Berta Sándor

Osztrák bírálat a Google könyvkeresőjének

Claudia Bandion-Ortner, az osztrák igazságügyi szaktárca vezetője keményen támadta a Google magatartását a könyvdigitalizálások során.

A politikus Johann Maier osztrák szociáldemokrata képviselő levelére reagálva azt írta, hogy a Google által a könyvek beszkennelésekor alkalmazott gyakorlat bizonyos elemei sérti a TRIPS nevű kereskedelmi egyezményt. Claudia Bandion-Ortner úgy vélte, hogy a Google számos amerikai és európai könyvtárral együttműködve digitalizálta az azok állományában található műveket és ezeket szeretné részben vagy teljesen az interneten mindenki számára hozzáférhetővé tenni. Ez rendben is lenne, a probléma csak az, hogy a konszern ehhez előzetesen nem kérte a szerzői jogtulajdonosok engedélyét.

A miniszter rámutatott, hogy osztrák bibliotékák eddig még nem vettek részt a Google egyik könyvdigitalizálási programjában sem. Azonban, ha ilyesmit tettek is volna, az akkor sem lenne legális. Az osztrák szerzői jogi törvény 42. cikkelyének 7. bekezdése ugyanis kimondja, hogy ugyan egy könyvtár beszkennelheti a birtokában lévő alkotásokat, de csak saját célra. A politikus hozzátette, hogy mivel a szkennelésekre alapvetően az Egyesült Államokban kerül sor, így érvényes a nemzetközi szerződésekben rögzített úgynevezett védettségi elv, ami miatt a Google könyvkereső szolgáltatását az amerikai szerzői jogi szabályozások alapján kell megítélni. Az európai hatóságok elvileg csak akkor avatkozhatnának közbe, hogy ha a digitalizálásokra a kontinensen kerül sor.

Claudia Bandion-Ortner bírálta az úgynevezett Google Book Settlement megállapodást is, amit a konszern és az amerikai szerzői szövetségek kötöttek, mivel az szerinte sérti a Berni Megállapodás 5. cikkelyének 2. bekezdését. Ugyanez igaz a WTO TRIPS-egyezményére is. Az osztrák miniszter éppen ezért üdvözölné, hogy ha az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatósága megvizsgálná, hogy az Egyesült Államok teljesíti-e a TRIPS-egyezményben vállalt minden kötelezettségvállalását. A politikus végül leszögezte: a furcsa jogi helyzet miatt az európai digitalizálási programok, például a Europeana hátrányos helyzetbe kerültek a Google projektjével szemben.

Az osztrák álláspont ebben a kérdésben egyezik a német véleményekkel. Ausztria azonban a következő lépések megtétele előtt mindenképpen megvárja az Európai Bizottság hamarosan elkészülő jelentését és csak utána dönt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!