Berta Sándor

Megnyitja szabad kábelcsatornáit a Deutsche Telekom

A német távközlési konszern a többi szolgáltatót megelőzve felajánlotta a szabadon lévő kábelcsatornáinak megnyitását.

A Deutsche Telekom a Szövetségi Hálózatfelügyelet felé jelezte, hogy kész más szolgáltatók számára felajánlani a kiépített, de a rendszerébe még be nem kötött optikai kábel-hálózatát. Ezenkívül a vállalat szintén lehetővé teszi, hogy más távközlési cégek is hozzáférhessenek a multifunkciós kapcsolóházakhoz és hajlandó segíteni az új kapcsolószekrények kialakításában, valamint kihelyezésében is. Mindez azt jelenti, hogy a német internetpiac szereplői a jövőben használhatják a DT infrastruktúráját és így elősegíthetik a szélessávú hálózatok kiépítését, illetve bővítését.

A konszern vezetői egyúttal egyeztetésekre hívták a szakmai szervezeteket, hogy megvitassák a nagy sávszélességű hálózat kiépítésével kapcsolatos részleteket. "Az ágazatnak meglehetősen gyorsan tervezési biztonságra van szüksége, hogy beválthassa a korábban tett ígéreteit" - mondta Niek Jan van Damme, a Deutsche Telekom németországi ügyekért felelős elnöke. A szakember ezzel arra utalt, hogy ők már néhány hónappal ezelőtt komoly engedményeket tettek a többi piaci szereplő felé, akik azonban eddig nem reagáltak az ajánlatra.

Van Damme hozzátette: "Még mindig az a meggyőződésünk, hogy a tárgyalásos megoldások jelentik a legjobb utat a piac számára. Rájöttünk azonban, hogy az árelképzelések meglehetősen távol vannak egymástól ahhoz, hogy gyors megállapodást érhessünk el." A VDSL-hálózat megnyitásával kapcsolatban a DT már megállapodott két szolgáltatóval (Vodafone és 1&1). Emellett a társaság 13 városban tervezte a Vodafone, az EWE, az M-Net és a NetAachen alkotta konzorciummal közösen egy új hálózat kiépítését. Ezt egészítették ki azok a DSL-együttműködési megállapodások, amiket a konszern az idén mintegy 400 település vezetőivel kötött. Ezek a városok és falvak legkésőbb 2010 végére csatlakoznak a szélessávú infrastruktúrához.

"Mi felelősséget vállalunk ebben a kérdésben és másokkal együtt akarunk hozzájárulni a fejlesztésekhez. De egyedül egyetlen vállalat sem képes megvalósítani a német kormány szélessávú stratégiáját" - szögezte le Van Damme. Németországban már többször felmerült az az ötlet, hogy az energiaügyi cégek segíthetnének a nagy sávszélességű hálózatok fejlesztésében. Az áram- vagy gázvezetékek mellett ugyanis kitűnően elférnének például az optikai kábelek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #1
    "németországban már többször felmerült az az ötlet, hogy az energiaügyi cégek segíthetnének a nagy sávszélességű hálózatok fejlesztésében"

    hülye idióták, ennek nem is kellett volna kérdésnek lennie, sehol a világon. Logikus lenne hogy ahova befér oda még rakhatnának valamit.