Berta Sándor

Google - francia támogatás a könyvdigitalizálásban

Egyre több piaci szereplő fordul a Google ellen, ám a webes konszern nem esett pánikba és nem hátrált ki a könyvdigitalizálási programból. Sőt, új szövetségesre talált.

Franciaország tiszteli és becsüli a kulturális örökségét, s nem mondható, hogy hajlandó lenne alávetni magát bármilyen tengerentúli diktátumnak vagy követelésnek. Azonban az egyenetlen harcban az erőforrások fogyásával a pragmatizmus diadalmaskodik és ennek köszönhető, hogy a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) tárgyalásokat kezdeményezett a Google-lel a birtokában lévő dokumentumok és művek digitalizálásáról.

Mivel a BNF egyike a világ négy legnagyobb bibliotékájának, így érthető, hogy az óriáscég örömmel fogadta a megkeresést. A könyvtár szóvivője ugyanakkor sietett leszögezni, hogy az együttműködés kizárólag a szerzői jog által nem védett alkotások digitalizálására terjedhet ki. Denis Bruckmann, a BNF gyűjteményeiért felelős igazgatóhelyettese pedig közölte, hogy a tárgyalások csak néhány hónap után vezethetnek eredményre.

Mindez azt jelenti, hogy a Francia Nemzeti Könyvtár 180 fokos fordulatot hajtott végre, ugyanis 2005-ben az akkori igazgató, Jean-Noël Jeanneney - Jacques Chirac akkori elnök támogatását is maga mögött tudva - még a Google programjával szemben az Europeana létrehozása mellett állt ki. Ez a projekt azonban műszaki és pénzügyi nehézségek miatt csak lassan halad előre. Egy oldal beszkennelése és tárolása Bruckmann szerint 0,12-0,74 euróig terjed.

"Csak a harmadik köztársaság anyagainak digitalizálására 50-80 millió euró kellene" - hangsúlyozta a szakember. A Gallica nevű digitalizálási program keretében viszont a BNF erre a célra csupán évente 5 millió eurót kap a francia kormánytól. Ezek után érthető, hogy az intézmény más lehetőségek után nézett. A francia Ifrap tanácsadó cég elemzése szerint a jelenlegi tempó mellett az európai művek digitalizálása 312 esztendőt venne igénybe.

A Lyoni Városi Könyvtár állapodott meg először a Google-lel. Az intézmény tavaly kötött együttműködési szerződést a webes konszernnel. Az egyezmény alapján a Google beszkennelheti a könyvtár tulajdonában lévő és a 15.-19. századból származó mintegy 500 000 művet. Ezzel párhuzamosan a vállalat köteles a szerzői jog által nem védett alkotások másolatait átadni a bibliotékának, hogy az azokból létrehozhassa saját ingyenes online gyűjteményét.

"A francia államnak nincsenek meg az eszközei arra, hogy a digitalizálást egy belátható időintervallum keretében elvégezze. Így logikusan jött az igény új partneri kapcsolatok iránt. Korábban sokan támadtak a Google felé való nyitásom miatt. Most viszont mindenki hozzám jön és tudni akarják, hogy hogyan csináltuk ezt" - nyilatkozta Patrick Bazin, a Lyoni Városi Könyvtár igazgatója. "Franciaországnak csodálatos kulturális öröksége van. Érthető, hogy a BNF ennek megőrzésére a Google-lel tárgyal. Az igazi kockázatot azonban az jelenti, hogy a francia művészek és résztvevők kimaradhatnak ebből a programból" - jelentette ki Nathalie Kosciusko-Morizet, a francia kormány államtitkára.

Az Európai Bizottság üdvözölte az együttműködési szándékot, mivel a kulturális örökség digitalizálása akkora feladat, amit nem végezhetnek el a közintézmények segítség nélkül. Stefan Keuchel, a Google szóvivője leszögezte: világszerte 30, Európában pedig 7 könyvtárral állnak kapcsolatban. Ezek az együttműködési megállapodások azonban nem exkluzív szerződések, vagyis bárki csatlakozhat hozzájuk. A program kizárólag a szerzői jog által nem védett könyvekre és iratokra vonatkozik.

"Ezzel a projekttel nem keresünk pénzt, sőt, inkább nagyon nagy összeget fektetünk be. A világhálón ingyen elérhető digitalizált művekben még reklámok sincsenek. A mi célunk ugyanis a tudáshoz való hozzáférés biztosítása mellett, hogy az információkeresés élharcosaként maradjunk fent. Az iPhone készülékek és a G1 Google-mobilok tulajdonosainak számára már körülbelül 500 000 beszkennelt könyv érhető el" - mutatott rá Keuchel.

A Google szempontjából pont jókor érkezett a BNF megkeresése, hiszen a Microsoft, a Yahoo és az Amazon is néhány napja jelezte, hogy csatlakozik a konszern ellen létrehozott szövetséghez, hogy megakadályozzák a Google Book Search szolgáltatás megerősödését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matyasp99 #2
    Hajrá Google és szabad információ!
    (És reméljük, hogy ez a két dolog sosem lesz egymás ellensége.)
  • xNoodlex #1
    Remélem azért a gugli nem adja fel a projektjeit (Street View, Book Search stb.) a sok kötekedő betonfejű bürokrata ****fej miatt.. Lassan már ott tartunk, hogy a gugli van a világ "ellen".