Gyurkity Péter

Petíciókkal a semleges internetért

Az Egyesült Államok 25 nagyobb városában keresik meg a szenátorokat a semleges internet hívei, tiltakozva azon törvényjavaslatok ellen, amelyek lehetővé tennék a fizetős prémium hozzáférések bevezetését.

A Save the Internet, vagyis a világháló megmentésére alakult koalíció azzal a felhívással fordult az amerikai internetezők felé, hogy petíciókkal bírják rá a helyi szenátorokat a kezdeményezés támogatására. A minimális cél az ellenzők érveinek lefegyverzése, hogy megakadályozzák olyan törvénykiegészítések megszavazását, amelyek lehetővé tennék az internetszolgáltatók számára a prémium elérések bevezetését.

A vita alakulásáról az elmúlt hónapokban mi is beszámoltunk, kezdve az eBay által kiküldött körlevelektől a képviselőházi döntésen át a Google tervezett bírósági peréig. A helyzet nagyjából a következő: az internet- és tartalomszolgáltatók által támogatott lobbi azt szeretné elérni, hogy tegyék lehetővé a garantáltan nagyobb sebességű vonalak, hozzáférések bevezetését, amelyeket természetesen némi felár fejében vehetnének csak igénybe a felhasználók. Ezt elsősorban a nagy letöltőoldalakon, a tartalomszolgáltatók portáljain vennék hasznát, a díjon pedig az érintett cégek osztoznának.

A másik oldalon civil szervezetek, keresőcégek, kis- és középvállalkozások foglalnak helyet, élesen tiltakozva az internetezők megkülönböztetése ellen. A prémium vonalak ugyanis elsősorban ezt jelentenék azok számára, akik nem hajlandók különdíjat fizetni azért, hogy gyorsabban letöltsenek bizonyos állományokat. Természetesen a kiegészítésért küzdő cégek arra hivatkoznak, hogy mindez az innováció, a világháló fejlődése szempontjából is kedvező lenne, míg az ellenzők többnyire a szolgáltatók kapzsiságával magyarázzák a törekvést.

A koalíció szerint a szeptember 5-én véget érő nyári szünetig a fő feladat a szenátorok meggyőzése, hiszen a különböző bizottságok maguk is eltérő módon viszonyulnak a kérdéshez, sőt, olykor egymás ellenfeleiként lépnek fel. A kereskedelmi bizottság például a jelenlegi kommunikációs törvény kiegészítése mellett foglalt állást, a jogi bizottság pedig éppen ellenkezőleg gondolkodik. "Minél tovább tart ez a vita, annál többen ismerik fel a törvényhozók közül, hogy valós probléma híján óriási hiba lenne az internet szabályozásának megkezdése" - jelentette ki a telefontársaságokat képviselő Telecom Association szóvivőnője a Cnet kérdésére. A szenátusi döntésre várhatóan még a hónapban sor kerül, az pedig csak később derül ki, hogy ez milyen hatással lesz - ha lesz egyáltalán - az európai helyzetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #3
    Hát jah, és ezrével vannak már ilyen oldalak... Nagyon nem lenne jó ezt kiterjeszteni.
  • pgergo #2
    Így van. Az Internet monnyon le!
    Szerintem ez borítékolható volt. Mármint, hogy ilyen törekvések lesznek. pl. a rapidshare már jó ideje így üzemel.
  • twollah #1
    Kurvul az internet.