehet magyarázni a díjak alapításának elmaradását. De a sci-fit Kádár alatt sem nyomták el, szabadon megjelenhettek Zsoldos Péter, Kulin György, Botond-Bolics György, Marton Béla művei, de még Lengyel Péter Ogg második bolygója c. zseniális könyve is. Létezett 1972 és 1995 között a Galaktika c. folyóirat is, amely érdekes módon a "rendszerváltás" után 5 évvel szűnt meg, pénzhiány miatt. Emellett nemcsak a keleti blokk, hanem a nyugati sci-fi szerzők könyvei is szabadon megjelenhettek, Asimovtól Wyndhamig. Szó sem volt a nyugati sci-fi irodalom terjedésének meggátlásáról.
  • szlovákiai hun #28
    "Azt azért el kell ismerni, hogy a sci-fi mégis csak Amerikában vált jelentős, önálló műfajjá az 50-es, 60-as években. Európában még sehol nem voltak önálló sci-fi magazinok, amikor Amerikában már volt az Astounding. A Hugo meg a Nebula díjat is Amerikában alapították. Igazán nem kötekedésképp írom, de vajon mi akadályozza meg Európát abban, hogy saját elismert díjat alapítson?"

    Ne feledd, hogy Európán végig söpört két világháború, az 2 világháború után az muszkák keze alá kerültünk (komminizmis, szovjetmegszállás), akik gátoltak minden tengeren túlról érkező kultúra elterjedését....
  • Alvarez999 #27
    Az általad felsorolt szerzők nem elsősorban sci-fi írók, sőt elsősorban nem sci-fi írók. Mert hát ezzel az erővel visszamahetnénk Jonathan Swiftig, Shakespeare-ig, vagy akár Homéroszig, főleg ha a fantasy irodalmat is ide vesszük (pedig nem lenne szabad és személy szerint szeretem a sci-fit, de utálom a fantasyt).

    Azt azért el kell ismerni, hogy a sci-fi mégis csak Amerikában vált jelentős, önálló műfajjá az 50-es, 60-as években. Európában még sehol nem voltak önálló sci-fi magazinok, amikor Amerikában már volt az Astounding. A Hugo meg a Nebula díjat is Amerikában alapították. Igazán nem kötekedésképp írom, de vajon mi akadályozza meg Európát abban, hogy saját elismert díjat alapítson?
  • hol9672 #26
    Ti nem Grószról magyarítottatok? :-) Kevés, kevés. http://href.hu/x/8fcb

    És akkor ezek szerint bárkit le lehet vadászni aki a szabadkőműves novus ordo seclorum útjába áll? Ami nem mellesleg az emberiség rabszolgasoprra jutását jelentené, a "választott" nép korlátlan uralma alatt. Na, ebből nem esztek. :-)